Αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ακούσει για τα μικροπλαστικά δηλαδή τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού που παράγονται από τη φθορά μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού ή κατά τη δημιουργία εμπορικών προϊόντων, μπορεί ίσως να μην έχετε ακούσει για την ποσότητα μικροπλαστικών που καταναλώνουμε μέσω της τροφής και η οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητική.
Σε μια έκθεση του World Wildlife Fund (WWF) του 2019, με τίτλο «Αξιολόγηση της κατάποσης πλαστικών από τους ανθρώπους μέσω φυσικών πηγών», ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle αποκάλυψαν ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει άθελά του πολύ περισσότερο πλαστικό από ό,τι αναμενόταν. Η επικράτηση των μικροπλαστικών (τα οποία μπορεί να έχουν μήκος έως και 0,2 ίντσες, σύμφωνα με το National Geographic) έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα λόγω της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών. Σύμφωνα με το WWF, η ποσότητα πλαστικού που παρήχθη από το 2000 έως το 2019 ήταν ίση με το σύνολο της ποσότητας του πλαστικού που παρήχθη από την έναρξη της παραγωγής πλαστικών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν μικροπλαστικά τόσο μέσω της εισπνοής όσο και μέσω της κατάποσης τροφής, σκόνης και ποτών. Τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από πλαστικά μπουκάλια και χάρτινα ποτήρια μέχρι το ωμό κρέας και τα θαλασσινά. Μια εντυπωσιακή μελέτη από το Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) που συνδέει το κρέας και τα μικροπλαστικά, διαπίστωσε ότι το 75% των προϊόντων βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος και το 72% των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε μια τυχαία ομάδα δοκιμών, βρέθηκε να περιέχουν κάποια ίχνη πλαστικού, πιθανώς λόγω της υψηλής ποσότητας μικροπλαστικών που περιέχονται στις ζωοτροφές.
Δειτε ακομη
Τα μικροπλαστικά είναι διαδεδομένα τόσο στο κρέας όσο και στο ψάρι
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη της επικράτησης των μικροπλαστικών στη θαλάσσια ζωή της Νέας Ζηλανδίας διαπίστωσε ότι περίπου το 75% των ψαριών της χώρας περιείχε μικροπλαστικά, αποδεικνύοντας ότι τα ζώα στη στεριά και στη θάλασσα είναι εξίσου ευάλωτα στην ρύπανση λόγω των πλαστικών. Αν και είναι σαφές ότι τα μικροπλαστικά είναι διαδεδομένα στο σύνολο της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας, ο βαθμός στον οποίο ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πλαστικό μπορεί να αποτελεί έκπληξη.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle, η οποία έγινε για λογαριασμό του WWF, διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 2000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού κάθε εβδομάδα, ή περίπου 5 γραμμάρια, που ισοδυναμεί με το βάρος της μέσης πιστωτικής κάρτας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερες από 50 μελέτες σχετικές με τα μικροπλαστικά για να προσδιορίσουν τη μέση ποσότητα των μικροσκοπικών πλαστικών που βρίσκονται σε βασικά τρόφιμα και ποτά όπως νερό, ψάρι, ζάχαρη, μπύρα και αλάτι.
«Ενώ η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μικροπλαστικά και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον αυξάνεται, αυτή η μελέτη βοήθησε στον ακριβή υπολογισμό των ποσοτήτων κατάποσης από τους ανθρώπους για πρώτη φορά», δήλωσε ο Dr. Thava Palanisami, ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη του 2019. «Η ανάπτυξη μιας μεθόδου για τη μετατροπή του αριθμού των μικροπλαστικών σωματιδίων σε αντίστοιχα βάρη θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των πιθανών μελλοντικών τοξικολογικών κινδύνων για τους ανθρώπους».
Τα μικροπλαστικά είναι στο αίμα μας
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτό το υψηλό επίπεδο κατανάλωσης μικροπλαστικών πιθανότατα έχει άμεσο αντίκτυπο στα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Νωρίτερα φέτος, μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Vrije Universiteit Amsterdam αποκάλυψε ότι ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά στο αίμα σχεδόν του 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Αν και το αρχικό δείγμα της μελέτης περιελάμβανε μόλις 22 υγιείς ενήλικες, τα ευρήματα έδειξαν ένα δυνητικά σοβαρότατο ζήτημα δημόσιας υγείας σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οι μισοί εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν στο αίμα τους ίχνη πλαστικού PET, ένα πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε πλαστικά μπουκάλια. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είχαν στο αίμα τους ίχνη πολυαιθυλενίου, το οποίο χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες, ενώ το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχαν στο αίμα τους πολυστυρένιο, ένα πλαστικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων και άλλα προϊόντα.
Τα δεδομένα του πανεπιστημίου Vrije επιβεβαίωσαν την υποψία που είχαν οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό: μόλις καταναλωθούν, τα σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν σε όλο το σώμα, να απορροφηθούν από τα όργανα και ενδεχομένως ακόμη και να βλάψουν τα ανθρώπινα κύτταρα.
«Αυτά τα ευρήματα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Marco Lambertini, Γενικός Διευθυντής του WWF. «Τα πλαστικά, όχι μόνο μολύνουν τους ωκεανούς και τους υδάτινους αποδέκτες και σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή, αλλά είναι σε όλους μας και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση πλαστικών. Αν δε θέλουμε πλαστικό στο σώμα μας, πρέπει να σταματήσουμε τα εκατομμύρια τόνους πλαστικού που συνεχίζουν να διαρρέουν στη φύση κάθε χρόνο».
Με πληροφορίες από tastingtable.com