Κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη του ευρωπαϊκού κλιματικού στόχου για το 2040

Η κυκλική οικονομία είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη του ευρωπαϊκού κλιματικού στόχου για το 2040

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σημαντικό έγγραφο [COM(2024) 63 final] που περιγράφει τον κλιματικό στόχο για το 2040, ο οποίος αφορά στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% σε σύγκριση με το 1990. Ο στόχος αυτός έχει ως σκοπό να θέσει την ΕΕ σε μια σταθερή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Για να επιτευχθεί μια τέτοια μείωση των εκπομπών, η ανάλυση δείχνει ότι το επίπεδο των υπολειπόμενων εκπομπών GHG της ΕΕ το 2040 θα πρέπει να είναι μικρότερο από 850 εκατ. μετρικούς τόνους ισοδύναμου CO2 και η δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω φυσικών και τεχνητών μεθόδων άνθρακα, θα πρέπει να φτάσει έως και τους 400 εκατ. μετρικούς τόνους CO2.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Επιτροπής (Securing our future Europe's 2040 climate target and path to climate neutrality by 2050 building a sustainable, just and prosperous society, COM(2024) 63 final) τονίζει τη σημασία μιας ανανεωμένης ατζέντας για την κυκλική οικονομία, μια κίνηση που χαιρέτισε η European Waste Management Association (FEAD).

Στην πραγματικότητα, η εκτίμηση επιπτώσεων δείχνει ότι «μέχρι το 2040, η κυκλική οικονομία θα γίνεται όλο και πιο σημαντική για την επίτευξη τόσο των κλιματικών στόχων όσο και ενός νέου μοντέλου ευημερίας για την Ευρώπη. Είναι το κλειδί για τη συνδυαστική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και της υπερβολικής χρήσης πόρων με την ανάδειξη νέων οικονομικών ευκαιριών και μεγαλύτερη αυτονομία για την ΕΕ. Αυτό καθιστά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία (CEAP) απαραίτητη και απαιτεί ανανέωση της συνεργασίας με τη βιομηχανία για μια ατζέντα κυκλικής οικονομίας στο μέλλον».

Η FEAD υπογραμμίζει τα σαφή οφέλη από την προτεραιοποίηση της κυκλικής οικονομίας και δεσμεύεται να επιταχύνει την απορρόφηση δευτερογενών πρώτων υλών στην οικονομία. Υποστηρίζοντας τους στόχους του CEAP να διπλασιάσει το ποσοστό κυκλικής χρήσης των υλικών (Circular Material Use Rate, CMUR) αυτή τη δεκαετία, η FEAD περιέγραψε τον Ιούλιο του 2023 το όραμα της για το μέλλον της βιομηχανίας.

Το όραμα της FEAD είναι να μετατοπίσει τη συνολική χρήση υλικών στην Ευρώπη προς τα ανακυκλωμένα υλικά μέσω της βιομηχανικής αριστείας στη διαχείριση αποβλήτων. Για να γίνει αυτό, στόχος είναι η επίτευξη ενός επιπέδου της τάξης του 75% για την ανακύκλωση όλων των αποβλήτων (όχι μόνο των αστικών) στην ΕΕ έως το 2035, κάτι που σίγουρα θα απαιτήσει συνεργασίες στην αξιακή αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας που συνδέουν τον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων με τη βιομηχανική παραγωγή.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Αυτός ο φιλόδοξος στόχος ευθυγραμμίζεται επίσης με τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την εξόρυξη και κατανάλωση φυσικών πόρων. Η κυκλικότητα ενισχύει την ασφάλεια και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Ομοίως, η ανάπτυξη αξιακών αλυσίδων CO2 μέσω της δέσμευσης και χρήσης άνθρακα (Carbon Capture and Use, CCU), των φιλικών προς τη φύση υλικών βιολογικής βάσης και της μηχανικής και χημικής ανακύκλωσης, μπορούν από κοινού να ενισχύσουν την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων για να υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα σε προϊόντα με βάση τον άνθρακα. Ωστόσο, η FEAD τονίζει τη σημασία των παρακάτω:

  • Προτεραιότητα στη μηχανική ανακύκλωση, η οποία έχει υψηλότερη απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Αποφυγή της εκτροπής ρευμάτων αποβλήτων που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν μηχανικά προς τη χημική ανακύκλωση
  • Μη εξίσωση των πλαστικών με βάση βιολογικές πρώτες ύλες με υλικά που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

Για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, απαιτούνται λύσεις δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης (CCUS) και ανακύκλωσης άνθρακα. Η FEAD υποστηρίζει σθεναρά τη χρήση και την ανακύκλωση του άνθρακα με σκοπό τη συμβολή σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας. Για να αναπτυχθεί αυτό, απαιτούνται σαφείς και εναρμονισμένοι κανόνες της ΕΕ για την παροχή ισχυρών κινήτρων. Επιπλέον, οι βιομηχανικές μέθοδοι δέσμευσης άνθρακα δεν αντικαθιστούν, αλλά συμπληρώνουν, τις φυσικές μεθόδους δέσμευσης άνθρακα, οι οποίες παραμένουν απαραίτητες για την επίτευξη του κλιματικού στόχου και στις οποίες ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων συμβάλλει επίσης σημαντικά μέσω της κομποστοποίησης.

Εν κατακλείδι, η FEAD χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κλιματικό στόχο του 2040 και αναγνωρίζει τη συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη του. Η FEAD είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να ανοίξει το δρόμο προς μια βιώσιμη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία.

Με πληροφορίες από recycling-magazine.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER