Προτεραιότητα στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με προσιτή τιμή για την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ

Προτεραιότητα στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με προσιτή τιμή για την αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ

Μελέτη της European Federation for Transport and Environment καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι σε θέση να πουλήσουν μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη, θα στοιχίζουν μέχρι 25.000 ευρώ και θα έχουν μάλιστα και λογικό κέρδος. Η πτώση του κόστους παραγωγής και των τιμών των μπαταριών θα καταστήσει εφικτή την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων κατηγορίας Β μέχρι το 2025.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η διαθεσιμότητα μικρότερων, πιο οικονομικά προσιτών, ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να αλλάξει το χάρτη των πωλήσεων, περιορίζοντας τη διείσδυση των κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μπορούν να έχουν ένα λογικό περιθώριο κέρδους 4% σε ένα ηλεκτρικό όχημα με μικρή μπαταρία το οποίο θα παράγεται στην Ευρώπη το 2025, σύμφωνα με το σενάριο των ευνοϊκών συνθηκών αγοράς. Αυτό θα οδηγήσει το κόστος της μπαταρίας κάτω από τα 100 δολάρια ανά kWh, σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF.

Με αυτή την μπαταρία (LFP 40 kWh) το μικρό ηλεκτρικό όχημα θα μπορεί να έχει αυτονομία 250-300 χιλιομέτρων. «Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τιμές είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το μικρό BEV των 25 χιλιάδων ευρώ θα αλλάξει το παιχνίδι. Η κυκλοφορία αυτών των μοντέλων στην αγορά θα έχει μεγάλη απήχηση σχετικά γρήγορα και θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους που ήδη προσφέρουν φθηνά, μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ανέφερε η διευθύντρια του τομέα εφοδιασμού οχημάτων της European Federation for Transport and Environment, Julia Poliscanova.

Η άφιξη πιο προσιτών, μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιτάχυνε την υιοθέτηση των αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη. Το 25% των καταναλωτών σκοπεύουν ήδη να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά όταν δίνεται η επιλογή ενός μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε χαμηλό σχετικά κόστος, το μερίδιο των νέων καταναλωτών σίγουρα θα μεγαλώσει και μπορεί να φθάσει το 35%. Αυτό θα ισοδυναμούσε με επιπλέον ένα εκατομμύριο EV στην Ευρώπη ετησίως, αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ωστόσο, οι έξι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εγκαταλείψει τα πλάνα μικρών οικονομικών αυτοκινήτων επιδιώκοντας μεγαλύτερα κέρδη. Μεταξύ 2019 και 2022 τα καθαρά κέρδη τους ανά όχημα αυξήθηκαν κατά πολλές χιλιάδες ευρώ. Η έρευνα κάνει λόγο για αύξηση μέχρι και 8.940 ευρώ. Αυτό επιτεύχθηκε δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις μεγαλύτερων σε μέγεθος, προσοδοφόρων SUV, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν πάνω από τις μισές πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Στην βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η European Federation for Transport and Environment προτείνει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι εταιρείες αυτοκινήτων να δώσουν προτεραιότητα στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Με πληροφορίες από bloomberg.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER