Ηλεκτροκίνηση

Η Κίνα διευρύνει τις μορφές ενέργειας για τις οδικές μεταφορές

Η Κίνα διευρύνει τις μορφές ενέργειας για τις οδικές μεταφορές

Η Κίνα πρωτοπορεί στον μετασχηματισμό του οδικού τομέα. Η ταχεία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων οδηγεί τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές εταιρείες στη χώρα σε τολμηρές επενδύσεις σε υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. Η Κίνα προσπαθεί να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής βρίσκεται ένα εξελισσόμενο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, εγχώριων και πολυεθνικών εταιρειών.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το δίκτυο της Κίνας. το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 100.000 πρατήρια καυσίμων, βιώνει έναν ραγδαίο μετασχηματισμό. Ιστορικά εξαρτώμενα από τις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ, τα πρατήρια πλέον διαφοροποιούν την προσφροά καυσίμων, ώστε να συμπεριλαμβάνουν LNG, υδρογόνο και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Η ιδέα του πολυενεργειακού σταθμού είναι πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Η εξέλιξη των οδικών μεταφορών στην Κίνα

Με τον μεγαλύτερο στόλο αυτοκινήτων στον κόσμο, η εξάρτηση της Κίνας από τη βενζίνη και το ντίζελ είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, η ζήτηση για υγρά καύσιμα μειώνεται σιγά σιγά, καθώς οι εναλλακτικές γίνονται πιο δημοφιλείς.

Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχουν αναδειχθεί ως βιώσιμες επιλογές για τη μείωση των εκπομπών, ιδιαίτερα για τα βαρέα φορτηγά. Οι πωλήσεις φορτηγών LNG αυξήθηκαν σε πάνω από 100.000 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2024, υποστηριζόμενες από κρατικές επιδοτήσεις και αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών. Ωστόσο, η οικονομική βιωσιμότητα αυτών των φορτηγών συνδέεται στενά με τις περιφερειακές ανισότητες τιμολόγησης του LNG και τις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διαρροή μεθανίου.

Αφιέρωμα - Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Τα βιοκαύσιμα, παρά τις δυνατότητες τους, δυσκολεύονται να κερδίσουν έδαφος λόγω των προκλήσεων με τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και των περιορισμένων κινήτρων πολιτικής. Το βιοντίζελ παραμένει κάτω του 0,3%, αλλά έχουν αρχίσει να υλοποιούνται επενδύσεις σε προηγμένα βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη και τα συνθετικά καύσιμα. Η Κίνα έχει αναπτύξει τεχνολογίες για την παραγωγή αιθανόλης από άνθρακα και βιομηχανικά απαέρια, τοποθετώντας τον εαυτό της ως καινοτόμο στον τομέα.

Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου προκαλεί επίσης σημαντικές αλλαγές στην Κίνα, ιδιαίτερα στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων. Οι πωλήσεις λεωφορείων και φορτηγών που κινούνται με υδρογόνο έφτασαν τις 5.217 μονάδες το πρώτο εννεάμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες πωλήσεις σε αυτήν την κατηγορία. Παρόλο που η υποδομή υδρογόνου βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα κυβερνητικά κίνητρα και οι επενδύσεις επιταχύνουν την ανάπτυξη της. Οι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου, αν και επί του παρόντος αριθμούν λίγο περισσότερους από 500 σε εθνικό επίπεδο, πρόκειται να αυξηθούν εκθετικά καθώς τίθενται σε ισχύ οι επιδοτήσεις και οι επενδύσεις σε υποδομές.

Ωστόσο, εκεί όπου η χώρα πρωταγωνιστεί πραγματικά, είναι η ηλεκτροκίνηση.

Εξηλεκτρισμός των οδικών μεταφορών

Το 2023, η Κίνα αντιπροσώπευε πάνω από το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, με 8,1 εκατομμύρια μονάδες. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 35% σε σύγκριση με το 2022. Τα μέτρα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων, έχουν κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα πιο προσβάσιμα, ενώ οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει το κόστος μέσω της κλίμακας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Η υποδομή φόρτισης επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς για να συμβαδίζει με τον αυξανόμενο αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι το 2023, η Κίνα διέθετε πάνω από 1,8 εκατομμύρια δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης, περισσότερα από τα μισά του παγκόσμιου συνόλου. Τα πρατήρια καυσίμων εγκαθιστούν φορτιστές για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Πέρυσι, η Shell και η BYD άνοιξαν τον μεγαλύτερο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα με 258 δημόσια σημεία γρήγορης φόρτισης. Μέχρι το τέλος του 2023, σχεδόν το 30% των δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων βρισκόταν σε πρατήρια καυσίμων.

«Η χώρα μας έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο σύστημα υποδομών φόρτισης στον κόσμο, με τον μεγαλύτερο αριθμό φορτιστών, το ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών και τους πληρέστερους τύπους φορτιστών», δήλωσε ο Li Chao, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (National Development and Reform Commission, NDRC).

Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Κίνας για την απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα, ο θετικός τους περιβαλλοντικός αντίκτυπος τους μετριάζεται από την εξάρτηση της χώρας από την ενέργεια με καύση άνθρακα, η οποία εξακολουθεί να προσφέρει πάνω από το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Η στρατηγική της χώρας ήταν να επιτύχει την υλοποίηση ενός οικοσυστήματος ηλεκτρικών οχημάτων και μετά να αποκτήσει καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το τοπίο των οδικών της μεταφορών, η εξέλιξη του δικτύου πρατηρίων καυσίμων της θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Διεθνείς μάρκες όπως η Shell και η BP βλέπουν ήδη σημαντική ανάπτυξη στην αγορά. Η ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI άνοιξε την πρώτη της εγκατάσταση νωρίτερα φέτος με την CIEC. Συνδυάζοντας τα παραδοσιακά καύσιμα με τεχνολογίες αιχμής όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και το υδρογόνο, και αγκαλιάζοντας τα προηγμένα βιοκαύσιμα, η Κίνα δημιουργεί ένα μοντέλο προς μίμηση από όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από mobilityplaza.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER