Οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων LIFE 2024

Οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων LIFE 2024

Στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές και τις νικήτριες των φετινών βραβείων LIFE. Τα βραβεία LIFE απονέμονται σε αναγνώριση των πλέον καινοτόμων, εμπνευσμένων και αποτελεσματικών έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ σε τρεις κατηγορίες: προστασία της φύσης, κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής και κλιματική δράση.

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Λειτουργεί από το 1992 και έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 6.000 έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε άλλες χώρες.

Οι φετινοί νικητές των βραβείων επιλέχθηκαν ανάμεσα σε έργα LIFE που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ολοκληρώθηκαν εντός του τελευταίου έτους. Τα έργα αυτά πραγματοποιήθηκαν σε όλη την ΕΕ και αφορούσαν την αποκατάσταση ποταμών, την παραγωγή ζωοτροφών από πρωτεΐνες εντόμων και τη φύτευση δένδρων για τη δημιουργία πιο δροσερών πόλεων. Τα νικητήρια έργα επέλεξαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, της Επιτροπής των Περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών. 

Στην Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη μετασχηματισμού του τρόπου διαχείρισης, χρήσης και εκτίμησης του νερού. Αυτή η #WaterWiseEU εκστρατεία θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να «δουν το νερό διαφορετικά» και να διερευνήσουν λύσεις στις διάφορες προκλήσεις για το νερό που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Τα βραβεία LIFE 2024 κρίθηκαν από κριτική επιτροπή τριών εμπειρογνωμόνων:

  • Martin Adams, επικεφαλής του προγράμματος για τη βιοποικιλότητα, την υγεία και τους πόρους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ)
  • Benjamin Van Bunderen Robberechts, βέλγος ακτιβιστής για το κλίμα και τα δικαιώματα του παιδιού και πρέσβεις του συμφώνου για το κλίμα
  • Piotr Całbecki, αναπληρωματικό μέλος της περιφερειακής συνέλευσης Kujawsko-Pomorskie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. 

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε τους νικητές για τη συμβολή των έργων τους σε άμεσες και μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές βελτιώσεις, τον βαθμό καινοτομίας και τη δυνατότητα μεταφοράς τους, τη συνάφεια τους με την πολιτική και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Το βραβείο LIFE για τη φύση απονεμήθηκε στο LIFE Flusserlebnis Isar, το οποίο αποσκοπεί στην αποκατάσταση του ποταμού Isar και των πλημμυρικών περιοχών του μέσω μιας μοναδικής συνεργασίας μεταξύ των βαυαρικών αρχών ύδρευσης και φύσης.

Το βραβείο LIFE για την Κυκλική Οικονομία και την Ποιότητα Ζωής απονεμήθηκε στο έργο LIFE Waste2Protein, το οποίο αναπτύσσει πιλοτικά καινοτόμες ζωοτροφές από πρωτεΐνες εντόμων που παράγονται από οργανικά απόβλητα, ως μια βιώσιμη εναλλακτική στα ιχθυάλευρα και το σογιάλευρο.

Ο νικητής της κατηγορίας Δράση για το Κλίμα ήταν το έργο LIFE TreeCheck, το οποίο βοηθάει τις πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή αξιοποιώντας υποδομές πρασίνου για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Το έργο Life+ Φύλακες της Φύσης, για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, όπως η απόρριψη αποβλήτων και η θανάτωση άγριων ζώων σε ολόκληρη την Ισπανία και την Πορτογαλία, κέρδισε το Βραβείο πολιτών LIFE, το οποίο απονεμήθηκε κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού.

Τέλος, στο έργο Freshabitat LIFE IP απονεμήθηκε βραβείο μιας νέας ειδικής κατηγορίας που προστέθηκε φέτος για την αναγνώριση του ζωτικού και απαραίτητου ρόλου του καθαρού νερού στη ζωή των Ευρωπαίων.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Από το 1992, το Πρόγραμμα LIFE έχει χρηματοδοτήσει χιλιάδες έργα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Μιλώντας στην τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά στις Βρυξέλλες, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 προσκεκλημένοι κατά τη διάρκεια του φινάλε της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, η γενική διευθύντρια της ΓΔ Περιβάλλοντος Florika Fink-Hooijer συνεχάρη τους νικητές: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη που το πρόγραμμα LIFE συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να προστατεύσει τη φύση, να προωθήσει την κυκλική οικονομία και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή στο βασικό του ρόλο ως «πράσινου επιταχυντή», δοκιμάζοντας νέες λύσεις επί τόπου προς απτό θετικό όφελος για εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτοί οι φιναλίστ, και όλοι οι άλλοι που διαγωνίζονται για τα φετινά βραβεία, δείχνουν τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι κοινότητες, οι επιχειρήσεις, οι επιστήμονες, οι εμπειρογνώμονες και οι τοπικές αρχές συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο».

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το εξαιρετικό βάθος της καινοτομίας, του ενθουσιασμού και της δέσμευσης που καθιστούν το πρόγραμμα LIFE τόσο επιτυχημένο», πρόσθεσε ο Kurt Vandenberghe, Γενικός Διευθυντής της DG CLIMA. «Κάθε χρόνο βλέπουμε νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα κράτη μέλη. Όταν βλέπεις το εύρος του ταλέντου και της καινοτομίας, δεν μπορείς παρά να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον».

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024

Φιναλίστ των βραβείων LIFE 2024

Στην τελετή απονομής των βραβείων αναγνωρίστηκαν οι υπόλοιποι φιναλίστ:

Προστασία της φύσης: LIFE AQPOM - αποκατάσταση των οικοτόπων για τον απειλούμενο με εξαφάνιση σπιζαετό στη Λετονία, συμπεριλαμβανομένων 500 νέων φωλιών και 400 ΜΑΦ.

Κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωήςLIFE GreenShoes4All - σχεδιασμός καινοτόμων φιλικών προς το περιβάλλον υποδημάτων για την αντιμετώπιση των υπερβολικών αποβλήτων και εκπομπών CO2 της βιομηχανίας υποδημάτων και LIFE Planet Farms - εισαγωγή πρωτοποριακής επεξεργασίας αέρα, υδροπονικής άρδευσης και αυτοματοποιημένων συστημάτων για την πρώτη βιομηχανική κάθετη γεωργική εκμετάλλευση της ΕΕ.

Δράση για το κλίμα: LIFE Ad’Apto - δοκιμή και αξιολόγηση δέκα διαφορετικών λύσεων για τις παράκτιες κλιματικές επιπτώσεις, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε δέκα πιλοτικές τοποθεσίες γύρω από τις ακτές της Γαλλίας και LIFE UrbanStorm - ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή αστικών συστημάτων συλλογής ομβρίων υδάτων και επεξεργασίας λυμάτων στις εσθονικές πόλεις Tallinn και Viimsi.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER