Τα Τρίκαλα απέκτησαν το πρώτο κέντρο επιτήρησης έξυπνης πόλης στην Ελλάδα

Τα Τρίκαλα απέκτησαν το πρώτο κέντρο επιτήρησης έξυπνης πόλης στην Ελλάδα

Η DOTSOFT AE και η e-trikala AE λειτουργούν στα Τρίκαλα, το πρώτο Κέντρο Επιτήρησης Έξυπνης πόλης στην Ελλάδα, αποτελούμενο από ειδικά καταρτισμένα στελέχη (Datagers). Το Κέντρο, το οποίο βρίσκεται στον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του δήμου Τρικκαίων GiSeMi HUB, αποτελεί τον εγκέφαλο μιας σύγχρονης και ψηφιακής πόλης, ενσωματώνοντας και διασυνδέοντας πληροφορίες και διαδικασίες από διαφορετικά συστήματα.

Οι Datagers (data managers) είναι οι ειδικοί data experts που κάνουν την έξυπνη πόλη (smart city) να λειτουργεί αποδοτικά. Οι Datagers είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια που προσφέρουν υπηρεσίες λειτουργίες εφαρμογών ειδικά για έξυπνες πόλεις.

Η DOTSOFT AE ξεκίνησε την ανάπτυξη της δικής της πλατφόρμας διαχείρισης και αξιοποίησης δεδομένων έξυπνης πόλης το 2015 και, επί του παρόντος, πάνω από σαράντα (40) ελληνικές πόλεις την αξιοποιούν καθημερινά. Η πλατφόρμα SmartisCity έχει εγκατασταθεί έως σήμερα σε Δήμους όπως η Καλαμαριά, η Πάτρα, η Πρέβεζα, η Αλεξανδρούπολη, η Ρόδος, η Δράμα και σε μικρότερους Δήμους όπως η Ζίτσα, το Πωγώνι, το Ζαγόρι και οι Φιλιάτες ικανοποιώντας τις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις των ελληνικών Δήμων. 

Το όραμα της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη μιας λύσης βασισμένης σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) που όμως θα λειτουργούσε στο ιδιαίτερο περιβάλλον των ελληνικών Δήμων γνωρίζοντας τις σχετικές δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν έως σήμερα. Η πορεία της εταιρείας έως σήμερα δείχνει ότι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των Δήμων είναι μεγάλο.

Η συζήτηση για την εγκατάσταση συστημάτων και εφαρμογών έξυπνων πόλεων έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα μετά και τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο 2023, ανακοινώνοντας ποσό ενίσχυσης ύψους 320.000.000 € για τους 332 ΟΤΑ της χώρας. Το ένα σκέλος αφορά στο πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκ. € για 17 μεγάλους Δήμους μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων, ενώ το δεύτερο, αφορά τους υπόλοιπους Δήμους με 230 εκ. €.

Το πρώτο κέντρο λειτουργίας έξυπνης πόλης στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε από την DOTSOFT στα Τρίκαλα με σύνθημα τη φράση: «Τα έξυπνα συστήματα μιας πόλης παράγουν αξία μόνο όταν τα λειτουργούμε σωστά» και σε πλήρη συνεργασία με την e-trikala AE και τον Δήμο Τρικκαίων. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του κέντρου λειτουργίας έξυπνης πόλης είναι:

  • Απομακρυσμένη λειτουργία των εφαρμογών έξυπνης πόλης του δήμου από ένα σημείο με τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένη ομάδα, χωρίς προσωπικό του δήμου
  • Παρακολούθηση των δεδομένων (ανάλυση, ανασκόπηση, αναφορές) των εφαρμογών μέσα σε πραγματικό χρόνο
  • Διαχείριση ειδοποιήσεων (alerts) έκτακτης ανάγκης από συμβάντα των εφαρμογών
  • Γραφείο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για επικοινωνία με τους δημότες.

Ο διευθυντής της e-trikala, Οδυσσέας Ράπτης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του δήμου Τρικκαίων «GiSeMi HUB», μία κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala A.E., έχει στόχο να αναδείξει νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες δίνουν λύσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν ομάδες νέων ανθρώπων που είτε έχουν μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και θέλουν να την εξελίξουν σε startup, είτε startups που θέλουν να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές τους λειτουργίες ή επίσης εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν ή να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητα τους.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER