Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες πιέσεις από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, τη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς και τον εντεινόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Καθώς η βιομηχανία μεταβαίνει προς την καθαρότερη, πιο έξυπνη και πιο συνδεδεμένη κινητικότητα, απαιτείται επείγουσα δράση για να διατηρηθεί η ηγετική θέση της Ευρώπης στην καινοτομία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να θωρακίσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να επιταχύνει τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα. Αυτός ο οδικός χάρτης στοχεύει στη μελλοντική προστασία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενισχύοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό τοπίο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen σημείωσε: «Υπάρχουν τόσες πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά όσον αφορά την καινοτομία και τις καθαρές λύσεις. Θέλω να δω την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία να πρωτοστατεί. Θα προωθήσουμε την εγχώρια παραγωγή πρώτων υλών για να αποφύγουμε στρατηγικές εξαρτήσεις, ειδικά για την παραγωγή μπαταριών. Θα επιμείνουμε στους συμφωνημένους στόχους μας για τις εκπομπές άνθρακα, αλλά υιοθετώντας μια ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση. Αμοιβαίος στόχος μας είναι μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και καινοτόμο αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που ωφελεί τους πολίτες μας, την οικονομία και το περιβάλλον».
Επιτάχυνση της καινοτομίας και της μετάβασης στην πράσινη κινητικότητα
Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ υστερεί σε βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η συνδεσιμότητα και η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων. Το νέο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τη δημιουργία της European Connected and Autonomous Vehicle Alliance, ενός συνασπισμού φορέων της βιομηχανίας που θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη οχημάτων επόμενης γενιάς. Αυτή η πρωτοβουλία θα προωθήσει τη συνεργασία σε κοινόχρηστο λογισμικό και ψηφιακό εξοπλισμό, κάτι που είναι απαραίτητο για το μέλλον της συνδεδεμένης κινητικότητας.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν περιβάλλοντα δοκιμών μεγάλης κλίμακας και κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν τη γρήγορη ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, οι οποίες θα προωθήσουν και θα βελτιώσουν τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή αυτόνομων οχημάτων.
Υποστηριζόμενες από το πρόγραμμα Horizon Europe, κοινές επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ύψους 1 δισ. ευρώ θα υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση μεταξύ 2025 και 2027. Ενισχύοντας περαιτέρω τη στροφή προς την πράσινη κινητικότητα, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν οχήματα μηδενικών εκπομπών για τους εταιρικούς στόλους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων.
Μεγαλύτερη ευελιξία στα πρότυπα συμμόρφωσης με τις εκπομπές άνθρακα
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους αυστηρούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ωθώντας την Επιτροπή να προτείνει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο συμμόρφωσης.
Μια επικείμενη τροποποίηση στον Κανονισμό Προτύπων (Standards Regulation) για τις εκπομπές άνθρακα για αυτοκίνητα και φορτηγά, θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να υπολογίζουν κατά μέσο όρο τις επιδόσεις τους στη μείωση των εκπομπών σε μια περίοδο τριών ετών (2025-2027). Αυτή η ευελιξία διασφαλίζει ότι οι βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις στις μειώσεις εκπομπών μπορούν να εξισορροπηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου συμμόρφωσης, διατηρώντας παράλληλα τους φιλόδοξους στόχους.
Για να τονωθεί η αγορά για οχήματα μηδενικών εκπομπών, το σχέδιο δράσης εισάγει μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, όπως βελτιωμένη παρακολούθηση της κατάστασης των μπαταριών, βελτιωμένη δυνατότητα επισκευής και βελτιστοποιημένα προγράμματα κινήτρων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ευρωπαίων καταναλωτών.
Ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων και υποστήριξη του εργατικού δυναμικού
Η διασφάλιση μιας ασφαλούς και ανταγωνιστικής εφοδιαστικής αλυσίδας για πρώτες ύλες μπαταριών είναι κρίσιμης σημασίας για τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η ΕΕ δεσμεύει 1,8 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της προμήθειας πρώτων υλών μπαταριών και της εγχώριας παραγωγής, μειώνοντας τις στρατηγικές εξαρτήσεις από μη ευρωπαίους προμηθευτές. Επιπλέον, το Ταμείο Καινοτομίας θα παρέχει περαιτέρω οικονομική στήριξη για να ενισχύσει τη βιομηχανία μπαταριών της ΕΕ και την ικανότητα της να διατηρήσει μια ισχυρή παραγωγική βάση.
Οι προκλήσεις του εργατικού δυναμικού παραμένουν επίσης προτεραιότητα. Με το γηράσκον εργατικό δυναμικό και τα αυξανόμενα κενά δεξιοτήτων, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δίκαιης Μετάβασης (European Fair Transition Observatory) θα αξιολογήσει τις τάσεις στην απασχόληση και τις ελλείψεις δεξιοτήτων για να βοηθήσει στο μελλοντικό σχεδιασμό ανάπτυξης και επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού.
Για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις αλλαγές στον κλάδο, η Επιτροπή επεκτείνει το European Globalisation Adjustment Fund for Displaced Workers (EGF), καθιστώντας το ταχύτερο και ευρύτερο σε σκοπό.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ΕΚΤ+) θα παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη για προγράμματα επιμόρφωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα για τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο
Καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός εντείνεται, η ΕΕ στοχεύει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Η Επιτροπή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέσα εμπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά των επιδοτήσεων, για την προστασία των ευρωπαίων κατασκευαστών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ταυτόχρονα, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις χώρες - εταίρους θα συνεχιστούν, διασφαλίζοντας καλύτερη πρόσβαση στην αγορά και ευκαιρίες προμηθειών για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν επίσης στον εξορθολογισμό των κανονισμών και στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Επιπλέον, θα προταθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι ξένες επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του, αντί να υπονομεύουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Η αντίδραση της βιομηχανίας
Σε απάντηση στην πρωτοβουλία της ΕΕ, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (European Automobile Manufacturers’ Association, ACEA) εξέφρασε την υποστήριξη της για την εστίαση του Σχεδίου Δράσης στην απλούστευση των κανονιστικών ρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης.
Η Sigrid de Vries, Γενική Διευθύντρια της ACEA, πρόσθεσε: «Το Σχέδιο Δράσης προσδιορίζει πολλούς βασικούς τομείς στους οποίους απαιτείται άμεση επέμβαση. Η προτεινόμενη ευελιξία για την επίτευξη των στόχων εκπομπών άνθρακα τα επόμενα χρόνια, είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα προς μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την απαλλαγή από αυτές τις εκπομπές που υπαγορεύονται από την αγορά και τη γεωπολιτική πραγματικότητα».
Ένας οδικός χάρτης για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, που απαιτεί αποφασιστική δράση για να παραμείνει ανταγωνιστική και καινοτόμος. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σε εφαρμογή, η ΕΕ τοποθετείται ως ηγέτης στην καθαρή κινητικότητα, την προηγμένη τεχνολογία οχημάτων, επιτυγχάνοντας παράλληλα μία ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα.
Ενισχύοντας τις συνεργασίες, διασφαλίζοντας ευελιξία κανονιστικών ρυθμίσεων και επενδύοντας στο εργατικό δυναμικό της, η Ευρώπη κάνει σημαντικά βήματα για να προστατεύσει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και να διατηρήσει την ηγετική της θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com