Νέα οχήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης ξανά στα Τρίκαλα

Νέα οχήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης ξανά στα Τρίκαλα

Ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ υλοποιούν το πρόγραμμα SHOW (SHared automation Operating models for Worldwide adoption) δηλαδή «Κοινόχρηστα αυτοματοποιημένα λειτουργικά μοντέλα για παγκόσμια χρήση», με τη συνεργασία της εταιρείας SuburVan, του ΕΠΙΣΕΥ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του ΕΚΕΤΑ και του University of Geneva, και παρουσιάζουν τα οχήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης για πρώτη φορά πιλοτικά την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023.

Πόλη ικανή να τολμά

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, το πρόγραμμα υλοποιείται αποδεικνύοντας ότι η πόλη είναι ικανή να τολμά και να καινοτομεί. Και συνέχισε υπενθυμίζοντας το City Mobil 2, το πρώτο «Λεωφορείο xωρίς oδηγό» πριν 8 χρόνια, με το οποίο «δώσαμε ένα όραμα τότε, όραμα που είναι εφικτό για τη νέα γενιά να το υλοποιήσει». Επίσης, ευχαρίστησε, εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους, την «ανήσυχη, ανοιχτή και προοδευτική κοινωνία των Τρικάλων, που δείχνει τον δρόμο για το μέλλον», σε συνδυασμό με το συνέδριο για τα Τρίκαλα του 2030, που διεξαγόταν επί διήμερο σε παρακείμενο χώρο.

Πρόγραμμα SHOW

Η αυτόνομη οδήγηση

Το αυτόνομο όχημα:

 • λειτουργεί με τεχνολογία 5G
 • ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του οχήματος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τους αισθητήρες του οχήματος, από τα σήματα κυκλοφορίας, τον ΚΟΚ, τα επεξεργάζεται και επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου
 •  κινείται on demand, δηλαδή μετά από πρόσκληση που θα κάνει ο πολίτης μέσω της σχετικής εφαρμογής SuburVan (διαθέσιμη για δωρεάν «κατέβασμα»)
 • το δρομολόγιο έχει συνολικό μήκος 9 χλμ. (από 4,5 χλμ.) στις παρυφές των Τρικάλων (Σιδηροδρομικός Σταθμός, οδός Πύλης, οδός Φλαμουλίου, ΤΕΦΑΑ)
 • θα το χρησιμοποιούν σε πρώτη, αρχική φάση, φοιτητές/τριες ΤΕΦΑΑ, σπουδαστές/τριες ΣΜΥ, υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων, στελέχη της e-trikala
 • τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με αδειοδοτήσεις
 • τα οχήματα είναι ηλεκτρικά
 • το πρώτο διάστημα θα υπάρχει «οδηγός» – χειριστής, εάν τυχόν χρειαστεί να παρέμβει
 • τα οχήματα λειτουργούν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες δημόσιες μεταφορές
 • το πρόγραμμα στα Τρίκαλα εφαρμόζεται σε πραγματικές συνθήκες πόλης, σε ανοικτό χώρο, με δεδομένες και τις ελληνικές συνθήκες κυκλοφορίας
 • όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και μετρήσεις στο μήκος της διαδρομής, υλοποιώντας όλα τα πρωτοποριακά τεχνολογικά δεδομένα
όχημα χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Εκ μέρους της e-Trikala ΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδ. Ράπτης αναφέρθηκε στην καινοτομία του προγράμματος. Αναγνώστηκε, επίσης, μήνυμα του Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα του προγράμματος επισημαίνοντας «το άλμα στον τομέα των μεταφορών, ως αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας ήδη από το 2015», όταν και πάλι ο ίδιος ήταν υφυπουργός Μεταφορών στο City Mobil 2. Ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Θανάσης Λιούτας αναφέρθηκε στις καινοτομίες της ανοιχτής πόλης των Τρικάλων, ενώ ο κ. Αμδίτης από το ΕΠΙΣΕΥ έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές, υπενθυμίζοντας τη δεκαετή υλοποίηση προγραμμάτων για την αυτόνομη οδήγηση ειδικά στα Τρίκαλα.

Ιδιαίτερης σημασίας ο χαιρετισμός του κ. Carlos Holguin, διευθυντή της εταιρείας SuburVan οποίος ήταν μέλος και της ομάδας του «Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό/ αναφέροντας το προχώρημα της τεχνολογίας και την ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τη νέα αυτή δράση. Ο δε κ. Αγγ. Μπεκιάρης από το ΕΚΕΤΑ αναφέρθηκε στην ουσία των καινοτόμων εφαρμογών από τη χώρα μας με το παράδειγμα των Τρικάλων ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας.

Παρέστησαν επίσης, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, οι πρόεδροι Μουσείου Τσιτσάνη, e trikala ΑΕ, ΔΕΥΑΤ και Αστική Ανάπτυξη ΑΕ, Νικ. Μπρουζούκη, Γ. Κωτούλας, Ακης Αναστασίου και Γ. Ζιώγας αντιστοίχως, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρ. Ζαραμπούκας, στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δ. Τρικκαίων, πολλοί πολίτες από τα Τρίκαλα, εισηγητές και σύνεδροι του συνεδρίου Τρίκαλα 2030, στελέχη του i-sense του ΕΠΙΣΕΥ, οι κ.κ. Α. Αντωνακοπούλου dr Intelligent Transportation System και Γ. Καρασεϊτανίδης, τεχνικός διευθυντής της ομάδας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα SHOW περιλαμβάνει και τα YAPEs, τα οχήματα μικρομεταφορών που υλοποιήθηκαν στον Μύλο των Ξωτικών 2022-23 και στην πόλη των Τρικάλων το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023. Και αυτά τα οχήματα παρουσιάστηκαν στο πλήθος των πολιτών που βρέθηκε στο πάρκο Ματσόπουλου.

Χορηγοί – συνεργάτες του προγράμματος είναι οι εταιρείες Vodafone, Legrand, Σιώκης Α.Ε., και Anytime.

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER