Στο πλαίσιο της διαρκούς ανάγκης διαχείρισης των αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων μπορεί να μειώσει σημαντικά το κύριο αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας των κατασκευών και της μόδας, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακυκλώνεται μόνο το 12% των υλικών ένδυσης ενώ 92 εκατ. τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μετατρέπονται σε απόβλητα κάθε χρόνο.
Στον τομέα του σχεδιασμού και της παραγωγής ηχοαπορροφητικών υλικών, τα μαλακά, εύκαμπτα ή πορώδη υλικά αποτελούν καλούς ακουστικούς μονωτές. Τα ανακυκλωμένα χαρτοκιβώτια γάλακτος, τα ανακυκλωμένα ρούχα, ακόμη και τα πλαστικά μπουκάλια, μπορούν να μετατραπούν σε ηχομονωτικά υλικά.
Η Laurence Carr, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, σχεδιάστρια προϊόντων και ιδρύτρια της Laurence Carr Inc., υποστηρίζει ότι «Καθώς τα αποθέματα των φυσικών πόρων εξαντλούνται, υπάρχει μια αυξανόμενη (και ζωτικής σημασίας) παγκόσμια εστίαση σε καινοτόμους τρόπους χρήσης ανακτήσιμων αποβλήτων. Δεδομένου ότι το κόστος των πρώτων υλών αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους παραγωγής, η χρήση λιγότερο υποπροϊόντων υλικών από βιομηχανικές διεργασίες, μπορεί να δώσει στους κατασκευαστές σημαντικό προβάδισμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές της κυκλικότητας δεν είναι μόνο καλές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, αλλά ωφελούν επίσης την οικονομία».
Η καινοτομία στην οποία αναφέρεται η Carr, συμβαίνει. Για παράδειγμα, μια ομάδα εθελοντών χρησιμοποίησε μεταχειρισμένες συσκευασίες γάλακτος στη Βιβλιοθήκη Hope Recovered στο Lethabong της Νότιας Αφρικής, δημιουργώντας ένα φιλικό προς το περιβάλλον και αποτελεσματικό ηχομονωτικό υλικό για τη βιβλιοθήκη. Η BAUX, ένα εγχείρημα της σουηδικής εταιρείας βιομηχανικού σχεδιασμού From us with Love, μετέτρεψε κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα σε προϊόντα ηχομόνωσης το 2021.
Το 2023, το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies απένειμαν το βραβείο Green Good Design στη HexStargon Archiv Acoustic Collection που σχεδιάστηκε από τη Mary-Ann Williams για το Illu Stration. Εμπνευσμένη από τρισδιάστατες δομές origami, η συλλογή είναι βιώσιμη και ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίηση και την αναδημιουργία για τη μείωση των αποβλήτων.
Πρόσφατα, μια ελβετική startup, η Impact Acoustic, δημιούργησε ένα νέο ηχοαπορροφητικό προϊόν, το βαμβάκι Archisonic, το οποίο είναι φτιαγμένο από κυτταρίνη από υπολείμματα βαμβακιού (υποπροϊόντα της βιομηχανίας βαμβακιού, τα οποία συνήθως απορρίπτονται).
Ο Sven Erni, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Impact Acoustic, αναφέρει: «Η κυτταρίνη βαμβακιού είναι ένα 100% φυσικό και ανθεκτικό υλικό. Έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα στις ιταλικές παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής χαρτιού».
Ο Erni λέει ότι η εταιρεία κατασκευάζει ελαφριά και δομικά ισχυρά προϊόντα ακουστικής με μοναδικό και μοντέρνο σχεδιασμό. Η παραγωγή τους είναι εξ ολοκλήρου χειρωνακτική και βασίζεται στην τεχνογνωσία ειδικευμένων τεχνιτών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2019. Το πρώτο τους προϊόν, το Acoustic Felt, χρησιμοποίησε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης για την παραγωγή ακουστικών υλικών. Το 2022, η εταιρεία κέρδισε το Central Switzerland Startup Entrepreneur Award.
«Η διαδικασία είναι απλή και δεν περιλαμβάνει τη χρήση θερμότητας ή άλλων ενεργοβόρων πόρων. Η παραγωγική μας διαδικασία ακολουθεί ένα κυκλικό μοντέλο, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση όλων των υλικών, χωρίς να παράγεται κανένα απόβλητο, ενώ δίνει προτεραιότητα στην ελάχιστη χρήση ενέργειας, αξιοποιώντας την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο».
«Ακόμη και το νερό που χρησιμοποιούμε στη διαδικασία παραγωγής κυκλοφορεί σε κλειστό κύκλωμα, μηδενίζοντας ουσιαστικά τη σπατάλη», πρόσθεσε ο Erni.
Τα υπολείμματα βαμβακιού προέρχονται από την Ισπανία, κάτι που ο Erni λέει ότι ενισχύει τη δέσμευση της εταιρείας για τη δημιουργία ενός εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκού προϊόντος.
«Το υλικό από βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει έως και το 60% του ήχου, συγκρίσιμο σε αποτελεσματικότητα με τα τυπικά ηχοαπορροφητικά υλικά με βάση το PET. Για να διαμορφώσουμε τα ηχοαπορροφητικά πλακίδια, συνδυάζουμε στρώματα βαμβακιού με άργιλο και τα χρωματίζουμε χρησιμοποιώντας βιώσιμες χρωστικές ουσίες που προέρχονται από ένα εργοστάσιο στη Βερόνα. Τα προϊόντα της εταιρείας μας αποτελούν επιτομή κυκλικότητας», προσθέτει ο Erni.
«Η παραγωγή των προΪόντων μας απαιτεί ελάχιστη ενέργεια, η οποία παράγεται χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες», είπε ο Erni. «Με αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο προϊόν επανειλημμένα, χωρίς πρόσθετα υλικά, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητά του και αποφεύγοντας τη σπατάλη πόρων».
Ο Erni πιστεύει ότι τα κυκλικά προϊόντα πρέπει να γίνουν ακόμα καλύτερα κατανοητά και να εξισωθούν με τα αειφόρα προϊόντα.
«Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα κυκλικά προϊόντα βιώσιμα, καθώς το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με την ανακύκλωση ορισμένων προϊόντων μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό της δημιουργίας πρωτογενών προϊόντων. Για παράδειγμα, η διαδικασία ανακύκλωσης για ορισμένα πλαστικά μπορεί να επαναληφθεί μόνο περιορισμένες φορές, καθώς σταδιακά υποβαθμίζονται και συσσωρεύουν τοξίνες σε κάθε κύκλο ανακύκλωσης».
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η εξάντληση των πόρων, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενισχύοντας παράλληλα μια πιο βιώσιμη, ευημερούσα και ανθεκτική κοινωνία», είπε ο Erni.
Η Carr υποστηρίζει ότι η κυκλικότητα έχει την ικανότητα, όχι μόνο να μετριάσει τις περιβαλλοντικές αστοχίες που προκαλούνται συνήθως μέσω της διαδικασίας σχεδιασμού, αλλά και δυνητικά να τις αναστρέψει. «Μπορούμε, ως βιομηχανία, να μετατρέψουμε τον περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο από αρνητικό σε θετικό μέσω της υιοθέτησης και εφαρμογής κυκλικών πρακτικών όπως η ανακύκλωση και οι καινοτομίες που σχετίζονται με βιοϋλικά από απόβλητα και φυσικά ανανεώσιμες πηγές».
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κατασκευές παράγουν σχεδόν το 50% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών CO2, και η παγκόσμια επιφάνεια του νέων κτιριακών κατασκευών αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2060 -ισοδύναμο με την προσθήκη μιας ολόκληρης Νέας Υόρκης στον κόσμο, κάθε μήνα, για 40 χρόνια- αρκετή από την ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πέφτει στους ώμους των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών», πρόσθεσε η Carr.
Με πληροφορίες από forbes.com