Διαχείριση αποβλήτων

Η Ιαπωνία σχεδιάζει 10 κόμβους ηλεκτρονικών αποβλήτων για την ανάκτηση κρίσιμων μετάλλων

Η Ιαπωνία σχεδιάζει 10 κόμβους ηλεκτρονικών αποβλήτων για την ανάκτηση κρίσιμων μετάλλων

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη Mitsubishi Materials και άλλους φορείς για τη δημιουργία περίπου 10 κόμβων για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων προκειμένου να αποτρέψει την απώλεια χαλκού και άλλων περιεχόμενων μετάλλων στο εξωτερικό. Η ζήτηση για αυτά τα μέταλλα αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο κόσμος κινείται προς την απαλλαγή της οικονομίας από τις εκπομπές άνθρακα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το σχέδιο είναι να δαπανηθούν 30 δισ. γιεν (191 εκατ. δολάρια) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ώστε να βοηθηθούν οι εταιρείες να επενδύσουν στις σχετικές εγκαταστάσεις ανάκτησης μετάλλων. Εκτός από την Mitsubishi Materials, η JX Advanced Metals και η Hanwa θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Το έργο θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο δράσης που θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Ιούνιο 2024. Η κυβέρνηση θα θέσει επίσης νέο στόχο για ανακύκλωση 500.000 τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων έως το 2030, δηλαδή αύξηση 50% σε σχέση με το 2020. Θα εξεταστεί επίσης η σύσταση εποπτικού συμβουλίου για αυτήν την προσπάθεια. 

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε ηλεκτρόδια για ηλιακούς συλλέκτες, καλώδια για υπεράκτια αιολικά πάρκα και ηλεκτρικά οχήματα. Μέταλλα όπως το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, οι εξαγωγές scrap χαλκού ανήλθαν συνολικά σε 402.887 τόνους το 2023, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας το όριο των 400.000 τόνων για πρώτη φορά σε 14 χρόνια. Οι εξαγωγές scrap χαλκού ήταν περίπου 375.000 τόνους το 2023.

Η Ιαπωνία επιδιώκει να διατηρήσει το χαλκό και άλλες πρώτες ύλες εντός των συνόρων της. Θα εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμβων ανακύκλωσης στα λιμάνια.

Μόνο λίγες χώρες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Η Ιαπωνία είναι η κορυφαία όσον αφορά στην ανακύκλωση μεταξύ των μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επαναχρησιμοποιώντας περίπου 350.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2020. Από αυτή την ποσότητα, τα εισαγόμενα ηλεκτρονικά απόβλητα αντιπροσώπευαν το 40%.

Από το 2025, η Σύμβαση της Βασιλείας, η οποία ρυθμίζει την εμπορία αποβλήτων, θα αναθεωρηθεί για να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες εξαγωγής για τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Οι εισαγωγές στην Ιαπωνία, όσον αφορά στα ηλεκτρονικά απόβλητα,  αναμένεται να μειωθούν, αυξάνοντας την ανάγκη εξασφάλισης πόρων προς ανάκτηση εντός των συνόρων.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση χαλκού αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 εκατομμύρια τόνους το 2030.

Με πληροφορίες από asia.nikkei.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER