Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ για επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ για επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια μεταξύ τους συμφωνία, η οποία θα καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούν κρίσιμες πρώτες ύλες που εξορύσσονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέξιμα για τη λήψη επιδοτήσεων στην αγορά των ΗΠΑ.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το λίθιο, το μαγγάνιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο -βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή μπαταριών- θα εμπίπτουν στη συμφωνία και, επομένως, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδοτήσεις βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act, IRA) των ΗΠΑ, ύψους 430 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της συμφωνίας που δημοσιεύθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με τους κανόνες του IRA, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδοτήσεις μόνο εάν τουλάχιστον το 40% των κρίσιμων πρώτων υλών που περιέχουν προέρχονται από τις ΗΠΑ ή μια χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο Πρόεδρος Joe Biden και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen συμφώνησαν στις αρχές Μαρτίου 2023 ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν συνομιλίες για μια συμφωνία σχετική τις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, η οποία θα επιτρέψει στα οχήματα που φέρουν πρώτες ύλες που εξορύσσονται ή επεξεργάζονται στην ΕΕ να επωφεληθούν του προγράμματος επιδοτήσεων και κινήτρων των ΗΠΑ.

Πηγή: reuters.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER