Η BASF δήλωσε πρόσφατα πώς στρέφεται σε μια σειρά νέων διαδικασιών με σκοπό την υιοθέτηση κυκλικών προσεγγίσεων όσον αφορά στα προϊόντα που παράγει. Η εταιρεία, που είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της χημικής βιομηχανίας παγκοσμίως, στοχεύει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και πρωτοπορεί με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών ως μέρος αυτής της προσπάθειας.
Η BASF στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιοτεχνολογία και τις νέες τεχνολογίες για να επιτύχει βασικούς στόχους βιωσιμότητας. Η τεράστια μονάδα έρευνας και παραγωγής της BASF στο Ludwigshafen της Γερμανίας, η οποία καλύπτει έκταση σχεδόν 4 τετραγωνικών μιλίων, θεωρείται το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο συγκρότημα παραγωγής χημικών προϊόντων στον κόσμο. Αλλά το πώς θα γίνεται αυτή η παραγωγή στο μέλλον, είναι κάτι που πιθανώς θα υποστεί σειρά αλλαγών, στο πλαίσιο μιας «κλιματικά έξυπνης» επιχειρηματικής προσέγγισης.
Πρόσφατα, η εταιρεία περιέγραψε τις ενέργειες της προς την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον προσεγγίσεων στην παραγωγή βασικών χημικών ουσιών. «Οι ενέργειeς μας περιστρέφονται γύρω από τη βιωσιμότητα και αυτός είναι ο πυρήνας της στρατηγικής μας. Η αειφορία και η καινοτομία πάνε χέρι-χέρι στη BASF», δήλωσε η Melanie Maas-Brunner, επικεφαλής τεχνολογίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BASF.
Επί του παρόντος, ο κλάδος της χημικής βιομηχανίας βρίσκεται σε αναταραχή γιατί αντλεί πολλές από τις πρώτες ύλες του από ορυκτά καύσιμα και αυτό πρέπει να αλλάξει, για να συμβαδίσει με τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας ασκούν πίεση στο κόστος, ακόμη και αν οι εταιρείες χημικών βρίσκονται σε κάποιο από τα στάδια της ενεργειακής μετάβασης.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια νέα προσέγγιση για τα χημικά με έμφαση στη βιωσιμότητα και «η BASF αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα», δήλωσε η Maas-Brunner. «Η παραγωγή μας πρέπει να γίνει πιο ουδέτερη ως προς το κλίμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυκλική οικονομία, να εξετάσουμε εξονυχιστικά πολλά από τα προϊόντα μας και να επιτύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Και όλα αυτά εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης και αυξανόμενου πληθωρισμού στην Ευρώπη». Ωστόσο, η Maas-Brunner βλέπει «τεράστιες ευκαιρίες» για ένα βιώσιμο μέλλον καθώς η BASF χρησιμοποιεί την καινοτομία για να μετασχηματίσει τον τρόπο που λειτουργεί και παράγει προϊόντα.
Επανασχεδιασμός των χημικών διεργασιών
Ο αγροτικός τομέας γνωρίζει το όνομα BASF για τα ευρέως φάσματος φυτοπροστατευτικά προϊόντα της εταιρείας. Αλλά εξετάζοντας τις παραγωγικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των προϊόντων, η Maas-Brunner είπε ότι έρχονται αλλαγές που θα ξεκινήσουν με την επανεκτίμηση της συμβατικής αλυσίδας αξίας των χημικών προϊόντων. Η χημική βιομηχανία ξεκινά με μόρια από βασικές πρώτες ύλες, συχνά ορυκτά καύσιμα. Το πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία μικρών, απλών μορίων από ενεργοβόρες πρώτες ύλες για την παραγωγή όλο και πιο περίπλοκων μορίων, τα οποία προωθούνται στους τελικούς πελάτες προς χρήση.
«Σήμερα, η ανακύκλωση των προϊόντων μας δεν εφαρμόζεται ευρέως και περιορίζεται κυρίως στη μηχανική ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων», λέει. «Έτσι, η δομή των παραγόμενων πολυμερών παραμένει ανέπαφη, χωρίς τις διαδικασίες αποδόμησης που θα επέτρεπαν την επαναχρησιμοποίησή τους σε μορφή πιο απλών δομικών στοιχείων».
Ο μετασχηματισμός της διαδικασίας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επίσης κρίσιμος. «Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές, ότι η βάση των πρώτων υλών μας θα εξακολουθεί να περιέχει άνθρακα, επειδή ο κόσμος μας και τα προϊόντα μας βασίζονται στον άνθρακα. Το κλειδί είναι να διαθέτουμε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα αντικαταστήσει την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Maas-Brunner.
Η νέα προσέγγιση για τα χημικά προϊόντα, και πιθανώς τα προϊόντα φυτοπροστασίας, θα βασίζεται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις πρώτες ύλες βιολογικής βάσης και τις φιλικές προς το κλίμα πρώτες ύλες. Μια διαδικασία, την οποία η BASF έχει ονομάσει ChemCycling, θα ακολουθείται με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών στην παραγωγική διαδικασία χημικών προϊόντων.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία
Για να επαναφέρει την πρώτη ύλη στη παραγωγική διαδικασία χημικών προϊόντων, η διαδικασία ChemCycling θα χρειαστεί χρόνο για να αναπτυχθεί ευρέως, αλλά η Maas-Brunner είπε ότι οι ερευνητές της BASF έχουν αναπτύξει μια διαδικασία που μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά την παραγωγή με άμεσο όφελος για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.
Η BASF είναι ηγέτης στα ενεργά υλικά καθόδου για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων με σημαντικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο. Η εταιρεία εργάζεται τώρα για να αξιοποιήσει αυτή τη θέση με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.
«Οι ερευνητές μας έχουν αναπτύξει μια διαδικασία για την ανάκτηση του λιθίου, του νικελίου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου, με πραγματικά υψηλή απόδοση, από μπαταρίες ιόντων λιθίου στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Τα μέταλλα που ανακτούμε μέσω της ανακύκλωσης μπαταριών θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων υλικών καθόδου. Αυτό είναι πραγματικά ένα κυκλικό μοντέλο και θα υποστηρίξει τους πελάτες μας μέσω της συνολικής αλυσίδας αξίας», εξηγεί η Maas-Brunner.
Η τεχνολογία της BASF μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα των ηλεκτρικών οχημάτων και λειτουργεί για την κάλυψη αυστηρότερων μελλοντικών απαιτήσεων για τη χρήση μπαταριών. Η Maas-Brunner είπε ότι η BASF εργάζεται για την εμπορική κλιμάκωση της τεχνολογίας, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτιστοποίηση αυτής. Ήδη λειτουργεί μία πιλοτική εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών στο Ludwigshafen.
Η χημική βιομηχανία εξετάζει την «κυκλική» προσέγγιση σε όλες τις διεργασίες της με στόχο να ανακτήσει και να επαναχρησιμοποιήσει βασικές χημικές ουσίες για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η εξέλιξη όσον αφορά στην ανακύκλωση καθοδικών υλικών μπαταριών, ήταν μόνο μια από τις πρωτοβουλίες που η Maas-Brunner σχολίασε κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε.
Δύο επιπλέον τομείς πάνω στους οποίους εργάζεται η BASF είναι η «white biotechnology» και μια νέα βιοτεχνολογία που μετατρέπει τα απόβλητα αέρια σε βασικά χημικά δομικά στοιχεία χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Είναι βέβαιο ότι οι προσπάθειες της χημικής βιομηχανίας συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των καλλιεργειών, θα αποφέρουν σύντομα σημαντικές αλλαγές στα στάδια παραγωγής των προϊόντων της, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το κλίμα και τη βιωσιμότητα σε όλο το εύρος της αξιακής αλυσίδας.
Με πληροφορίες από farmprogress.com