Δευτερογενής ανάκτηση μετάλλων από εξορυκτικά απόβλητα

Δευτερογενής ανάκτηση μετάλλων από εξορυκτικά απόβλητα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα εξορυκτικά απόβλητα θα μπορούσαν να παρέχουν μια νέα πηγή μετάλλων και ορυκτών που είναι κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ παράλληλα η τεχνολογία θα ωφελούσε το περιβάλλον.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Στην περουβιανή περιοχή του Αμαζονίου Madre de Dios, η ομορφιά του πυκνού πράσινου τροπικού δάσους αντιπαρατίθεται με ομάδες ανθρώπων που εξορύσουν χρυσό από το ποτάμι.

Η εξόρυξη στην περιοχή προκαλεί αποψίλωση των δασών και ανεξέλεγκτη ρύπανση, ωστόσο παρέχει ένα μέσο διαβίωσης για τους ντόπιους. Αλλά, τι θα γινόταν αν οι ατελείωτες λασπώδεις λίμνες των εξορυκτικών αποβλήτων που προκύπτουν λόγω της διαδικασίας και πλημμυρίζουν την περιοχή, μπορούσαν να καθαριστούν από τα μέταλλα που περιέχουν, παρέχοντας πρόσθετο εισόδημα για τις τοπικές κοινότητες;

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Αυτή είναι η φιλοδοξία της Dr Leigh Cassidy, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Το 2022, η εταιρεία της, Nibeenabe, χρησιμοποίησε πιλοτικά τη συσκευή που έχει αναπτύξει για την ανάκτηση μετάλλων από εξορυκτικά απόβλητα (Device for Remediation and Attenuation of Multiple pollutants, DRAM) από ένα μεταλλείο χρυσού στην περιοχή Madre de Dios, επιτυγχάνοντας την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων που διαφορετικά θα απορρίπτονταν.

Μεγάλες ποσότητες αργύρου, χαλκού, μολυβδαινίου, χρωμίου, κοβαλτίου και άλλων μετάλλων ανακτήθηκαν, σύμφωνα με την Cassidy, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία DRAM μερικά χρόνια νωρίτερα.

«Οι άνθρωποι που κάνουν βιοτεχνική εξόρυξη ενδιαφέρονται μόνο για το χρυσό, αλλά με βάση το μεταλλείο στο οποίο δουλέψαμε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες ανακτήσιμων μετάλλων που απορρίπτονται στο περιβάλλον, προκαλώντας προβλήματα ρύπανσης», εξηγεί. «Στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες βιοτεχνικά μεταλλεία στο ίδιο προσχωσιγενές έδαφος, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όλα τα προκύπτοντα τέλματα έχουν παρόμοια επίπεδα μετάλλων».

Με βάση το πιλοτικό έργο, η Cassidy αναμένει να ανακτήσει περίπου 50 κιλά αργύρου ετησίως από κάθε μεταλλείο. Το επόμενο βήμα είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια για μια έρευνα σε έως και 20 μεταλλεία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι καλύτερες τοποθεσίες και να αποδειχθεί η δυνατότητα ανάκτησης μετάλλων σε σημαντικές ποσότητες.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER