Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Tavros Project μέσω του οποίου μία προσφυγική πολυκατοικία στην περιοχή του Ταύρου θα μηδενίσει το ενεργειακό της κόστος. Η αναβάθμιση του κτιρίου στην οδό Πειραιώς 211 προχωρά μέσω δωρεών ιδιωτών και χορηγιών από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), τη Greenpeace και το Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου.
Η Greenpeace σε ανάρτηση της αναφέρει ότι «στο κομμάτι των χορηγιών έχουν εξασφαλιστεί το 100% των υλικών θερμομόνωσης του κελύφους, το 70% των κουφωμάτων και το 60% των συστημάτων αερισμού. Ωστόσο, υπάρχουν δαπάνες που δεν καλύπτονται με χορηγίες, επομένως, λίγο πριν ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων, για να μπούμε στην τελική ευθεία».
Ειδικότερα, λείπουν τα εξής: ηλιακοί θερμοσίφωνες για 3 διαμερίσματα, φωτοβολταϊκό σύστημα 20 Kwp στη στέγη (χωρίς τον inverter), κλιματιστικές μονάδες για 6 διαμερίσματα, κουφώματα για δύο διαμερίσματα και τα κοινόχρηστα, συστήματα αερισμού για 4 διαμερίσματα και σκαλωσιά 600 τ.μ. περιμετρικά του κτιρίου για τις εργασίες. Οι οκτώ οικογένειες που διαμένουν στο παλιό κτίριο που θα αναβαθμιστεί βιώνουν κάτι γνώριμο για πολλούς από τους κατοίκους της πόλης: πολύ κρύους χειμώνες με υγρασία και ανυπόφορα ζεστά καλοκαίρια. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση, σπαταλώντας μεγάλα ποσά για να κλιματίσουν την κατοικία τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στην πλατφόρμα crowdfunding μπορεί ο καθένας να κάνει δωρεά για την πραγματοποίηση του έργου, κερδίζοντας δωράκια και σημαντικά προνόμια.
«Ξεκινάει η καμπάνια για το δεύτερο πιο σημαντικό project μας μετά από αυτό του Παπάγου. Την ώρα που έννοιες όπως η αειφορία ή η ορθολογική χρήση ενέργειας έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα, την ώρα που οι πολίτες απελπισμένοι ψάχνουν άδικα να βρουν φθηνούς και αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης και ζουν σε συνθήκες απόλυτης ενεργειακής φτώχειας και άθλιας ποιότητας ζωής, εμείς θα αποδείξουμε ότι εύκολα και μεθοδικά μπορούμε όλοι να ζούμε σε καλύτερα σπίτια. Το αποδείξαμε μια φορά, θα το αποδείξουμε πάλι και τώρα και με ένα όπλο παραπάνω τη δεδομένη στιγμή: πολύ περισσότερη εμπειρία αλλά και ισχυρότερους συμμάχους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ, Στέφανος Παλλαντζάς.
«Μια σωστή ενεργειακή μετάβαση ξεκινάει από τη μείωση των ενεργειακών μας αναγκών. Όταν αυτό συνδυάζεται με ένα σπιτικό στο οποίο ζεις άνετα, είναι σαν να λούζεται από φως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μακάρι η πολιτεία να παραδειγματιστεί βλέποντας απλούς ανθρώπους που αλληλοστηρίζονται και προχωράνε μόνοι τους και να δημιουργήσει τον χώρο για τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος σε παθητικές κατοικίες. Μέχρι τότε έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο» σχολιάζει η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Οι πόλεις με ουδέτερο άνθρακα διακυβεύονται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αλλά για να φτάσουμε στις πόλεις πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κτίρια, να πάμε σε οικοδομικά τετράγωνα, να πάμε στη γειτονιά αναβαθμίζοντας τα κτίρια σε παθητικά και μετά να προχωρήσουμε στις πόλεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα, θέλει δουλειά αλλά είμαστε εδώ και θα το κάνουμε!» δηλώνει ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.
Παθητικό σπίτι
To Tavros Project έχει στόχο να μετατρέψει το υπάρχον κτίριο σε ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων που θα παράγει και τη δική του ενέργεια. Θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό να δοκιμαστούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται στη χώρα μας, ενώ ολόκληρη η πολυκατοικία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος εκπαίδευσης, ενημέρωσης και υποστήριξης της καινοτομίας.
Το κτίριο αποτελεί μία τυπική εργατική πολυκατοικία, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 70 με έκταση περίπου 750 τ.μ., η οποία, μετά την ανακαίνιση της σύμφωνα με το πρότυπο παθητικού κτιρίου, όχι μόνο θα προσφέρει συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας του εσωτερικού αέρα, αλλά ουσιαστικά θα εξαλείψει και το ανθρακικό αποτύπωμα της, εκπληρώνοντας πρακτικά από τώρα τις απαιτήσεις που θα πρέπει να εφαρμόζονται από το 2030. Θα λειτουργεί συνεχώς μεταξύ 20 και 25°C, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τη σχετική υγρασία (35-55%) και τα επίπεδα CO2 (κάτω από 1.000 ppm), οδηγώντας σε κορυφαία ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
Πρότυπο σχεδιασμού
Το παθητικό κτίριο είναι ένα πρότυπο σχεδιασμού που επιτυγχάνει θερμική άνεση με ελάχιστη θέρμανση και ψύξη αξιοποιώντας πέντε βασικές αρχές: μόνωση, αεροστεγανότητα, κατάλληλο σχεδίασμά παραθύρων και πορτών, συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας και ελαχιστοποίηση θερμογεφυρών. Ένα παθητικό κτίριο διατηρεί ετήσια εσωτερική θερμοκρασία μεταξύ 20 και 25°C, σχετική υγρασία μεταξύ 35-55% και συγκέντρωση CO2 κάτω από 1.000 ppm. Το εύρος θερμοκρασίας είναι ανεξάρτητο από την εξωτερική θερμοκρασία. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1990 και το 2022 έχει μελετηθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η ιδέα του παθητικού κτιρίου έχει αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία από το 2010 μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου.