Οι βοσκοί της φωτογραφίας αντικαθιστούν τους φράχτες στα βοσκοτόπια τους στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας της βόρειας Κίνας. Παραδόξως, οι νέοι φράχτες κατασκευάζονται από παροπλισμένα πτερύγια ανεμογεννητριών, έναν εξοπλισμό μεγάλων διαστάσεων ο οποίος, κατά βάση, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο.
Παλαιότερα οι φράχτες κατασκευάζονταν από ξύλο ή ατσάλι, αλλά επειδή φθείρονταν και καταστρέφονταν εύκολα, έπρεπε να αντικαθίστανται κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Η διάρκεια ζωής του νέου φράχτη μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια, γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει πόρους και είναι μια οικονομική επιλογή.
Γιατί τα προϊόντα που κατασκευάζονται με πτερύγια ανεμογεννητριών είναι τόσο ισχυρά και ανθεκτικά; Τι άλλο θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε από ανακυκλωμένα εξαρτήματα ανεμογεννητριών;
Μετασχηματισμός σε πρώτες ύλες
Το γιγάντιο πτερύγιο μιας ανεμογεννήτριας είναι μια δομή λεπτού κελύφους κατασκευασμένη από σύνθετα υλικά, ουσιαστικά πλαστικό ενισχυμένο με ίνες ή υαλοβάμβακα, που είναι ελαφρύ και υψηλής αντοχής. Όταν τα πτερύγια φτάνουν στο τέλος του προσδόκιμου ζωής τους για τη χρήση τους σε εφαρμογές ΑΠΕ, μετά από μια περίοδο περίπου 20 ετών, ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν αποτελούσε κάποτε γρίφο για πολλούς κατασκευαστές.
Με την πρώτη εγκατάσταση επεξεργασίας στην Κίνα που μπορεί να χειριστεί το fiberglass με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, πρώτες ύλες για διάφορες βιομηχανίες μπορούν να εξαχθούν από τα παροπλισμένα πτερύγια, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου ίνας που αυξάνει την αντοχή του τσιμέντου στην εμφάνιση ρωγματώσεων και την ανθεκτικότητα επίσης της ασφάλτου και των μονωτικών υλικών.
Εκτός από τη μετατροπή τους σε πρώτες ύλες για άλλες βιομηχανίες, τα παλιά πτερύγια και άλλα μέρη των ανεμογεννητριών μπορούν να ανακατασκευαστούν με μέσα υψηλής τεχνολογίας σε υλικά για δημόσιες υποδομές.
Μετασχηματισμός σε δημόσιες υποδομές
Το πρώτο έξυπνο πάρκο «ουδέτερου άνθρακα» της Κίνας στο Πεκίνο, αξιοποίησε πρόσφατα τρισδιάστατα εκτυπωμένους φράχτες στα παρτέρια, κατασκευασμένους από παροπλισμένα πτερύγια ανεμογεννητριών, καθώς και μια ηλιακή καλύβα από ένα τμήμα του πύργου της ανεμογεννήτριας. Το σωληνωτό τμήμα των πτερυγίων έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα για το σχεδιασμό σε τουαλέτες.
«Η δύναμη, η ανθεκτικότητα και ο χώρος του πτερυγίου είναι εξαιρετικά, επομένως είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για διάφορες εφαρμογές. Μέσω του συνδυασμού δημιουργικότητας και αναγκών, εξερευνούμε τη δυνητική του αξία», δήλωσε ο Liu Xin, αναπληρωτής διευθυντής στο Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Tsinghua. Επιπλέον, ο τεμαχισμός των πτερυγίων σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, αποτελεί έναν τρόπο κατασκευής πολλών χρήσιμων αντικειμένων για δημόσιες υποδομές, από παγκάκια μέχρι τηλεφωνικούς θαλάμους.
Κυκλική οικονομία
Εάν τα υλικά στις παροπλισμένες ανεμογεννήτριες μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά, αυτό θα βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό αυτάρκειας των πρώτων υλών στην Κίνα, θα μειώσει την εξάρτηση από πόρους ανάντη στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα βοηθήσει στην άμβλυνση της έντασης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πρώτων υλών, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ταυτόχρονα, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τις εκπομπές άνθρακα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία παραγωγής.
Φέτος, το πρώτο ανακυκλώσιμο θερμοσκληρυνόμενο πτερύγιο ρητίνης στην Κίνα προέκυψε επιτυχώς από τη γραμμή συναρμολόγησης. Το πτερύγιο δεν μπορεί μόνο να ανακυκλωθεί και να αποδομηθεί, αλλά το ποσοστό ανάκτησης του σύνθετου υλικού μπορεί να φτάσει ακόμα και το 95%.
«Η κυκλική οικονομία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη. Η επαναχρησιμοποίηση των πόρων είναι απαραίτητη για την ισορροπία τους, έχει μεγάλη σημασία για τη βιώσιμη και υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και αποτελεί σημαντικό σημείο εκκίνησης για την πράσινη και την οικολογική ανάπτυξη σε ένα μονοπάτι χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Xu Junxiang, επικεφαλής του Συνδέσμου Ανακύκλωσης Εθνικών Πόρων της Κίνας.
Με πληροφορίες από news.cgtn.com