ΕΚΑΝ: Διεθνής πιστοποίηση για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρονικών τσιγάρων

ΕΚΑΝ: Διεθνής πιστοποίηση για τη διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρονικών τσιγάρων

Το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης (ΕΚΑΝ) είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που αποκτά το διεθνές πιστοποιητικό WEEELABEX για την επεξεργασία Ηλεκτρονικών Τσιγάρων, μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Η WEEELABEX είναι διεθνής οργανισμός με έδρα την Πράγα, ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό πιστοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης και επεξεργασίας Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.

Η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων τα τελευταία χρόνια δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση μετά το τέλος της ζωής τους. Επίσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης συνήθως αποτελούνται από μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, η απόρριψη των οποίων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε πιστοποιημένη επεξεργασία απόρριψης, φιλική προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων συχνά να καταλήγουν στα οικιακά απορρίμματα ή, να μην αντιμετωπίζονται σωστά στις απλές ροές ηλεκτρονικών αποβλήτων. Λόγω έλλειψης κατάλληλων τεχνολογιών, οι συσκευές απορρίπτονταν με τρόπους που αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια.

Το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης, με έδρα τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα έρευνας, σχεδίασε και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη γραμμή επεξεργασίας με την οποία ανακτώνται όλα τα πολύτιμα υλικά και επιστρέφουν στην κυκλική οικονομία. Αυτή η μοναδική εφαρμογή μηχανικής επεξεργασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία και μια τεχνολογία αιχμής που δίνει τη λύση στην επεξεργασία αυτού του κρίσιμου ρεύματος αποβλήτων.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η ελληνική αυτή καινοτομία έλαβε πλέον διεθνή πιστοποίηση ανοίγοντας το δρόμο για την υιοθέτηση της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου πιστοποίησης, αξιολογήθηκαν οι τεχνικές πτυχές της διαδικασίας επεξεργασίας και εξετάστηκαν τομείς, όπως η υγεία και ασφάλεια στην εργασία, οι περιβαλλοντικές άδειες και άδειες λειτουργίας καθώς και γενικότερα οι διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και των μελλοντικών προορισμών των δευτερογενών πρώτων υλών που προκύπτουν κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Εκτιμάται ότι από 55 έως 81 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2021 ενώ το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμιστών εκτιμήθηκε σε 22,45 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 30 δισ. δολάρια το 2024. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης εξαγοράστηκε το 2023 από τον Όμιλο της Polygreen.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER