Στην ανακύκλωση μπαταριών, οι μπαταρίες συνήθως πρώτα αποφορτίζονται και στη συνέχεια, τα εξαρτήματα διαχωρίζονται μηχανικά και τα περιεχόμενα μέταλλα διαχωρίζονται με χημικές ή θερμικές διεργασίες. Και οι δύο αυτές διεργασίες παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα καθώς τα χημικά παράγουν ρύπανση και οι θερμικές διεργασίες απαιτούν ενέργεια. Η BMW, ωστόσο, σχεδιάζει να ανακτά τις πρώτες ύλες των μπαταριών στο μέλλον, χωρίς να καταφεύγει σε θερμικές ή χημικές διεργασίες.
Στη διαδικασία που αναπτύχθηκε από την ίδια τη BMW, τα υπολείμματα από την παραγωγή μπαταριών καθώς και χρησιμοποιημένες μπαταρίες θα διασπώνται μηχανικά στα συνιστώντα μέρη τους. Το πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία, δεν έχει γίνει διαθέσιμο. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες ύλες που θα ανακτώνται με αυτόν τον τρόπο, πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν στην πιλοτική παραγωγή μπαταριών της BMW στο Parsdorf, κοντά στο Μόναχο.
Η νέα μέθοδος θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα νέο κέντρο ανακύκλωσης μπαταριών (Cell Recycling Competence Centre, CRCC). Αυτό το κέντρο δημιουργείται στο Kirchroth της Κάτω Βαυαρίας, μεταξύ Straubing και Regensburg.
Δειτε ακομη
Η BMW επενδύει περίπου 8,3 εκατ. £ στη συγκεκριμένη μονάδα. Το CRCC κατασκευάζεται σε έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων και θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα κτίρια τα οποία θα επεκταθούν. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής πρόκειται να εκκινήσουν τη λειτουργία τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 οπότε και θα ξεκινήσει και η πιστοποίηση της διαδικασίας ανακύκλωσης. Αργότερα, υλικό από κελιά μπαταριών μεσαίου μεγέθους θα ανακυκλώνεται εκεί κάθε χρόνο. Σε αυτή τη διαδικασία θα απασχοληθούν περίπου 20 άτομα.
Οι πιο πολύτιμες πρώτες ύλες μπαταριών περιλαμβάνουν το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χαλκό, καθώς και το γραφίτη και το μαγγάνιο. Η ανακύκλωση τους είναι απαραίτητη όχι μόνο από οικολογική άποψη, αλλά και από οικονομική. «Η άμεση ανακύκλωση θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους της πιλοτικής εγκατάστασης ανακύκλωσης μπαταριών που αναπτύσσουμε», λέει ο Markus Fallböhmer, επικεφαλής παραγωγής μπαταριών της BMW. «Η BMW επεκτείνει την τεχνογνωσία της με τη νέα εγκατάσταση ανακύκλωσης. Από την ανάπτυξη στην πιλοτική παραγωγή στην ανακύκλωση, δημιουργείται ένας κλειστός κύκλος, όλα με μικρές αποστάσεις στη Βαυαρία».
Η BMW συγκεντρώνει την τεχνογνωσία της σε στοιχεία μπαταριών σε τρία κέντρα καινοτομίας:
- Στο Battery Cell Competence Center (BCCC) στο βόρειο τμήμα του Μονάχου όπου γίνεται η ανάπτυξη των μπαταριών και υπάρχει παραγωγή μικρής κλίμακας.
- Στο Cell Manufacturing Competence Center (CMCC) στο Parsdorf κοντά στο Μόναχο, όπου έχει αναπτυχθεί μία πιλοτική γραμμή για την κλιμάκωση της παραγωγής στοιχείων μπαταριών.
- Στο Cell Recycling Competence Center (CRCC) στο Kirchroth, όπου θα ανακυκλώνονται τα υπολείμματα από την παραγωγή στο Parsdorf.
Η ηλεκτρική ενέργεια από τις εκφορτιζόμενες κυψέλες θα αποθηκεύεται σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας εντός της εγκατάστασης και θα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Η παραγωγή ενέργειας θα συμπληρώνεται από φωτοβολταϊκά στην οροφή του κτιρίου. Η νέα εγκατάσταση ανακύκλωσης κατασκευάζεται και θα λειτουργεί από την Encory GmbH, μια κοινοπραξία μεταξύ της BMW και της εξειδικευμένης σε θέματα ανακύκλωσης Interzero. Η πνευματική ιδιοκτησία της διαδικασίας ανακύκλωσης ανήκει εξ ολοκλήρου στην BMW.
Με πληροφορίες από uk.motor1.com