Το σημείο τομής ανάμεσα στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Το σημείο τομής ανάμεσα στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Η συνέργεια μεταξύ καινοτομίας και βιωσιμότητας διαμορφώνει το μέλλον μας. Στο επίκεντρο αυτής της συνέργειας βρίσκεται η επιδίωξη πρωτοποριακών λύσεων που οδηγούν την πρόοδο και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πλανήτη μας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Έρευνες δείχνουν ότι οι νεότερες γενιές επιλέγουν βιώσιμες και κοινωνικά συνειδητοποιημένες επιχειρήσεις. Και είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν οικονομικά αυτή τους την επιλογή. Η Gen Z είναι διατεθειμένη να πληρώσει έως και 10% περισσότερο για βιώσιμα προϊόντα. Μελέτη της Nielson αποδεικνύει ότι το 75% των Millennials αλλάζει τις αγοραστικές του συνήθειες προς όφελος των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Επίσης, σύμφωνα με Μελέτη της Pew, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα θέμα που ξεκινά και τελειώνει με τη διαχείριση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Με τη νεότερη γενιά να ανέρχεται στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι έξυπνες επιχειρήσεις γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και βιωσιμότητας. Αυτό ακριβώς κάνουν πολλοί κατασκευαστές οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστή ημιφορτηγών Quantron AG.

Ο Michael Perschke, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Quantron AG, ανέπτυξε βιώσιμες λύσεις για φορτηγά και λεωφορεία μικρών και μεγάλων αποστάσεων. Η σειρά φορτηγών της Quantron χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου που κινούνται με υδρογόνο με σκοπό την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, κάτι που ο Perschke θεωρεί θεμελιώδες για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ο Perschke ανέπτυξε στρατηγικές συνεργασίες για να δομήσει την υπηρεσία Quantron-as-a-Service (QaaS). Το μέλλον της υπηρεσίας QaaS είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση μεταφοράς μηδενικών εκπομπών με χρήση σε χιλιομετρική βάση. Από το επιχειρηματικό μοντέλο του Perschke προκύπτουν αρκετά διδάγματα. Ακολουθούν πέντε ιδέες που μοιράστηκε και καλύπτουν όλους τους κλάδους.

Αποκτήστε όραμα και δομήστε τη σκέψη σας γύρω από αυτό

Να κοιτάτε πάντα μπροστά και να οραματίζεστε το μέλλον του κλάδου σας. Προβλέποντας τις ανάγκες και τις προκλήσεις του αύριο, μπορείτε να τοποθετήσετε σωστά την εταιρεία σας. Αυτή η προσέγγιση θα αποτελεί διαρκές σημείο αναφοράς για την επιχείρηση σας και θα εμπνέει την ομάδα και τους ενδιαφερόμενους φορείς να συσπειρωθούν γύρω από ένα κοινό όραμα.

Η πρόκληση είναι η διαχείριση της ανάγκης για ταχεία ανάπτυξη και προσαρμογή, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα. Τρεις είναι οι προσεγγίσεις που προτείνονται για αυτό το σκοπό:

  1. Diagnostic perspective: Στην προσέγγιση αυτή ακολουθείται μια πρακτική και αναλυτική προσέγγιση σκέψης η οποία αφορά στην αξιολόγηση του τι λειτούργησε και τι όχι. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων καθορίζουν ένα σημείο εκκίνησης που εντοπίζει εμπόδια, διαδικασίες και πρόσωπα που μπορούν να δημιουργήσουν τυφλά σημεία με βάση την ήδη υπάρχουσα εμπειρία τους.
  2. Innovation perspective: Συχνά, η αληθινή καινοτομία είναι «αυτό που κρύβεται σε κοινή θέα». Απλώς χρειάζεται κάποιος - ή μια ομάδα ατόμων - για να το φέρει στο προσκήνιο. Οι οραματιστές υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να δώσουν ζωή σε αυτές τις ευκαιρίες.
  3. Unseen perspective: Αυτή η προοπτική αμφισβητεί το status quo δημιουργώντας νέα, ανεξερεύνητα πεδία. Οι οραματιστές ηγέτες που υιοθετούν αυτή την προοπτική, είναι πρωτοπόροι στον τομέα τους και στηρίζονται στην πεποίθηση τους ότι στο τέλος η ιδέα τους θα φέρει επανάσταση και θα δουλέψει.

Αγκαλιάστε την καινοτομία

Παραμείνετε μπροστά από τις εξελίξεις προχωρώντας σε συνεχή καινοτομία και προσαρμογή. Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο, όσοι παραμένουν στατικοί κινδυνεύουν να απαρχαιωθούν. Προάγοντας μια κουλτούρα καινοτομίας, διασφαλίζετε ότι η εταιρεία σας παραμένει ανταγωνιστική και έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν.

Σχετική έρευνα δείχνει ότι το 84% των στελεχών πιστεύει ότι η καινοτομία οδηγεί την επιτυχία. Παρόλο που το 95% των καινοτομικών προϊόντων αποτυγχάνουν, το 84% των καταναλωτών εξακολουθούν να λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς με βάση την καινοτομία μίας εταιρείας.

Η εταιρεία του Perschke δημιούργησε μια ολιστική προσέγγιση στις μεταφορές που περιλαμβάνει υποδομές διανομής, διαχείριση στόλου και συντήρηση. Στόχος του είναι να «παρέχει βιώσιμες λύσεις μεταφοράς για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για φορτηγά μηδενικών εκπομπών».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Δημιουργήστε ισχυρές συνεργασίες

Οι συνεργασίες μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες σας. Οι στρατηγικές συνεργασίες επιτρέπουν συγκέντρωση πόρων, διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων. Οι συνεργασίες συχνά οδηγούν σε συνεργιστικά αποτελέσματα των οποίων η επίδραση είναι σαφώς μεγαλύτερη από το άθροισμα των μεμονωμένων συνεισφορών.

Οι ιδρυτές της Quantron AG αποτελούν μια ποικιλόμορφη ομάδα μηχανικών και υποστηρικτών του περιβάλλοντος με μοναδικό στόχο τη δημιουργία οχημάτων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων μεταφορών, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ένα καθαρότερο μέλλον. Η Quantron AG είναι μια απόδειξη του τι μπορούν να επιτύχουν οι επιχειρήσεις όταν το όραμα, η καινοτομία και η αποφασιστικότητα συγκλίνουν.

Ο Penschke τονίζει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις συνεργασίες κατά τα αρχικά στάδια εκκίνησης της εταιρείας για να επιταχύνουν ανάπτυξη τεχνογνωσίας και πόρων.

Παραμείνετε ευέλικτοι

Η ευελιξία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Διατηρήστε την ευελιξία στις στρατηγικές, τις διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων της εταιρείας σας. Μια ευέλικτη προσέγγιση επιτρέπει την αλλαγή κατεύθυνσης όταν είναι απαραίτητο, γρήγορη απόκριση στις αλλαγές της αγοράς και εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν.

Η ευελιξία διέπει την κουλτούρα, την ηγεσία και την εταιρική διακυβέρνηση. Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει τον άλλο και τον τρόπο που η εταιρεία εξελίσσεται ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών και του ανταγωνισμού. Μελέτες δείχνουν ότι οργανισμοί που παραμένουν ευέλικτοι, βελτιώνουν τα έσοδα τους 37% πιο γρήγορα και έχουν 30% υψηλότερα κέρδη σε σχέση με οργανισμούς που παρουσιάζουν διάφορες ακαμψίες.

Πολλοί οργανισμοί γίνονται πιο ευέλικτοι απλοποιώντας και μετατοπίζοντας την εστίαση τους. Τρεις στρατηγικές προς εφαρμογή περιλαμβάνουν:

  1. Υιοθετήστε ευέλικτη νοοτροπία: Συχνά, ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευελιξία. Αξιοποιήστε τη συνεργασία και μάθηση και βοηθήστε με τον τρόπο αυτό τις ομάδες στην επιχείρηση σας να προσαρμοστούν στην αλλαγή, όχι να την ανταγωνίζονται
  2. Απλοποιήστε τις διαδικασίες: Η πολυπλοκότητα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ανταπόκριση στις ταχέως μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Αυτοματοποιήστε και απλοποιήστε τις επαναλαμβανόμενες διαδικασίες της εταιρείας. Χρησιμοποιήστε τεχνολογία σχεδιασμένη για τον κλάδο σας.
  3. Διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία: Βελτιώστε την επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις ή καθημερινές ομαδικές συζητήσεις για να προωθήσετε την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ της ομάδας σας σε λιγότερο επίσημο περιβάλλον. Οι οργανισμοί ξοδεύουν το 15% των ετήσιων εσόδων τους σε συναντήσεις και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το 71% είναι μη παραγωγικές. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington κατέδειξε ότι οι ομάδες που συμμετείχαν σε προγραμματισμένες τακτικές συναντήσεις, μοιράστηκαν ιδέες πιο ομαλά και βελτίωσαν την παραγωγικότητα και το αποτέλεσμα.

Δεσμευτείτε ως προς τη βιωσιμότητα

Στις επιχειρήσεις και τις επιχειρηματικές λειτουργίες, δώστε προτεραιότητα στη βιωσιμότητα για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, μια βιώσιμη προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους, βελτιωμένη εταιρική φήμη και αυξημένη αφοσίωση των πελατών. Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις βασικές σας αξίες διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη της εταιρείας σας είναι υπεύθυνη και ανθεκτική.

Ο Perschke λέει ότι «η δημόσια αντίληψη και ευαισθητοποίηση διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο». Στόχος του είναι να μεταμορφώσει τη βιομηχανία βαρέων φορτηγών, διαμορφώνοντας μία πιο πράσινη εναλλακτική και θέτοντας νέα σημεία αναφοράς στην κινητικότητα με τη χρήση υδρογόνου. Η Quantron AG δεσμεύεται να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καθαρή ενέργεια.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να επικεντρωθούν στον κλάδο τους. Για την Quantron AG, αυτός είναι οι οδικές μεταφορές. Η βιωσιμότητα ξεκινά από τον κλάδο επιχειρηματικής εστίασης. Οι αρχές βιωσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Ενώ οι επιχειρήσεις μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τελικά, η δέσμευση για βιωσιμότητα πρέπει να είναι δέσμευση και στους τρεις άξονες.

Με πληροφορίες από forbes.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER