Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία ιόντων νατρίου είναι γεγονός

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία ιόντων νατρίου είναι γεγονός

Η Yiwei του JAC Group, μια νέα μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα που υποστηρίζεται από τη Volkswagen, παρήγαγε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία ιόντων νατρίου. Το νέο JAC Yiwei EV βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στο τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Yiwei είναι ένας νέος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων υπό τον Όμιλο JAC και ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος. Η Volkswagen κατέχει το 50% της μητρικής εταιρείας της JAC ενώ το άλλο 50% βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. Η Volkswagen επένδυσε 1 δισ. ευρώ για το 50% στον Όμιλο JAC το 2021. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέλαβε επίσης τον πλήρη έλεγχο της κοινοπραξίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων με μερίδιο 75%.

Το νέο ηλεκτρικό όχημα διαθέτει κυλινδρικές κυψέλες ιόντων νατρίου της κινεζικής HiNa Battery. Η εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Πεκίνο είναι συνδεδεμένη με το Ινστιτούτο Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το όχημα θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της μονάδας μπαταριών UE της JAC, μια δομή μπαταρίας που προσομοιάζει σε κηρήθρα. Η τεχνολογία UE της JAC είναι παρόμοια με την τεχνολογία Blade Battery της BYD η οποία χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα των Toyota, Kia και Ford. Μπορεί επίσης να συγκριθεί με την τεχνολογία CTP (cell-to-pack) της CATL.

Οι παραδόσεις του νέου ηλεκτρικού οχήματος Yiwei με μπαταρίες ιόντων νατρίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2024.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Γιατί έχει σημασία η κυκλοφορία του πρώτου ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία ιόντων νατρίου;

Αν και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με την JAC, έχουν καλύτερη απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αυξημένη αντοχή στο χρόνο.

Ίσως το πιο σημαντικό, οι μπαταρίες χρησιμοποιούν φθηνότερες πρώτες ύλες, οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν χαμηλότερες τιμές για τα ηλεκτρικά οχήματα. «Οι μπαταρίες ιόντων νατρίου θα γίνουν ένας σημαντικός τύπος μπαταρίας, συμπληρωματικός με τις μπαταρίες LFP, και μια λύση χαμηλού κόστους που θα βοηθήσει στη μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Yiwei Tech, Xia Shunli.

Με πληροφορίες από electrek.co

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER