Συμφωνία Motor Oil και ΕΤΕπ για δίκτυο φόρτισης Ι.Χ. και σταθμούς υδρογόνου

Συμφωνία Motor Oil και ΕΤΕπ για δίκτυο φόρτισης Ι.Χ. και σταθμούς υδρογόνου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) European Investment Bank (EIB) συμφώνησε να χορηγήσει στη Motor Oil 10ετές δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτώντας το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου σε όλη την Ελλάδα.

Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση, η πρώτη τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα, προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 3000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς αλλά και σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε όλη την Ελλάδα. Οι υποδομές για τα μέσα μεταφοράς που κινούνται με υδρογόνο θα περιλαμβάνουν μία ηλεκτρολυτική κυψέλη για την παραγωγή υδρογόνου, σταθμό τροφοδοσίας για τη φόρτωση υδρογόνου στα ρυμουλκούμενα βυτία, ρυμουλκούμενα βυτία υδρογόνου και σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο.

Προβλέποντας τη σταδιακή εγκατάσταση υποδομών φόρτισης και ανεφοδιασμού για οχήματα μηδενικών εκπομπών, το έργο θα προσφέρει οφέλη σε επίπεδο περιβαλλοντικής εξοικονόμησης, όπως μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια), μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και μείωση του θορύβου. Το έργο θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου και ηλεκτροκίνησης, επιταχύνοντας την εγκατάσταση υποδομών για οχήματα μηδενικών ρύπων, και επομένως έμμεσα και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων τομέων της αγοράς.

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Motor Oil Hellas ανακοινώθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο στις 17 Φεβρουαρίου 2023 παρουσία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Motor Oil, Πέτρου Τζαννετάκη και του Επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για Ελλάδα και Κύπρο, Ιωάννη Καλτσά.

«Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα του Ομίλου Motor Oil προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης στο σύγχρονο, απαιτητικό ενεργειακό περιβάλλον. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα και να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία μέσω στρατηγικών συμμαχιών. Τα τελευταία 50 έτη η Motor Oil είναι ταυτισμένη με την ενέργεια. Προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας και πράσινα καύσιμα που έχουν μεγάλη σημασία για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας», δήλωσε ο Πέτρος Τζαννετάκης.

«Η αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου, βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Mέσω της χρηματοδότησης αυτού του καινοτόμου έργου, το οποίο διαθέτει βιώσιμα και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, η ΕΤΕπ θα υποστηρίξει το μετασχηματισμό των οδικών μεταφορών προς την κατεύθυνση του υδρογόνου και της ηλεκτρικής κίνησης και την αυξημένη βιωσιμότητα, παρέχοντας παράλληλα ένα μήνυμα για την τόνωση της περαιτέρω χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες σε παρόμοια έργα. Η σημερινή συμφωνία είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης εργασίας μεταξύ της ΕΤΕπ και της Motor Oil Hellas, καθώς η εταιρεία εργάζεται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω των προϊόντων και των λειτουργιών της», δήλωσε ο Ιωάννης Καλτσάς.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER