Η ανακύκλωση της μαύρης μάζας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας μετάλλων μπαταριών

Η ανακύκλωση της μαύρης μάζας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας μετάλλων μπαταριών

Καίσιο και δυσπρόσιο. Έρβιο και ευρώπιο. Πρασεοδύμιο και υττέρβιο. Ο κατάλογος με τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες της κυβέρνησης των ΗΠΑ πιθανότατα μοιάζει για τους περισσότερους σαν μια περίεργη συλλογή ονομάτων που είναι κρίσιμα μόνο για εκείνους που δημιούργησαν τον κατάλογο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το οποίο ενημερώνει τον κατάλογο κάθε τρία χρόνια, οι 50 ορυκτές πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται σε αυτόν, είναι απαραίτητες για την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Και ανάμεσα σε αυτά τα ορυκτά με τα δύσκολα ονόματα, περιλαμβάνονται το κοβάλτιο, το λίθιο και το νικέλιο, πρώτες ύλες ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών μπαταριών και κρίσιμα δομικά στοιχεία για την ενεργειακή μετάβαση.

Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα και αποθήκευση ενέργειας αυξάνεται, πολλοί αναμένουν ότι θα προκύψουν ελλείμματα πρώτων υλών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την εξασφάλιση επαρκούς μελλοντικής προσφοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «μαύρη μάζα» -ένα ενδιάμεσο υλικό από την επεξεργασία χρησιμοποιημένων μπαταριών και scrap παραγωγής- θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη μελλοντική προμήθεια μετάλλων μπαταριών.

Το scrap από τη διαδικασία παραγωγής μπαταριών και οι μπαταρίες στο τέλος της ζωής τους συλλέγονται, αποσυναρμολογούνται και τεμαχίζονται για να παραχθεί μαύρη μάζα, από την οποία μπορούν να εξαχθούν κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο. Αυτές οι πρώτες ύλες μπορούν στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων μπαταριών.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της αγοράς για την ανακύκλωση μαύρης μάζας είναι αυτό που οδήγησε την Platts, θυγατρική της S&P Global Commodity Insights, να λανσάρει τον Αύγουστο 2023 τέσσερις νέες ημερήσιες αξιολογήσεις τιμών μαύρης μάζας στις ΗΠΑ, οι πρώτες του είδους τους για την αγορά των ΗΠΑ.

Η S&P Global αναμένει ότι τα ανακυκλωμένα υλικά μπαταριών θα αποτελούν ένα ταχέως αυξανόμενο μερίδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας πρώτων υλών μπαταριών, ιδιαίτερα καθώς η εστίαση στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση αυξάνεται παγκοσμίως. Εκτός από το ότι λειτουργεί ως εναλλακτική στα πρωτογενώς εξορυσσόμενα ορυκτά, η χρήση μαύρης μάζας συμβάλλει στη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ενώ η βιομηχανία μπαταριών θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την πρωτογενή εξόρυξη ορυκτών πόρων για το κύριο μέρος των απαιτήσεων της -ιδιαίτερα για λίθιο και νικέλιο- τουλάχιστον μέχρι το 2030, τα ανακυκλωμένα υλικά θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 30% του νικελίου, το 27% του λιθίου και το 40% του κοβαλτίου της συνολικής ζήτησης μεταξύ 2020 και 2050, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global και το scrap που προέρχεται από τη διαδικασία παραγωγής μπαταριών θα αξίζει περίπου 3 δισ. δολάρια ετησίως από το 2023.

Η ανακύκλωση μπαταριών έχει επίσης τη δυνατότητα να παρέχει φθηνότερες πρώτες ύλες σε σχέση με το κόστος των πρωτογενώς εξορυσσόμενων πρώτων υλών και να βοηθήσει στην επάρκεια για χώρες που δε διαθέτουν επαρκείς φυσικούς πόρους εντός των συνόρων τους.

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν τονίσει την ανάγκη να ενισχύσουν την προσφορά, με πολιτικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη εγχώριων οικοσυστημάτων ανακύκλωσης μπαταριών. Στην Ευρώπη, ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών ορίζει ότι τουλάχιστον το 15% των ετήσιων αναγκών της ΕΕ σε πρώτες ύλες μπαταριών, πρέπει να προέρχεται από ανακύκλωση. Στις ΗΠΑ, ηλεκτρικά οχήματα που οι μπαταρίες τους φέρουν ανακυκλωμένες πρώτες ύλες πληρούν τις προϋποθέσεις για τις εκπτώσεις φόρου βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Στην Ασία, η Κίνα έχει εφαρμόσει πολιτικές που ενθαρρύνουν τις διαδικασίες κλειστού βρόχου μεταξύ κατασκευαστών μπαταριών και ανακυκλωτών και περιλαμβάνουν ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο, όπως τη δημιουργία ενός καταλόγου ανακυκλωτών και εταιρειών που επαναχρησιμοποιούν και ανακυκλώνουν τις μπαταρίες για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση -όχι μόνο με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις- αλλά και με τα ελάχιστα απαιτητά ποσοστά ανάκτησης.

Με πληροφορίες από spglobal.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER