Η Infinity Recycling, ένας επενδυτικός οργανισμός αναπτυξιακών έργων από την Ολλανδία, συνεργάζεται με την Blue Invest και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για να αντιμετωπίσει το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων. Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση πλαστικού αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, υπάρχει ανάγκη για βιώσιμες και επεκτάσιμες τεχνολογίες ανακύκλωσης.
Η Blue Invest είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ που υποστηρίζει βιώσιμες και καινοτόμες τεχνολογίες για τη γαλάζια οικονομία. Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι δύο οντότητες επιδιώκουν να εντοπίσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο των έργων που υποστηρίζει η Blue Invest, εστιάζοντας σε έργα που μπορούν να μειώσουν την εισροή πλαστικών αποβλήτων σε θαλάσσια περιβάλλοντα.
Η Infinity Recycling έχει εξασφαλίσει 50 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση από την InvestEU μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν σε προηγμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης με στόχο τη βελτίωση της ανακύκλωσης πλαστικών αποβλήτων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των νέων τεχνολογιών.
«Η Blue Invest φέρνει κοντά ενδιαφερόμενους φορείς, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών με άλλους επενδυτές. Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τις σωστές ιδέες», λέει ο Jeroen Kelder, ένας από τους ιδρυτές της Infinity Recycling.
Υποστήριξη τεχνολογιών μέσω χρηματοδότησης
Τον Μάιο 2024, η Infinity Recycling δημιούργησε το χρηματοδοτικό ταμείο Circular Plastics με κεφάλαιο 175 εκατ. ευρώ. Το ταμείο στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός αριθμού προηγμένων έργων ανακύκλωσης. Μέσω του ταμείου, η Infinity Recycling είναι έτοιμη να δώσει τη δυνατότητα σε ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που έχουν τη δυναμική να ανακυκλώσουν πλήρως τα πλαστικά απόβλητα σε νέα πλαστικά με ιδιότητες ισοδύναμες με αυτές των πρωτογενών υλικών.
Αυτή η προσέγγιση σηματοδοτεί μια απόκλιση από τις παραδοσιακές μεθόδους ανακύκλωσης, οι οποίες συχνά έχουν ως αποτέλεσμα τα πλαστικά να χάνουν μετά την ανακύκλωση τους τις αρχικές τους ιδιότητες, όπως η ασφάλεια για χρήση σε εφαρμογές τροφίμων, η αντοχή ή η ελαστικότητα.
Την άνοιξη, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στο νέο κανονισμό συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασίας, ο οποίος επιβάλλει ενίσχυση των περιορισμών στις πλαστικές συσκευασίες για φρέσκα προϊόντα, τις σακούλες μεταφοράς και τις συσκευασίες καλλυντικών. Ευθυγραμμιζόμενο με τους νέους κανόνες, το ταμείο Circular Plastics ελπίζει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας κυκλικής βιομηχανίας πλαστικών.
Παρέχοντας κεφάλαια, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε ένα δίκτυο συνεργατών, το ταμείο υποστηρίζει εταιρείες στη μετατροπή των ροών πλαστικών αποβλήτων σε εμπορεύσιμα εμπορεύματα. Οι αρχικές επενδύσεις κυμαίνονται από 5 έως 15 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του ταμείου για λύσεις ταχείας κλιμάκωσης που μπορούν να έχουν απτό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Αυξανόμενο ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, στη Δυτική Ευρώπη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 150 κιλά πλαστικού κάθε χρόνο, πάνω από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου των 60 κιλών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μόνο το 9% όλων των πλαστικών που έχουν παραχθεί ποτέ έχει ανακυκλωθεί.
Παρά τις προκλήσεις, οι προσπάθειες μείωσης των πλαστικών κερδίζουν δυναμική, με τις ανανεώσιμες εναλλακτικές πηγές να γίνονται πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η «κυκλικότητα των πλαστικών» αναδείχθηκε ως η κορυφαία τάση στον κλάδο της συσκευασίας το 2023.
Πέρυσι, η ένωση Plastics Recyclers Europe ανέφερε ότι η ικανότητα ανακύκλωσης πλαστικών στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί λόγω μεγάλων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα. Όπως υποστηρίζει ο οργανισμός, οι νέες δυνατότητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ισχυρότερη βάση για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.
Με πληροφορίες από packaginginsights.com