Plastic Overshoot Day: Η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων συνεχίζεται

Plastic Overshoot Day: Η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων συνεχίζεται

Η Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 ορίστηκε από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ως η ημερομηνία κατά την οποία η ποσότητα πλαστικού που παράγεται παγκοσμίως υπερβαίνει την ικανότητα των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων να το απορροφήσουν. Η Plastic Overshoot Day, η οποία ανακοινώθηκε από το δίκτυο περιβαλλοντικής δράσης Earth Action, έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης των πλαστικών απορριμμάτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του δικτύου Earth Action, οι συνδυασμένες διεθνείς προσπάθειες για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων δε θα είναι πλέον αποτελεσματικές, οδηγώντας σε αυξημένη ρύπανση των υδάτων και της γης.

«Παρακολουθώντας κάθε χρόνο την ημερομηνία της Plastic Overshoot Day, της ημέρας δηλαδή μέρα που η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων ξεπερνά την ικανότητα των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το μέγεθος του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων και να ζητήσουμε από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και όλους μας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Φέτος η παγκόσμια κοινότητα έφτασε σε αυτό το κρίσιμο σημείο στις 28 Ιουλίου», αναφέρει η έκθεση.

Είναι γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα όσον αφορά στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων μέχρι στιγμής φέτος, ανέφερε η έκθεση, αλλά η παραγωγή πλαστικού μιας χρήσης αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αντίστοιχα η ανακύκλωση του. Καθώς τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν εκατομμύρια τόνους πλαστικού, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι διαρροές χημικών προσθέτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν.

«Αυτή τη στιγμή σε έναν κόσμο που βασίζεται σημαντικά στα πλαστικά», δήλωσε ο καθηγητής Terry Collins, διευθυντής του Ινστιτούτου Πράσινης Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. «Όταν τα πλαστικά υποβάλλονται σε κακή διαχείριση και απελευθερώνονται στο περιβάλλον, τα ανθεκτικά υλικά και οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχουν μπορούν να βλάψουν την υγεία των ανθρώπων και όλων των έμβιων όντων οδηγώντας μέχρι και στο θάνατο. Δε βλάπτουμε μόνο τις τρέχουσες γενιές αλλά και τις μελλοντικές».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Ο παγκόσμιος Νότος επηρρεάστηκε δυσανάλογα

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κρίση των πλαστικών απορριμμάτων επηρεάζει δυσανάλογα τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, επιδεινώνοντας τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. «Για πάρα πολύ καιρό, οι εγγενείς ανισότητες στο σημερινό σύστημα διαχείρισης των πλαστικών έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα πραγματικότητα όπου το κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό βάρος βαρύνει τις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα και τις φτωχότερες κοινότητες», δήλωσε ο John Duncan από το WWF.

Μόλις 12 χώρες, πολλές από τις οποίες ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο, ευθύνονται για το 52% των κακοδιαχειριζόμενων απορριμμάτων στον κόσμο. Οι χώρες «waste sponges» έχουν χαμηλό ποσοστό κατανάλωσης πλαστικού αλλά υψηλό βαθμό ρύπανσης από πλαστικά λόγω των εισαγόμενων απορριμμάτων. Ωστόσο, η έλλειψη αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων σημαίνει ότι τα πλαστικά απόβλητα που απορροφώνται αυξάνουν τη ρύπανση.

Ενώ η βελτίωση των ικανοτήτων διαχείρισης είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Duncan υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον περιορισμό των απορριμμάτων και στον σχεδιασμό των προϊόντων.

«Όλοι έχουμε έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την κρίση. Αυτό που απαιτείται είναι εκτεταμένες και φιλόδοξες παρεμβάσεις από παγκόσμιες κυβερνήσεις και εταιρείες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν την αλλαγή προς βιώσιμες πρακτικές παραγωγής», δήλωσε ο Julien Boucher, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Earth Action. Τα μέτρα που σχετίζονται με τις ικανότητες κάθε χώρας θα είναι ύψιστης σημασίας για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να παρακολουθούν στενά το «πλαστικό τους αποτύπωμα». «Χωρίς αυτό, η ημερομηνία της Plastic Overshoot Day θα έρχεται όλο και πιο κοντά. Εάν μπορούμε να μετρήσουμε και να αναφέρουμε τα αποτυπώματα άνθρακα μας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για το πλαστικό;».

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER