Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου ΑΘηναίων στον Ελαιώνα

Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου ΑΘηναίων στον Ελαιώνα

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την καθαριότητα στην πρωτεύουσα ξεκίνησε τη λειτουργία του. Ο σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Ελαιώνα, αναμένεται να συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στον τομέα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αθήνας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των απορριμμάτων και ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το Δήμο Αθηναίων, αφού μειώνει κατά περίπου 50% τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγει στο ΧΥΤΥ Φυλής.

Σε πρώτη φάση, ο Σταθμός θα εξυπηρετεί τόσο το Δήμο Αθηναίων όσο και το Δήμο Αιγάλεω, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και με πολλαπλά λειτουργικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παραβρέθηκε σε αυτή την «εκκίνηση» του σύγχρονου ΣΜΑ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, από εκείνα που αλλάζουν τη ζωή της πόλης χωρίς να φαίνονται. Με τη λειτουργία του υπερσύγχρονου ΣΜΑ στον Ελαιώνα, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να διαχειριστούμε με τον πιο σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο τα αστικά απορρίμματα. Η ρήτρα κλίματος ήταν ο οδηγός μας σε αυτό το έργο, τόσο ως προς τον σχεδιασμό, όσο και ως προς τα οφέλη από τη λειτουργία του».

Από τη δική του πλευρά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Αβραμίδης, ανέφερε: «Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή για την καθαριότητα στην Αθήνα. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα είναι το σπουδαιότερο έργο υποδομής, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα μιας πλήρους στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην πόλη μας και στους όμορους δήμους, και το οποίο θα θέσει τα νέα θεμέλια στην καθαριότητα της πόλης. Σήμερα, ξεκινά να υλοποιείται το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα ορθολογικοποίησης και εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αθήνα και τα οφέλη του θα είναι εμφανή κάθε μέρα στους πολίτες της Αθήνας».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Το έργο και τα οφέλη του

Το έργο έχει προϋπολογισμό 13.766.226 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο ΣΜΑ έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, έχει ενταχθεί πλήρως στον πολεοδομικό ιστό και στο αστικό τοπίο της περιοχής του Ελαιώνα και συμπληρώνεται από έργα πρασίνου, ώστε να συμβάλλει και να αναβαθμίσει την εικόνα της περιοχής περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Η λειτουργία του ΣΜΑ επιφέρει μία σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων διανύουν μικρότερες αποστάσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση εκπομπής καυσαερίων. Η εξοικονόμηση χωρητικότητας στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) αυξάνει και τη διάρκεια ζωής του, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πιο εύρυθμης λειτουργίας του.

Οι διαδικασίες που θα γίνονται στο Σταθμό του Ελαιώνα είναι:

 • Συμπίεση και μεταφόρτωση σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 400 έως 600 τόνων την ημέρα. Έχει ήδη ξεκινήσει η επέκταση της υπάρχουσας Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα του ΣΜΑ σε 1.600 τόνους ημερησίως.
 • Τεμαχισμός και μεταφόρτωση ογκωδών απορριμμάτων δυναμικότητας 50 τόνων την ημέρα, ενώ επίκειται η αύξηση της συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας σε 120 τόνους την ημέρα.
 • Λειοτεμαχισμός και μεταφόρτωση πράσινων απορριμμάτων δυναμικότητας 35 τόνων ανά ημέρα και επίκειται η μετατροπή σε 70 τόνους ημερησίως.

Ο ΣΜΑ έχει δημιουργηθεί σε χώρο 19,5 στρεμμάτων και σε αυτόν λειτουργούν οι παρακάτω υποδομές:

 • Εγκαταστάσεις Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με όλα τα σύγχρονα συστήματα (σύστημα αποκονίωσης-απόσμησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση χώρου και περιβαλλοντικών όρων, σύγχρονα μηχανήματα).
 • Συνεργείο
 • Πλυντήριο οχημάτων
 • Φυλάκιο
 • Ζυγιστήριο
 • Κτίριο διοίκησης
 • Κτίριο καυσίμων
 • Κτίριο ενέργειας
 • Δεξαμενές ομβρίων, λυμάτων, γεφυροπλάστιγγες και λοιπά συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου

Στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων 28 μεγάλα κοντέινερ συμπιέζουν τα απορρίμματα. Κάθε κοντέινερ έχει χωρητικότητα 17 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων. Μέσα σε μία ώρα ο Σταθμός μπορεί να δεχθεί έως και 20 μεγάλα απορριμματοφόρα και περίπου 160-170 τόνους απορριμμάτων.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER