Η EuRIC θέτει προτεραιότητες ανακύκλωσης για τα επόμενα 6 χρόνια

Η EuRIC θέτει προτεραιότητες ανακύκλωσης για τα επόμενα 6 χρόνια

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ανακύκλωση περιλαμβάνει την «πρόσβαση στις διεθνείς αγορές» ως σύσταση πολιτικής σε δήλωση που επικυρώθηκε από τη γερμανική ένωση μη σιδηρούχων μετάλλων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC) που εδρεύει στις Βρυξέλλες εξέδωσε ένα έγγραφο οκτώ σελίδων που περιγράφει τις στρατηγικές προτεραιότητες για τους ευρωπαίους ανακυκλωτές έως το 2029.

Ο οργανισμός λέει ότι οι προτεραιότητες επικεντρώνονται στην ενσωμάτωση της ανακύκλωσης στην ευρύτερη βιομηχανική και περιβαλλοντική ατζέντα της Ευρώπης. Ενώ τα διοικητικά όργανα της ΕΕ έχουν δώσει έμφαση στους στόχους της κυκλικής οικονομίας και στις πολιτικές για το κλίμα, η EuRIC λέει ότι μπορεί να χρειαστεί μια «αλλαγή παραδείγματος» στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προσεγγίζει την ανακύκλωση.

«Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν την ανάγκη για ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τομέα ανακύκλωσης μέσω ισορροπημένων εμπορικών πολιτικών και έντονης προώθησης των κυκλικών υλικών για να καταστεί η Ευρώπη ηγέτης στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων», αναφέρει η EuRIC. Στο μέτωπο του εμπορίου, η EuRIC ήταν επικριτική απέναντι στα υφιστάμενα εμπόδια στο παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο δευτερογενών πρώτων υλών, όπως αυτά έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η έμφαση στο διασυνοριακό εμπόριο εγκρίθηκε από τη Γερμανική Ένωση Εμπόρων και Ανακυκλωτών Μετάλλων (VDM), έναν φορέα που αποτελείται κυρίως από μεταποιητές και διακινητές μη σιδηρούχου scrap που επίσης έχει επισημάνει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των εμπορικών φραγμών.

Η VDM «χαιρετίζει θερμά» τις προτεραιότητες που παρουσιάζει η EuRIC και τονίζει το σημαντικό ρόλο της ασφαλούς πρόσβασης στις υπάρχουσες αγορές και την ανάπτυξη νέων αγορών για ανακυκλωμένες πρώτες ύλες στη βιομηχανία ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τη VDM, μια ολιστική πολιτική για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τα πλαίσια περιβαλλοντικής όσο και εμπορικής πολιτικής.

«Στο τρέχον έγγραφο, η EuRIC τονίζει την ιδιαίτερη σημασία του ανοιχτού και δίκαιου εμπορίου ανακυκλωμένων πρώτων υλών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανακύκλωσης», αναφέρει η VDM. Ειδικότερα, υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου ανακυκλωμένων πρώτων υλών, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πέρα από τα εμπορικά ζητήματα, στο νέο έγγραφο της, η EuRIC υποστηρίζει «την πρόοδο του οικολογικού σχεδιασμού», πιέζοντας για πολιτικές που δίνουν κίνητρα για τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η EuRIC επισημαίνει το ρόλο που μπορεί να παίξει η ανακύκλωση στη μείωση του CO2 και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. «Η EuRIC τονίζει ότι η προτεραιότητα στο ανακυκλωμένο περιεχόμενο μπορεί να σταθεροποιήσει τις μακροπρόθεσμες τιμές καταναλωτή και να μειώσει την ευπάθεια στη δυναμική της γεωπολιτικής αγοράς ενέργειας».

Η EuRIC είναι ένας οργανισμός-ομπρέλα για τις βιομηχανίες ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Μέσω των 75 μελών της από 23 ευρωπαϊκές χώρες, αντιπροσωπεύει περισσότερες από 5.500 εταιρείες που ασχολούνται με την ανακύκλωση και την εμπορία πολυάριθμων υλικών.

Με πληροφορίες από recyclingtoday.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER