Η αμερικανική πόλη του Milwaukee φιλοξενεί ήδη, εδώ και κάποια χρόνια, τον ψηλότερο ξύλινο πύργο στον κόσμο. Τώρα, ακόμα ένας, πιο ψηλός ξύλινος ουρανοξύστης προστίθεται, σχεδιασμένος από το γραφείο Michael Green Architects (MGA) με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά.
Το έργο αποτελεί μέρος της ανάπλασης του Marcus Performing Arts Center (MPAC), το οποίο εγκαινιάστηκε το 1969 και κέρδισε το βραβείο Honor Award for Excellence in Architectural Design από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων το 1970.
Η MGA δημοσίευσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή του πύργου, ο οποίος θα περιλαμβάνει 55 ορόφους και θα είναι κατασκευασμένος κυρίως από mass timber δηλαδή παχιά, συμπιεσμένα, πολυστρωματικά πάνελ από μασίφ ξύλο. Όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή, θα ξεπεράσει σε ύψος τον σημερινό κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου, τον 25όροφο πύργο Ascent από την Korb + Associates Architects, και θα αποτελεί πλέον το ψηλότερο κτίριο στην πολιτεία του Ουισκόνσιν.
Η MGA, η οποία ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική με χρήση ξύλου, ελπίζει ότι το έργο θα θέσει ένα «νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την κατασκευή με χρήση mass timber». Το έργο είναι μέρος της ανάπλασης του Marcus Performing Arts Center, το οποίο άνοιξε το 1969 και κέρδισε το Honor Award for Excellence in Architectural Design από το American Institute of Architects το 1970.
Με επικεφαλής τη Neutral, η οποία αυτοαποκαλείται εταιρεία «αναγεννητικής (regenerative) ανάπτυξης», ο σχεδιασμός θα μετατρέψει αυτό σήμερα είναι ένα τσιμεντένιος χώρος στάθμευσης σε χώρο με οικιστικές μονάδες, γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες, παντοπωλεία και δημόσιους χώρους/πλατείες. Σύμφωνα με την MGA, η κατασκευή θα κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία έγκρισης σε τοπικό επίπεδο.
Δειτε ακομη
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης ξύλου στις κατασκευές
Ενώ η χρήση ξυλείας αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως, χάρη στις αλλαγές στους οικοδομικούς κανονισμούς και την αλλαγή της στάσης των κατασκευαστών απέναντι στο υλικό, δεν έχει ακόμη φτάσει στο απόλυτο ύψος των κτιρίων από σκυρόδεμα και χάλυβα — αν και έχουν καταγραφεί πολλές πολυκατοικίες από ξύλο τα τελευταία χρόνια. Η MGA υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του πύργου της στοχεύει τα 182 μέτρα ύψος — περισσότερο από το διπλάσιο του ύψους του πύργου Ascent (87 μέτρα).
«Ο αγώνας για το ύψος είναι σημαντικός», είπε ο Michael Green, αρχιτέκτονας και ιδρυτής της MGA. «Δεν έχει να κάνει με επίδειξη, αλλά με την απόδειξη του τι είναι δυνατό. Ο λόγος που οι ουρανοξύστες από ξύλο δεν έχουν γίνει ακόμη mainstream είναι γιατί έως τώρα δε χρειαζόταν πραγματικά να αμφισβητήσουμε το status quo του χάλυβα και του σκυροδέματος. Ωστόσο, επειδή αυτά τα υλικά έχουν επίδραση στο κλίμα, έπρεπε να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο να χτίσουμε πύργους και μεγάλα κτίρια γενικά».
Επί του παρόντος, ο τομέας των κατασκευών αντιπροσωπεύει το 37% των παγκόσμιων εκπομπών, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στην παραγωγή και χρήση υλικών όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας. Αντίθετα, τα δέντρα απορροφούν άνθρακα καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εάν αυτά τα δέντρα μετατραπούν σε mass timber και χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, αυτός ο άνθρακας «κλειδώνεται» ή εγκλωβίζεται για όσο καιρό παραμένει το κτίριο.
Ωστόσο, ο Green υποστηρίζει ότι η προμήθεια βιώσιμης ξυλείας στην κλίμακα που απαιτείται για την κατασκευή κτιρίων στις πόλεις θα μπορούσε να είναι μια, νέα, πρόκληση. Πράγματι, ορισμένες μελέτες προειδοποιούν ότι η αυξημένη ζήτηση για ξυλεία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στη χρήση γης. Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη εξοικονόμηση άνθρακα, τα δέντρα πρέπει να καλλιεργούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα για να δεσμεύουν τον άνθρακα και να ξαναφυτεύονται μόλις κοπούν.
Ο Green ανέφερε ότι η MGA χρησιμοποιεί ξύλο από υπεύθυνα διαχειριζόμενα δάση στη Βόρεια Αμερική. Μακροπρόθεσμα, πιστεύει ότι για να αντιμετωπίσουν προβλήματα προμήθειας, οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να σκεφτούν πέρα από το ξύλο, προσθέτοντας ότι η MGA εργάζεται επί του παρόντος για τη δημιουργία άλλων δομικών υλικών με βάση τα φυτά. Ωστόσο, υποστηρίζει, ότι το ξύλο «είναι η καλύτερη επιλογή για σήμερα».
Άλλα εμπόδια στη χρήση mass timber είναι το κόστος και οι αυστηροί οικοδομικοί κανονισμοί. Αλλά τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Green, καθώς η ξυλεία πλέον κοστίζει σε τιμές συγκρίσιμες με το σκυρόδεμα και τον χάλυβα σε πολλές περιοχές. «Υπάρχουν περισσότεροι παραγωγοί από ό,τι είχαμε πριν και μια μεγάλη ανταγωνιστική αγορά η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται».
Οι οικοδομικοί κώδικες έχουν επίσης εξελιχθεί, με ορισμένες χώρες στην Ευρώπη να επιβάλλουν τη χρήση ξύλινων κατασκευών ως μέρος των κλιματικών τους στόχων. Στις ΗΠΑ, ο International Building Code επικαιροποιήθηκε το 2021 και επιτρέπει την κατασκευή κτιρίων άνω των έξι ορόφων από ξύλο. Ο πύργος στο Milwaukee θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί θεμέλια από σκυρόδεμα και χαλύβδινα εξαρτήματα για τον ανελκυστήρα, αλλά το ξύλο θα αποτελεί περίπου το 90% του οικοδομικού υλικού.
«Είναι οι πόλεις δεύτερης κλίμακας της Αμερικής που ανοίγουν νέους δρόμους σε καινοτομίες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο Green. Η ελπίδα του είναι ότι ο πύργος του Milwaukee θα συμβάλει στην προώθηση της καινοτομίας στη φιλική προς το κλίμα αρχιτεκτονική και θα διευρύνει τη φαντασία των αρχιτεκτόνων σχετικά με το τις κατασκευές με ξυλεία. «Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τις παράγουμε», είπε ο Green.
Με πληροφορίες από cnn.com
photo credits: Michael Green Architecture