Θάλασσες χωρίς πλαστικό από το MEDASSET, τη RIO Mare Greece και την AquaTec

Θάλασσες χωρίς πλαστικό από το MEDASSET, τη RIO Mare Greece και την AquaTec

Σχεδόν δυο τόνοι εγκαταλελειμμένων διχτυών ιχθυοκαλλιέργειας ανασύρθηκαν από το βυθό της θάλασσας γύρω από το νησάκι του Πατρόκλου στο Σαρωνικό κόλπο. Χρειάστηκαν τέσσερις αποστολές καθαρισμού βυθού, προκειμένου να απομακρυνθεί αυτή η μεγάλη ποσότητα διχτυών από την περιοχή, η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με ρύπανση από πλαστικά.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Θάλασσες Χωρίς Πλαστικό» το οποίο υλοποίησε το MEDASSET με την υποστήριξη της Rio Mare Greece και τη συνεργασία της AquaTec.

Τα «δίχτυα-φαντάσματα», όπως λέγονται τα εγκαταλελειμμένα ή τυχαία χαμένα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, στις θάλασσες δίχτυα, είναι φτιαγμένα από πλαστικό και συνεχίζουν τη λειτουργία τους για εκατοντάδες χρόνια, αιχμαλωτίζοντας ευάλωτα είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, και κάθε είδους θαλάσσιους οργανισμούς. Τα δίχτυα αυτά αποτελούν μια από τις κύριες μορφές πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών.

Η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και ελέγχου οδηγούν σε φαινόμενα όπως η ρύπανση από δίχτυα-φαντάσματα. Η καταπολέμηση της πλαστική ρύπανσης αποτελεί βασικό πυλώνα δράσης για το MEDASSET και στο πλαίσιο αυτό συντονίστηκαν οι τέσσερις δράσεις καθαρισμού βυθού, που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή.

MEDASSET, Rio Mare, AquaTec
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER