Οι σύγχρονες κατασκευαστικές μέθοδοι βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Οι σύγχρονες κατασκευαστικές μέθοδοι βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Οι σύγχρονες κατασκευές μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών και σύγχρονων δομικών υλικών, τα κτίρια μπορούν να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Και είναι γεγονός ότι η βιώσιμη κατασκευή σε μια εποχή αυξανόμενης κλιματικής κρίσης έχει γίνει καθολική υποχρέωση και όχι απλώς μόδα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική λαμβάνει υπόψη στοιχεία οικολογίας καθώς οι αρχές της βιωσιμότητας ακολουθούνται όλο και περισσότερο από αρχιτέκτονες, επενδυτές, εργολάβους και τελικούς χρήστες. Ποια είναι όμως εκείνα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που οφείλουν να διαθέτουν οι σύγχρονες κατασκευές για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;

Χρήση δομικών υλικών με υψηλό βαθμό μόνωσης

Ένας τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η χρήση δομικών υλικών με υψηλή θερμομόνωση. Αυτό επιτρέπει στα κτίρια να διατηρούν μια ικανοποιητική θερμοκρασία, μειώνοντας σημαντικά την ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση και ψύξη. Επιπλέον, τέτοια δομικά υλικά κατασκευάζονται συχνά από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση της χρήσης νέων φυσικών πόρων.

Το αλουμίνιο, το γυαλί και το ξύλο είναι οικοδομικά υλικά που αποτελούν πλέον ακρογωνιαίο λίθο της πράσινης κατασκευής. Η καλής ποιότητας ξυλεία είναι περιβαλλοντικά φιλική και είναι ιδανικό υλικό για την κατασκευή κτιρίων. Η σωστή επεξεργασία και ο εμποτισμός της, την καθιστούν μια πρώτη ύλη υψηλής αντοχής, αλλά μέσω των σύγχρονων τεχνικών, και πυρίμαχη.

Το γυαλί μπορεί να υποστεί μεγάλου εύρους επεξεργασία με τήξη και καθαρισμό. Η παραγωγή του δε καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και δεν καίγεται. Το αλουμίνιο, από την άλλη, είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέταλλο για τον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι ανακυκλώσιμο χωρίς απώλεια ιδιοτήτων ή δομικές αλλαγές και, το πιο σημαντικό, το ανακυκλωμένο αλουμίνιο απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του πρωτογενούς μετάλλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό ανακύκλωσης αλουμινίου το 2021 ήταν 68%. Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα ρεκόρ, καταδεικνύοντας τη διαρκώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα και τα ευρέως διαδεδομένα οφέλη από την ανακύκλωση αλουμινίου.

Υπάρχει τεράστια ζήτηση για scrap αλουμινίου στον κατασκευαστικό κλάδο, γι' αυτό πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Closed Loop Recycling» του ιδρύματος Council for Aluminium in Building (CAB) αναδύονται για τη συνεχή βελτίωση των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητας του αλουμινίου. Η ανακύκλωση κλειστού βρόχου δεν είναι ακόμη υποχρεωτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όλα τα μέλη του CAB είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν.

Εκτός από την οικολογική πλευρά, το αλουμίνιο είναι επίσης ένα υλικό που εξασφαλίζει κατάλληλες παραμέτρους όσον αφορά τη θερμομόνωση και την αντοχή σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος χώρου

Η οικολογία των σύγχρονων κτιρίων και το μικροκλίμα τους λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες για το περιβάλλον γύρω από τα κτίρια. Πλέον χρησιμοποιούνται διαπερατές «πράσινες» λύσεις για τους εξωτερικούς χώρους των κτιρίων, δίνοντας άμεση πρόσβαση στο έδαφος. Υπόγειες λεκάνες συγκράτησης ή επιφανειακές λίμνες αποθηκεύουν βρόχινο νερό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση κήπων. Οι στέγες των κτιρίων αλλά και οι προσόψεις καλύπτονται επίσης όλο και συχνότερα με πράσινο. Ειδικά για τις προσόψεις, η κάλυψη με βλάστηση, παράγει οξυγόνο και φιλτράρει επιβλαβή σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το στρώμα πρασίνου που υπάρχει σε ένα κτίριο δημιουργεί σκιά και απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που βελτιώνει τη θερμική άνεση των ενοίκων και μειώνει την ανάγκη για ψύξη.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Το κτίριο γραφείων The Forge στο Λονδίνο

Ένα παράδειγμα σύγχρονου κτιρίου που ξεχωρίζει για την υπεύθυνη και καινοτόμο προσέγγισή του σε περιβαλλοντικά θέματα είναι το κτίριο The Forge. Το The Forge είναι ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων στο Borough of Bankside του Λονδίνου. Είναι το πρώτο κτίριο εμπορικών χρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του.

Το κτίριο είναι πιστοποιημένο κατά BREEAM με πιστοποίηση στο επίπεδο Excellent. Η μέθοδος κατασκευής είναι μια άλλη καινοτομία στο The Forge. Χάρη στη χρήση προκατασκευασμένων εξαρτημάτων, η κατασκευή του ήταν γρήγορη, ακριβής και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι μια δομή που χρησιμοποιεί λιγότερα υλικά, παράγει λιγότερα απόβλητα και επιτυγχάνει μείωση 19,4% στις εκπομπές άνθρακα.

Μια ενιαία πρόσοψη εξωτερικής τοιχοποϊίας με τη μορφή πτερυγίων αλουμινίου σχεδιάστηκε από την εταιρεία Aluprof και χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την καινοτόμο, φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, η οποία μπορεί να εμπνεύσει αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του συστήματος είναι τα κάθετα πτερύγια που λειτουργούν ως διακόπτες φωτός. Ολόκληρη η προκατασκευασμένη πρόσοψη αποτελούνταν από 986 μέρη, το μεγαλύτερο από τα οποία είχε διαστάσεις 3m x 4,76m.

Το βιοκλιματικό κτίριο εμπορικών χρήσεων The Forge στο Λονδίνο

Sara Kulturhus, το ψηλότερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο

Ένα άλλο παγκοσμίου φήμης στολίδι αρχιτεκτονικής και αειφορίας είναι το Sara Kulturhus, το ψηλότερο κτίριο από ξύλο, αλουμίνιο και γυαλί στον κόσμο, που βρίσκεται στη βόρεια Σουηδία. Το σκανδιναβικό παραδοσιακό ξύλινο κτίριο έχει συνδυαστεί με σύγχρονες μηχανολογικές λύσεις, καθιστώντας το κτίριο σημείο αναφοράς ως προς το βιώσιμο σχεδιασμό και την πράσινη κατασκευή.

Το κάτω μέρος του κτιρίου, το οποίο στεγάζει ένα κοινοτικό κέντρο, ήταν κατασκευασμένο από προκατασκευασμένα στοιχεία CLT, ενισχυμένα με τσιμεντένια πάνελ. Οι προσόψεις κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα της εταιρείας Aluprof, ειδικά προσαρμοσμένο για αυτή την κατασκευή, το οποίο προσφέρει απίστευτη πανοραμική θέα από το εσωτερικό του κτιρίου. Το σύστημα έχει πιστοποίηση A+ από το Ινστιτούτο PHI Darmstadt, που σημαίνει ότι προτείνεται για την κατασκευή παθητικών κτιρίων.

Η εξωτερική πρόσοψη των άνω ορόφων του κτιρίου κατασκευάστηκε από σύστημα αλουμινίου Aluprof το οποίο ήταν πιστοποιημένο από την BVB. Τα εσωτερικά παράθυρα και οι πόρτες αλουμινίου με τριπλά τζάμια κατασκευάστηκαν με τρόπο ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή και καλή θερμομόνωση. Στο σύνολό της, η λύση παρέχει στην εγκατάσταση υψηλή ενεργειακή απόδοση και δομική αντοχή.

Το κτίριο Sara Kulturhaus από ξύλο, γυαλί και αλουμίνιο, ένα πρότυπο για τη βιώσιμη αρχιτεκτονική

Κατασκευές για ένα καλύτερο μέλλον

Η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών λύσεων στις σύγχρονες κατασκευές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, περιορισμού του εκπομπών CO2 και, ως εκ τούτου, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η αρχιτεκτονική μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Με πληροφορίες από bdcmagazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER