Αύξηση του όγκου των απορριμμάτων πλαστικών μιας χρήσης από το 2019 έως το 2021

Αύξηση του όγκου των απορριμμάτων πλαστικών μιας χρήσης από το 2019 έως το 2021

Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2019 ως το 2021 παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς παγκοσμίως με τους παραγωγούς να σημειώνουν «μικρή πρόοδο» στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας Plastic Waste Makers Index (PWMI) 2023 του Ιδρύματος Minderoo που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων θαμμένων σε χωματερές ή πεταμένων χωρίς καμία επεξεργασία σε ποτάμια και ωκεανούς. Η διαδικασία βιομηχανοποίησης είναι επίσης μια σημαντική πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά παρότι η αύξηση μειώθηκε πρόσφατα, η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από «παρθένες» πηγές ορυκτών καυσίμων ούτε καν πλησιάζει το σημείο κορύφωσης της και η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών παραμένει «στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή δραστηριότητα», όπως αναφέρει το αυστραλιανό ίδρυμα Minderoo. «Να είστε βέβαιοι ότι η κρίση με τα πλαστικά απορρίμματα θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε μια απόλυτη μείωση χρόνο με τον χρόνο στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μιας χρήσης», αναφέρεται στη Μελέτη.

Must Reads

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων τα οποία παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκεται η ExxonMobil και ακολουθεί η κινεζική Sinopec. Η Sinopec είναι επίσης πρώτη στη λίστα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής για την περίοδο 2019-2027, αναφέρεται στην έκθεση, με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια τόνους ετήσιας παραγωγής. Η ExxonMobil είναι δεύτερη με περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους.

Η Κίνα ηγείται της ραγδαίας παγκόσμιας ανάπτυξης στη ζήτηση πλαστικών την τελευταία 15ετία. Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, το οποίο θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και στην ολοκληρωτική απαγόρευση κάποιων προϊόντων.

Η ανάπτυξη της κινεζικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μισές από τις 20 εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την δυναμικότητα παρθένων πολυμερών μέχρι το 2027, είπε η Minderoo. Περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και αναμένεται αύξηση κατά 17 εκατομμύρια τόνους ακόμη ως το 2027, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με πληροφορίες από The Minderoo Foundation

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER