Enel Green Power: Ένα roadtrip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Enel Green Power: Ένα roadtrip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητας αλλά και δημιουργίας αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές Κοινωνίες, η Enel Green Power Hellas παρουσιάζει ένα πρωτότυπο roadtrip αειφορίας στην Ελλάδα. Από το 2008, η εταιρεία έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία περισσοτέρων από 20 διαφορετικών γεωγραφικών ενοτήτων, καλύπτοντας, όλα αυτά τα χρόνια, τις τοπικές ανάγκες μέσω δεκάδων προγραμμάτων βιωσιμότητας, αειφορίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από την Αχαΐα έως την Κοζάνη και από τη Νότια Εύβοια έως την Κρήτη οι άνθρωποι της Enel Green Power Hellas σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κοινωνίες έχουν δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαίας αξίας. Και καθώς η εταιρεία συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ενεργής επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ταξιδιάρικο, ατμοσφαιρικό και πράσινο roadtrip αποτυπώνοντας ένα μέρος αυτών των προγραμμάτων αειφορίας όπου αποδεικνύεται εμπράκτως η ουσιαστική κοινωνική προσφορά της εταιρείας μέσω βιώσιμων πρωτοβουλιών.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα, και το αιολικό πάρκο «Λίθος». Το πάρκο βρίσκεται σε υψόμετρο 1600μ. και το 2021 η Enel Green Power Hellas συνδιοργάνωσε τον 43ο ποδηλατικό γύρο «Θυσίας», του οποίου η διαδρομή πέρασε δίπλα από το αιολικό πάρκο. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας γνώρισαν καλύτερα το έργο που συντελείται και τα οφέλη για την περιοχή.

Έκτοτε η εταιρεία βρίσκεται δίπλα στην Ποδηλατική Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος της Βασίλης Διαμαντόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεργαστήκαμε με την Enel Green Power γιατί έχουμε κοινούς στόχους: τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας καθώς και το πράσινο αποτύπωμα για το περιβάλλον. Ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών στην διοργάνωση αυτή με πάνω από 400 συμμετοχές, κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την εταιρεία».

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη, όπου βρίσκεται σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο «Βαμβακιές». Στο πλαίσιο λειτουργίας του έργου η εταιρεία σε συνεργασία με τη Wise Greece, το CluBE και το Δήμο Κοζάνης, δημιουργήσαν το βραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies, a social green project», οποίο στοχεύει στην προώθηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Μέσω το προγράμματος εκπαιδεύτηκαν 250 νέες και νέοι σε θέματα επιχειρηματικότητας ενώ παράλληλα μία δραστήρια ομάδα γυναικών βρίσκεται ήδη στο φωτοβολταϊκό πάρκο και φυτεύει αρωματικά βότανα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της πρώτης σειράς αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη μέσα από φωτοβολταϊκό πάρκο.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Επιπλέον, στο χωριό του Πολυμύλου, η εταιρεία στηρίζει ενεργά, με συνεχείς ποικίλες πρωτοβουλίες, την τοπική κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σπύρος Αβραμίδης, Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυμύλου: «Είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας μια εταιρεία όπως η Enel Green Power. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Εταιρεία πρόσφερε εξοπλισμό τεχνολογίας στα παιδιά του δημοτικού προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως ενώ σε συνεννόηση με τον γιατρό του χωριού, δώρισε εξοπλισμό στο Κέντρο Υγείας, βοηθώντας ανθρώπους της περιοχής που δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο».

Το ταξίδι συνεχίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα, με τη λειτουργία των έργων της, η Enel Green Power Hellas αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την τοπική κοινωνία και την προστασία των αρπακτικών πτηνών που διέρχονται από την περιοχή. Μια τέτοια δράση υλοποιείται στα αιολικά πάρκα Κουλούκωνα και Άγιος Κύριλλος που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1000μ. Εκεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης μελετήθηκαν οι πτήσεις των πτηνών και, με βάση τα αποτελέσματα μελέτες, τοποθετήθηκαν ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία των γύρω βουνών, σε δρομολόγια απομακρυσμένα από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Έτσι, σε μέρες με πυκνή νέφωση, τα πουλιά κατευθύνονται προς τις ταΐστρες για να τραφούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο Μιχάλης Προμπονάς, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως, «η συνεργασία μας με την Enel Green Power έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσα από προγράμματα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας/πτηνών που σχετίζονται με τους ηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει η Εταιρεία στην Κρήτη. Από το 2019 υλοποιούμε προγράμματα στην Κρήτη, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και παρακολούθηση ταϊστρών, περιοχών δηλαδή στις οποίες παρέχεται τροφή στα αρπακτικά πτηνά της περιοχής, προκειμένου να μπορούμε να ενισχύουμε τον πληθυσμό των πτηνών αυτών, έχοντας ρίξει στις ταΐστρες περίπου 12 τόνους τροφής τα οποία ενισχύουν τον πληθυσμό τους».

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Το roadtrip ολοκληρώθηκε στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στην Κάρυστο. Στην περιοχή βρίσκεται η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, ο Καφηρέας. Η Enel Green Power Hellas, από την έναρξη κατασκευής του πάρκου, βρίσκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία, στηρίζοντας συλλόγους και φορείς της περιοχής. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει είναι η αναδάσωση στο ιστορικό δάσους του Καστανόλογγου, το οποίο έχει συρρικνωθεί κατά 40% και θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια.

Η παρέμβαση της εταιρείας, με συνολική χρηματοδότηση 2εκ ευρώ, στοχεύει να σταματήσει μείωση αυτή, αναλαμβάνοντας δράση σε 240 στρέμματα του υφιστάμενου δάσους και φύτευση νέων δέντρων στα γύρω 400 στρέμματα. Συνολικά, λοιπόν, το έργο θα φέρει νέα ζωή σε 640 στρέμματα, περίπου αντίστοιχο των 90 γηπέδων ποδοσφαίρου. Παράλληλα στηρίζει τις δράσεις του του Ποδηλατικού Συλλόγου «Άνεμος» και του Συλλόγου Προστασίας ΑμεΑ «Χέρι-Χέρι».

Ο Γεράσιμος Λυκούδης, Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου «Άνεμος» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Enel Green Power είναι πολύτιμος σύμμαχός μας και μας παρέχει διαρκή στήριξη για κάθε εκδήλωση ή δραστηριότητα που διοργανώνουμε. Τελευταία κάναμε και μια εκδήλωση αποκλειστικά για μικρά παιδιά, η οποία είχε όλα τα παιχνίδια που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία».

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Παντελής, Γραμματέας του συλλόγου «Χέρι-Χέρι», τόνισε πως «με το βαν που μας δώρισε η Enel Green Power Hellas εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες του συλλόγου, όπως η μεταφορά των AμεA, εξωτερικές δραστηριότητες και κάθε άλλη μεταφορική ανάγκη».

Αναφορικά με την ταινία μήκους, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Enel Green Power Hellas, Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, δήλωσε: «Από το 2008 έχουμε συνεισφέρει καθοριστικά όχι μόνο στην εθνική προσπάθεια για πράσινη ενέργεια αλλά έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε ακολουθώντας το μοντέλο Creating Shared Value. Το ταξίδι αυτό στις τέσσερες γεωγραφικές ενότητες, έρχεται να επιβεβαιώσει και να αποτυπώσει με το πιο δημιουργικό τρόπο ότι δημιουργούμε ουσιαστικές αμοιβαίες αξίες με τις κοινωνίες που έχουμε πάρκα. Το ταξίδι συνεχίζεται και σύντομα θα παρουσιάσουμε και άλλες πράσινες πρωτοβουλίες μας».

Θέλοντας να προωθήσει τις αρχές της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, η Enel Green Power Hellas προωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, στηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER