Η Glencore και η Li-Cycle ανακοινώνουν σχέδια για το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη

Η Glencore και η Li-Cycle ανακοινώνουν σχέδια για το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη

Το νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών της Glencore και της Li-Cycle στο Portovesme της Ιταλίας θα είναι η μεγαλύτερη πηγή ανακυκλωμένου λιθίου ποιότητας για χρήση σε μπαταρίες στην Ευρώπη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Li-Cycle, η κορυφαία εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών ιόντων λιθίου στη Βόρεια Αμερική και η Glencore International AG, κορυφαίος παραγωγός και ανακυκλωτής κρίσιμων ορυκτών για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, υπέγραψαν Δήλωση Πρόθεσης για την ανάπτυξη εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών στο Portovesme της Σαρδηνίας στην Ιταλία. Το εργοστάσιο θα παράγει κρίσιμες πρώτες ύλες μπαταριών, όπως λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο. Η νέα μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιώσιμων υλικών κατάλληλης ποιότητας για την κατασκευή μπαταριών στην Ευρώπη.

Σημαντική υπάρχουσα υποδομή

Η μονάδα στο Portovesme της Σαρδηνίας φιλοξενεί ήδη ένα μεταλλουργείο μολύβδου - ψευδάργυρου και μια υδρομεταλλουργική εγκατάσταση που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1929. Η Glencore έχει στην ιδιοκτησία της την παλιά μονάδα επεξεργασίας μολύβδου την οποία στοχεύει να μετατρέψει σε εργοστάσιο ανάκτησης πολύτιμων πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών. Η προτεινόμενη μονάδα ανακύκλωσης έχει πρόσβαση σε λιμάνι, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εξοπλισμό επεξεργασίας από την υδρομεταλλουργική εγκατάσταση και διαθέτει έμπειρο εργατικό δυναμικό.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

«Η επαναλειτουργία του εργοστασίου μας στο Portovesme, θα μπορούσε να γίνει το πρώτο περιουσιακό στοιχείο της Glencore που παράγει λίθιο ποιότητας για χρήση σε μπαταρίες και θα μας επιτρέψει να κλείσουμε πραγματικά τον εφοδιαστικό κύκλο για τους Ευρωπαίους πελάτες μας στην αξιακή αλυσίδα παραγωγής μπαταριών», σχολίασε ο Kunal Sinha, Global Head of Recycling της Glencore.

Η σχετική μελέτη σκοπιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2024, οπότε θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση των δύο μερών, και το έργο θα προχωρήσει σε στάδιο υλοποίησης με την έναρξη λειτουργίας του Portovesme Hub να αναμένεται στα τέλη του 2026 έως τις αρχές του 2027.

Οι Glencore και Li-Cycle σχεδιάζουν επίσης τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας που θα επαναχρησιμοποιήσει μέρος του υφιστάμενου μεταλλουργικού συγκροτήματος της Glencore στο Portovesme. Αυτό θα επέτρεπε ένα οικονομικά αποδοτικό και ταχύ σχέδιο ανάπτυξης. 

Η εγκατάσταση στο Portovesme θα είναι η πρώτη αυτού του είδους σε αυτή την κλίμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος

Μόλις λειτουργήσει, το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών θα έχει ικανότητα επεξεργασίας μεταξύ 50.000 και 70.000 τόνων black mass ετησίως, μια ποσότητα ισοδύναμη με έως και 36 GWh μπαταριών ιόντων λιθίου. Η black mass που θα υπόκειται σε επεξεργασία στο νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης αναμένεται να προέρχεται από το αναπτυσσόμενο δίκτυο Spoke της Li-Cycle στην Ευρώπη και από το εμπορικό δίκτυο της Glencore.

Το δίκτυο Spoke της Li-Cycle και η πλατφόρμα κυκλικότητας μπαταριών της Glencore θα βοηθήσουν την Ευρώπη να πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμο του κύκλου για την επεξεργασία scrap από μπαταρίες που βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Ο Tim Johnston, συνιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Li-Cycle, σχολίασε: «Το Portovesme Hub είναι ένα έργο ορόσημο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακύκλωσης μπαταριών και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ανακυκλωμένου λιθίου ποιότητας για χρήση σε μπαταρίες στην ήπειρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε την παγκόσμια στρατηγική μας συνεργασία με τη Glencore και αξιοποιούμε τις γνώσεις μας από το Rochester Hub για την υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης του οικοσυστήματος των μπαταριών ιόντων λιθίου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο».

Με πληροφορίες από innovationnewsnetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER