Όταν σκέφτεστε τη λέξη «εξόρυξη», πιθανότατα φαντάζεστε βαθιές σκοτεινές στοές και ανθρώπους με αξίνες καλυμμένους με αιθάλη. Αυτό το είδος εξόρυξης, αν και υπάρχει σε πολύ πιο σύγχρονη μορφή πλέον, έχει συμπληρωθεί από ένα άλλο είδος εξόρυξης, την αστική. Η αστική εξόρυξη (Urban Mining) είναι η διαδικασία της ανάκτησης και της επαναχρησιμοποίησης των μεταλλικών και άλλων πρώτων υλών που υπάρχουν στα αστικά απόβλητα.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) υπολογίζει ότι για κάθε εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα που ανακυκλώνονται, μπορούν να ανακτηθούν 350 κιλά αργύρου και 34 κιλά χρυσού, καταδεικνύοντας τις σημαντικές οικονομικές προοπτικές του κλάδου της αστικής εξόρυξης. Συνεπώς, η αστική εξόρυξη όχι μόνο συμβάλλει στον περιορισμό της ανάγκης εξόρυξης πρωτογενών πρώτων υλών, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά προσοδοφόρα.
Ακολουθεί παρουσίαση κάποιων εταιρειών που χρησιμοποιούν την αστική εξόρυξη για τη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από διάφορες βιομηχανίες και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κλιμάκωση της.
Fabrix
Η Fabrix είναι μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που προσπαθεί να επαναχρησιμοποιήσει το χάλυβα παλαιών κτιρίων γραφείων για την κατασκευή νέων κτιρίων. Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά 139 τόνων χάλυβα από μια εταιρεία κατεδαφίσεων στο Λονδίνο για να τον χρησιμοποιήσει σε άλλα έργα της. Η επαναχρησιμοποίηση χάλυβα μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των κτιρίων έως και 80%.
Επιπλέον, παράγοντες όπως η έλλειψη συμμόρφωσης με τους ενεργειακούς κανονισμούς καθώς και η αλλαγή του τρόπου εργασίας (δηλαδή τα μοντέλα υβριδικής και απομακρυσμένης εργασίας), έχουν μειώσει τον κύκλο ζωής των επαγγελματικών κτιρίων στο Λονδίνο. Αυτό έχει κάνει την αστική εξόρυξη ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Η επαναχρησιμοποίηση του χάλυβα, καθώς και άλλων πρώτων υλών, θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής νέων κτιρίων, η οποία ευθύνεται για το 64% όλων των αποβλήτων που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018.
Noveon Magnetics
Η Noveon Magnetics είναι μια επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ που παράγει μόνιμους μαγνήτες από στοιχεία σπάνιων γαιών, ανακυκλώνοντας προϋπάρχοντες μαγνήτες. Το κύριο προϊόν της εταιρείας είναι ο μαγνήτης Eco Flux Magnet. Όταν παράγεται με ανακυκλωμένα υλικά, ο μαγνήτης Eco Flux χρησιμοποιεί 90% λιγότερη ενέργεια και λιγότερες πρωτογενείς πρώτες ύλες σε σχέση με άλλους μαγνήτες στην αγορά σήμερα.
Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση των μόνιμων μαγνητών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι μαγνήτες είναι κρίσιμο εξάρτημα πολλών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην πράσινη μετάβαση, όπως ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες. Με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το κλίμα, αναμένεται ότι η βιομηχανία μόνιμων μαγνητών από σπάνιες γαίες, θα αυξηθεί στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2030. Επιπλέον, οι μόνιμοι μαγνήτες έχουν επίσης άλλες χρήσεις, όπως στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού σε πυραύλους και αεριωθούμενα, καθώς και σε εμπορικά προϊόντα, όπως κινητά τηλέφωνα και ψυγεία.
Greenscape Eco Management
Η Greenscape Eco Management είναι μια ινδική εταιρεία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste) που επαναχρησιμοποιεί εξοπλισμό τεχνολογίας πληροφοριών (IT equipment) στο τέλος του κύκλου ζωής του, όπως φορητοί υπολογιστές, επιτραπέζιοι υπολογιστές και συσκευές αποθήκευσης. Η εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες της σε επιχειρήσεις των κλάδων τηλεπικοινωνιών, τραπεζικής, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλίσεων (BFSI), καθώς και σε μεμονωμένους καταναλωτές ηλεκτρονικών ειδών.
Η εταιρεία βοηθά τους πελάτες της να είναι συμβατοί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για την απόρριψη ηλεκτρονικών αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας δεδομένων όσον αφορά στον απορριπτόμενο εξοπλισμό. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα που συλλέγονται από τις διαφορετικές πηγές και αποσυναρμολογούνται σε εξαρτήματα με βασικό συστατικό τον σίδηρο, το πλαστικό, το γυαλί και το καουτσούκ. Αυτά τα υλικά στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούνται για την κατασκευή άλλων προϊόντων.
Οι περιορισμοί της αστικής εξόρυξης
Τα παραδείγματα των ανωτέρω εταιρειών εγείρουν ένα σημαντικό ερώτημα: Εάν η αστική εξόρυξη είναι τόσο καλή για το περιβάλλον, γιατί δεν την εφαρμόζει κάθε εταιρεία σε κάποιο επίπεδο; Λοιπόν, υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό.
Πρώτα απ 'όλα, υπάρχει η ανησυχία για την ασφάλεια της απόρριψης των ηλεκτρονικών αποβλήτων (η οποία σχετίζεται με μεγάλο κομμάτι των αποβλήτων που ανακυκλώνονται με σκοπό την ανάκτηση δευτερογενών πρώτων υλών). Εάν τα ηλεκτρονικά απόβλητα δεν απορριφθούν σωστά, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση των εδαφών και ξαφνικές διαρροές αερίων.
Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων που κατοικούν κοντά σε κέντρα διάθεσης αστικών αποβλήτων. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς υποδομής ανακύκλωσης και των δεξιοτήτων για την ορθή διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθιστά δύσκολη την επέκταση της αστικής εξόρυξης σε μεγαλύτερη κλίμακα σε όλο τον κόσμο.
Δεύτερον, ενώ πολλές διαδικασίες ανακύκλωσης έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από την εξόρυξη των πρωτογενών πόρων, αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές, η διαδικασία ανάκτησης δευτερογενών πρώτων υλών από σύνθετα προϊόντα μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση, εξαιτίας των τεχνικών προκλήσεων που είναι παρούσες στην εκάστοτε διαδικασία. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αστική εξόρυξη δεν είναι πιο δημοφιλής, είναι ότι οι πρώτες ύλες που ανακτώνται, μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα ή υφές, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ή την αισθητική των τελικων προϊόντων που κατασκευάζονται από αυτές.
Παρόλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, η αστική εξόρυξη έχει πολλές προοπτικές. Στην πραγματικότητα, γίνεται όλο και πιο σημαντική, όσο η εξόρυξη πρωτογενών πρώτων υλών γίνεται πιο δύσκολη. Σε μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία συμβούλων KPMG προκύπτει ότι ορισμένες πρώτες ύλες θα μπορούσαν να είναι σε σημαντική έλλειψη έως το 2040. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης των φυσικών πόρων, όποτε είναι δυνατόν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις για να γίνει η διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων ασφαλής και συμβατή με το κανονιστικό πλαίσιο. Μελλοντικά και καθώς οι σχετικές τεχνολογίες ανακύκλωσης και ανάκτησης πρώτων υλών από απόβλητα βελτιώνονται, η αστική εξόρυξη θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Με πληροφορίες από jumpstartmag.com