Επενδύσεις και αναβάθμιση υποδομών για την ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε.

Επενδύσεις και αναβάθμιση υποδομών για την ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε.

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ), παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την πενταετία (2023-2027). Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αποτελεί βέλτιστη πρακτική κυκλικής οικονομίας, η οποία διατηρεί την Ελλάδα σταθερά πρώτη στην Ευρώπη στην αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

Με βασικούς άξονες την ποιότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία, το Σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις 1,5 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση των υποδομών της ΕΝΔΙΑΛΕ σε όλη την Ελλάδα και την ενίσχυση των διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.), μέσω της προμήθειας σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και εξειδικευμένων μηχανημάτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης πορείας του από το 2004 έως σήμερα έχουν συλλεχθεί και αναγεννηθεί συνολικά 530.000 μετρικοί τόνοι Α.Λ.Ε.. Σημειώνεται επίσης το σημαντικό κοινωνικό της αποτύπωμα της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

ENDIALE Deliyorgis
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Συγκεκριμένα, στα χρόνια της λειτουργίας η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει καταφέρει:

  • Αποτροπή της μόλυνσης από 27.000 τόνους επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων κατά μέσο όρο ανά έτος.
  • Μείωση της παραγωγής εκπομπών CO2 για την παραγωγή λιπαντικών, ίση με αυτή που θα απορροφούσαν 9,5 εκατ. δέντρα.
  • Αποφυγή μόλυνσης υδάτινης επιφάνειας 3.670 τετραγωνικών μέτρων, επιφάνεια ίση με την Εύβοια.
  • Μείωση κατά 96,8% των εκπομπών καρκινογόνων ενώσεων και τη μείωση κατά 74% των εκπομπών στην ατμόσφαιρα αιωρούμενων σωματιδίων, συνδεδεμένων με αναπνευστικές παθήσεις.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με την κατανάλωση που κάνουν 410 ελληνικά νοικοκυριά σε ένα χρόνο.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2023 στην Αθήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο για τη νέα εποχή της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων λιπαντικών ελαίων στην Ελλάδα, μετά την ομόφωνη έγκριση του από το Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ). Είμαστε πολύ περήφανοι για τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της ΕΝΔΙΑΛΕ και τη συμβολή μας στην ανάδειξη της χώρας μας σε πρωταθλητή στη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια και στοχευμένες κινήσεις προς ένα βιώσιμο αύριο, με πρωταγωνιστή την κυκλική οικονομία και συμμάχους τους πολίτες. Μαζί κάνουμε τη διαφορά!».

Must Reads
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER