Η BHP και η Rio Tinto θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τα μεταλλευτικά κατάλοιπα

Η BHP και η Rio Tinto θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τα μεταλλευτικά κατάλοιπα

Οι μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες BHP και Rio Tinto έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ανάκτηση νερού από τα τέλματα μεταλλείων οπότε και θα μειώνονταν οι πιθανοί κίνδυνοι ασφάλειας όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σχετίζονται με τις λίμνες απόθεσης τελμάτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί από τις δύο εταιρείες αφορά στη δοκιμαστική λειτουργία μιας καινοτόμου μονάδας αφύγρανσης, μεγάλου όγκου, σε ορυχείο χαλκού της BHP στη Χιλή, μέσω της οποίας αναμένεται να απομακρυνθεί έως και το 80% του νερού από τα επεξεργμασμένα μεταλλευτικά κατάλοιπα προτού αυτά εναποτεθούν σε ειδική εγκατάσταση αποθήκευσης.

Η Rio Tinto θα συνεργαστεί προσφέροντας πολύτιμη εμπειρία από τη χρήση της τεχνολογίας αφύγρανσης σε κατάλοιπα μικρότερης κλίμακας που έχουν προκύψει από διαδικασίες παραγωγής αλουμίνας ήδη από το 2005. Και οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν με κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας και εξοπλισμού, τεχνικούς εμπειρογνώμονες, ερευνητικές ομάδες και εκπροσώπους του ακαδημαϊκού τομέα.

Η κατασκευή της μονάδας αφύγρανσης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ η κατασκευή της πιλοτικής μονάδας πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 και οι δοκιμές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2024. Η πιλοτική μονάδα θα δοκιμάσει τη δυνατότητα αφύγρανσης μεταλλευτικών καταλοίπων σε μεγάλη κλίμακα προκειμένου να αποκτηθούν πληροφορίες για τις δυνατότητες οικονομικής αποδοτικότητας της μεθόδου σε διάφορες εξορυκτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Η απομάκρυνση του περισσότερου δυνατού νερού από τα κατάλοιπα θα μειώσει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την υγρασία στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τη γεωτεχνική ασφάλεια, θα μειώσει το χωρικό αποτύπωμα που απαιτείται για αυτές τις εγκαταστάσεις και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για παραγωγική επαναχρησιμοποίηση του τελικού προϊόντος, εάν αυτό είναι εφικτό, για παράδειγμα, ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία γυαλιού και κατασκευών. Το νερό που θα ανακτηθεί θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί στις ίδιες τις εγκαταστάσεις των μονάδων, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση νερού.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η Chief Technical Officer της BHP, Laura Tyler, δήλωσε: «Ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερα ορυκτά τις επόμενες δεκαετίες για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Η εξορυκτική βιομηχανία είναι σημαντικό να συνεχίσει να συεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για να βελτιώσει τα πρότυπα λειτουργίας της και να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες της είναι όσο πιο ασφαλείς και βιώσιμες μπορεί να γίνει. Η υπεύθυνη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων και η προσεκτική χρήση του νερού είναι σημεία - κλειδιά στην προσπάθεια αυτή».

Ο  Chief Technical Officer της Rio Tinto, Mark Davies, δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον όλων να βρούμε, ως βιομηχανία, ασφαλέστερους και πιο βιώσιμους τρόπους διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων. Η BHP και η Rio Tinto, ως δύο από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο, θέλουν να προσφέρουν συνδυασμένη γνώση και τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση που σχετίζεται με τα μεταλλευτικά κατάλοιπα και τις λίμνες απόθεσης». 

Με πληροφορίες από riotinto.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER