Ανάκτηση μετάλλων από εξορυκτικά απόβλητα με χρήση μικροοργανισμών

Ανάκτηση μετάλλων από εξορυκτικά απόβλητα με χρήση μικροοργανισμών

Ένας νέος «πυρετός χρυσού», όπου οι κοίτες των ποταμών αντικαθίστανται από λίμνες τελμάτων, εξελίσσεται στην εποχή μας. Πολλές ερευνητικές ομάδες θεωρούν τις λίμνες τελμάτων ως δυνητικές πηγές μετάλλων. Σύμφωνα με προβλέψεις, είαι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών ανάκτησης μετάλλων από λίμνες τελμάτων.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα τέλματα που παράγονται από εξορυκτικές δραστηριότητες θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά ως απόβλητα τα οποία έπρεπε να διαχειριστεί η εταιρεία που τα παρήγαγε. Ωστόσο, ερευνητικές ομάδες και η ίδια η εξορυκτική βιομηχανία εξετάζουν πλέον πιο προσεκτικά την αξία που μπορεί να κρυβεται στις λίμνες τελμάτων εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων στον Καναδά.

Ο χαλκός και ο χρυσός, για παράδειγμα, αποτελούν την πλειονότητα των μετάλλων που εντοπίζονται στα τέλματα, σε περιεκτικότητες 46 και 21%, αντίστοιχα. Τα τέλματα μπορούν επίσης να περιέχουν σίδηρο, νικέλιο, άνθρακα και άλλα μέταλλα, σύμφωνα με το International Council on Mining and Metals.

Ο φορέας Natural Resources Canada υπολογίζει ότι υπάρχουν 10 δισ. δολάρια σε αξία μετάλλων που εντοπίζονται σε τέλματα εκμεταλλεύσεων χρυσού, μόνο στον Καναδά. Αυτό προφανώς αποτελεί μία τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Αρκετές εταιρείες έχουν εισέλθει στο πεδίο αξιοποίησης των τελμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση τεχνολογιών για ανάκτηση μετάλλων. Η Tersa Earth Innovations με έδρα το Burnaby του Καναδά έχει αναπτύξει μία μέθοδο στην οποία χρησιμοποιούνται μικροοργανισμοί για την ανάκτηση των μετάλλων από τα τέλματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του χαλκού. Η βιοηλεκτρική κυψέλη καυσίμου της εταιρείας χρησιμοποιεί τους μικροοργανισμούς για να δημιουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα και να ανακτήσει τα διαλελυμένα μέταλλα. Αυτό επιτυγχάνεται μάλιστα μέσω μίας διαδικασίας συνεχούς ροής, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται σε ερευνητικό στάδιο.

«Η μοναδικότητα της μεθόδου μας έγκειται σε δύο πράγματα. Το ένα είναι το είδος των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούμε. Αναπτύξαμε ειδικά αυτούς τους μικροοργανισμούς ώστε να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Ο δεύτερος είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε συναρμολογήσει και κατασκευάσει το σύστημα μας, ο οποίος επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να λειτουργούν με συνεχή τρόπο», δήλωσε ο Vikramaditya Yadav, Διευθύνων Σύμβουλος της Tersa Earth.

Η Tersa Earth δεν είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς για να ανακτήσει μέταλλα από λίμνες τελμάτων. Η BacTech με έδρα το Toronto χρησιμοποιεί επίσης βακτήρια για να εξάγει μέταλλα από τα τέλματα του ορυχείου Sudbury.

Εκτός από τις λύσεις βιοτεχνολογίας για την ανάκτηση μετάλλων από τις λίμνες τελμάτων, οι εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης λύσεις που βασίζονται σε εξειδικευμένα χημικά αντιδραστήρια. Η Phoenix Tailings, μια εταιρεία που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο του Connecticut, ανέπτυξε τεχνολογία που χρησιμοποιεί κατάλληλα χημικά αντιδραστήρια για την εξαγωγή διαφόρων μετάλλων από λίμνες τελμάτων.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο πίσω από την αξιοποίηση των εξορυκτικών αποβλήτων συνήθως εξαρτάται από το ίδιο το ορυχείο», είπε ο Yadav. Για ανενεργά ορυχεία, η Tersa Earth μπορεί να διατηρήσει το 100% της αξίας των μετάλλων που ανακτά. Για τα ενεργά ορυχεία, ο Yadav είπε ότι ελπίζει να παρέχει την άδεια χρήσης της τεχνολογίας του στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται αυτά τα ορυχεία και να μοιραστούν τα κέρδη που θα προκύψουν από την ανάκτηση των μετάλλων.

Αυτός ο νέος «πυρετός του χρυσού» έγινε εφικτός με τη γεφύρωση ενός τεχνολογικού χάσματος, χάρη στις βιοεπιστήμες. «Η ιδέα μας βασίζεται στη συνθετική βιολογία. Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε και χρησιμοποιούμε τα συστήματα δεν υπήρχε στη σημερινή του μορφή πριν από 10 χρόνια. Έχει πραγματικά ακμάσει λόγω των εξελίξεων στις βιοεπιστήμες», τονίζει ο Yadav.

Με πληροφορίες από squamishchief.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER