Αμερικανική επένδυση 2 δισ. δολαρίων στην Τσεχία για την κατασκευή ημιαγωγών

Αμερικανική επένδυση 2 δισ. δολαρίων στην Τσεχία για την κατασκευή ημιαγωγών

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Onsemi σχεδιάζει να επενδύσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Τσεχία, μετά από συμφωνία που σύναψε με την τσεχική κυβέρνηση. Η εν λόγω επένδυση θα αποτελεί την μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Τσεχίας.

Η παραγωγή ημιαγωγών της εταιρείας στην πόλη Rožnov pod Radhoštem, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, συμβάλλοντας πάνω από 240 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας.

«Δεν πρόκειται για την απόκτηση ενός εργοστασίου συναρμολόγησης, αλλά για την απόκτηση ενός κέντρου σύγχρονων τεχνολογιών, παραγωγής με υψηλή προστιθέμενη αξίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS), προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα που η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να αναπτύξει.

Την άποψη αυτή επανέλαβε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Josef Síkela (STAN), ο οποίος χαρακτήρισε την επέκταση του εργοστασίου Onsemi ως στρατηγική επένδυση για το μέλλον της τσεχικής βιομηχανίας. Ο Síkela επεσήμανε επίσης ότι οι ημιαγωγοί διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αντιπροσωπεύουν σήμερα το 10% της αξίας κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ο Síkela τόνισε επίσης τη σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας για την τσεχική οικονομία, σημειώνοντας ότι η Onsemi επέλεξε τον όμιλο Volkswagen, στον οποίο ανήκει η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto, ως στρατηγικό εταίρο.

Η τσεχική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί κίνητρα με την Onsemi τους επόμενους μήνες.

Με πληροφορίες από euractiv.com

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER