COP29: Οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία αποφέρουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

COP29: Οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία αποφέρουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Χώρες και επιχειρήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τα απόβλητα και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα προκειμένου να εξαλείψουν τον κίνδυνο στις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για την κυκλική οικονομία. Οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (Multilateral Development Banks, MDBs) εργάζονται για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μέσων και εστιάζοντας σε διάφορους τομείς.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στο Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Baku του Αζερμπαϊτζάν, οι MDBs παρουσίασαν την πρώτη κοινή τους έκθεση για την κυκλική οικονομία, με τίτλο «Η κυκλική οικονομία σε κίνηση».

Η έκθεση παρουσιάζει σε λεπτομέρεια 20 Case Studies από όλο τον κόσμο και από διάφορους τομείς, οι οποίες καλύπτουν αντικείμενα από τη διαχείριση αποβλήτων και τροφίμων έως τον κατασκευαστικό τομέα, τα πλαστικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, την ανακύκλωση μπαταριών και την ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών. Τα Case Studies παρέχουν μία εικόνα του πλαισίου στήριξης που προσφέρουν οι MDBs στην κυκλική οικονομία, μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών, οικονομικής υποστήριξης προς τις κυβερνήσεις, επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και υποστήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η έκθεση καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία δεν περιορίζονται μόνο σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, παρά τα ανόμοια πλαίσια πολιτικής.
  • Ως ομάδα, οι MDBs παρέχουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, από προσαρμοσμένα δάνεια και επενδύσεις έως συμβουλευτική υποστήριξη.
  • Ο ιδιωτικός τομέας εμπλέκεται ενεργά στην κυκλικότητα, αλλά χρειάζεται ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών της κυκλικής οικονομίας.
  • Οι πόλεις μπορούν να υποστηρίξουν την καινοτομία και να προωθήσουν τη δράση στο πλαίσιο μίας κυκλικής οικονομίας.
  • Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υιοθετήσουν την κυκλικότητα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω καθοδήγηση για το πώς να γίνει εκμεταλλεύσιμη αυτή την ευκαιρία.
  • Παρεμβάσεις κυκλικής οικονομίας από τις MDBs πρέπει να περιλαμβάνουν με ενεργό τρόπο και να υποστηρίζουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, καθώς και λιγότερο προβεβλημένους οικονομικούς τομείς.
Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024

«Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (African Development Bank, AfDB) αναγνωρίζει το μετασχηματιστικό δυναμικό της κυκλικής οικονομίας να δημιουργήσει απασχόληση για τους νέους και οικολογικά οφέλη μέσω αναγεννητικών πρακτικών και αποτελεσματικής χρήσης των πόρων. Μέσω της πρωτοβουλίας Africa Circular Economy Facility (ACEF), η τράπεζα δεσμεύεται να συνεχίσει να δίνει τη δυνατότητα στις αφρικανικές χώρες να αξιοποιήσουν τις πολυάριθμες ευκαιρίες της μετάβασης στην κυκλικότητα». τόνισε ο Δρ. Anthony Nyong, Διευθυντής για την Κλιματική Αλλαγή και την Πράσινη Ανάπτυξη στην AfDB.

«Η κυκλική οικονομία παρέχει ένα χρήσιμο πλαίσιο και συνολικές λύσεις για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή της απώλειας βιοποικιλότητας, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Yoko Watanabe, Διευθύντρια Περιβάλλοντος για το Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Asian Development Bank, ADB). «Το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον της ADB, το οποίο δημοσιεύεται κατά τη διάρκεια της COP29, καθορίζει τον οδικό χάρτη για την κλιμάκωση των θετικών για τη φύση επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που σχετίζονται με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού».

Ο Gianpiero Nacci, Διευθυντής Βιώσιμων Επιχειρήσεων και Υποδομών στην EBRD δήλωσε, «Αυτή η έκθεση είναι μια απόδειξη της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των MDBs, η οποία πλέον επεκτείνεται στην κυκλική οικονομία. Ως ομάδα, στοχεύουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα απόβλητα, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων και να δημιουργήσουν ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Στην EBRD, δεσμευόμαστε να οδηγούμε την καινοτομία σε κυκλικές λύσεις σε όλες τις περιοχές ευθύνης μας».

«Η κυκλική οικονομία αντιπροσωπεύει μια ισχυρή αλλαγή παραδείγματος που θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη χρηματοδότηση του περιβάλλοντος, της δράσης για το κλίμα και της κυκλικής οικονομίας, «Απαιτεί τολμηρές συνεργασίες και κοινή γνώση για την προώθηση και την κλιμάκωση αποτελεσματικών λύσεων. Ως τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, η ΕΤΕπ δεσμεύεται να εντείνει την υποστήριξη της σε παγκόσμιο επίπεδο για επενδύσεις σε δράσεις για το κλίμα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία».

«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία, διοχετεύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία που υποστηρίζουν κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα και λύσεις που εστιάζονται στην αποδοτικότητα των πόρων, τη μείωση των αποβλήτων και τον έξυπνο σχεδιασμό». δήλωσε ο Gabriel Azevedo, Chief Strategy Officer της IDB Invest. «Η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, όχι μόνο ξεκλειδώνει επιχειρηματικές ευκαιρίες για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και της ρύπανσης, γίνονται αισθητές πρώτα και κύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν μπορούμε πλέον να διατηρήσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη με γραμμικές οικονομίες που δίνουν σημασία μόνο στην ανάπτυξη, χωρίς καμία πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα. Η μετάβαση προς πιο κυκλικές προσεγγίσεις μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο χωρών, αλλά αυτό απαιτεί ένα καλύτερο κανονιστικό πλαίσιο. Η κυκλική οικονομία παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα. Οι MDBs μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη των χωρών για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει μια κυκλική οικονομία», δήλωσε η Valerie Hickey, Διευθύντρια Περιβάλλοντος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην παρουσίαση του κοινού τους οράματος που έλαβε χώρα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (World Circular Economy Forum) στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ομάδα Εργασίας των MDBs δεσμεύτηκε να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων με τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές. Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας των MDBs είναι η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Πανμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης με την IDB Invest και ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank και IFC).

Με πληροφορίες από ebrd.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER