Οι εξορύξεις στην Αφρική απειλούν τη βιοποικιλότητα

Οι εξορύξεις στην Αφρική απειλούν τη βιοποικιλότητα

Έως και το ένα τρίτο, δηλαδή περίπου 180.000, μεγάλοι πίθηκοι (γορίλες, μπονόμπο και χιμπατζήδες) της Αφρικής απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης των έργων εξόρυξης χαλκού, λιθίου, νικελίου και κοβαλτίου, επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Science Advances. Τα εν λόγω μέταλλα απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έκρηξη της ζήτησης οδηγεί στην καταστροφή των τροπικών δασών που αποτελούν κρίσιμους βιότοπους για τους μεγάλους πιθήκους της Αφρικής που απειλούνται με εξαφάνιση. «Η Αφρική βιώνει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη εξόρυξης που απειλεί πληθυσμούς άγριας ζωής και ολόκληρα οικοσυστήματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η Αφρική φιλοξενεί περίπου το 30% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων και οι σημαντικές αυξήσεις της ζήτησης για αξιοποίηση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξήσουν τα εξορυκτικά έργα.

Η εξόρυξη επηρρεάζει τους πιθήκους κυρίως μέσω της απώλειας οικοτόπων και της ρύπανσης. Μπορεί επίσης να κάνει τους βιότοπους πιο προσιτούς στους κυνηγούς και τους αγρότες, καθώς διανοίγονται δρόμοι προσπέλασης στα εξορυκτικά έργα. «Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι καλή κίνηση για το κλίμα, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Jessica Junker από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό διατήρησης της φύσης Re:wild. «Επί του παρόντος, η ενεργειακή μετάβαση μπορεί ακόμη και να έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους περιβαλλοντικούς στόχους και τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας. Είναι σημαντικό για όλους να υιοθετήσουν μια νοοτροπία μειωμένης κατανάλωσης».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η κατανόηση του των επιπτώσεων της εξόρυξης για ορυκτά ενεργειακής μετάβασης στη βιοποικιλότητα αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες. Επιπλέον, η κλιματική κρίση απειλεί εξίσου τους μεγάλους πιθήκους. Η επιστημονική εργασία εργασία που γράφτηκε από ερευνητές του German Centre for Integrative Biodiversity Research και του Martin Luther University Halle-Wittenberg, χρησιμοποίησε τόσο επιχειρησιακά δεδομένα όσο και προβλέψεις για τοποθεσίες εξόρυξης σε 17 αφρικανικές χώρες και χαρτογραφήθηκαν περιοχές όπου η εξόρυξη και η υψηλή πυκνότητα πιθήκων επικαλύπτονταν.

Οι επιστήμονες καθόρισαν μια ζώνη προστασίας 10 χιλιομέτρων γύρω από τα ορυχεία ως την περιοχή που θα επηρεαζόταν άμεσα και μια ζώνη προστασίας 50 χιλιομέτρων για έμμεσες επιπτώσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εξόρυξης στους πιθήκους ήταν στις χώρες της δυτικής Αφρικής - Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Μάλι και Γουινέα. Στη Γουινέα, περισσότεροι από 23.000 χιμπατζήδες (83% του πληθυσμού) θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Ακόμη και οι πιο ευαίσθητες οικολογικά περιοχές γενικά δεν προστατεύονται. Χωρίς να σχετίζεται με τους πιθήκους, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 20% των περιοχών εξόρυξης αλληλεπικαλύπτονταν με περιοχές που θεωρούνταν μοναδικές για τη βιοποικιλότητα ή χαρακτηρίστηκαν ως «κρίσιμα ενδιαιτήματα». Η Jessica Junker εξηγεί ότι: «Οι εταιρείες, οι επενδυτές και τα έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μερικές φορές μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία να αφήνουμε ορισμένες περιοχές ανέγγιχτες για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να αποτραπούν μελλοντικές επιδημίες».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της εξόρυξης στα απειλούμενα είδη. Οι εταιρείες εξόρυξης δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν δεδομένα βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανόν ο πραγματικός αντίκτυπος των έργων εξόρυξης σε μεγάλους πιθήκους και άλλα είδη να είναι ακόμη υψηλότερος από ό,τι αποτυπώνεται στη μελέτη καθώς, οι οποιεσδήποτε ενέργειες προστασίας της βιοποικιλότητας αναπτύσσονται συνήθως για να διαρκέσουν όσο διαρκεί ένα εξορυκτικό έργο, αν και οι επιπτώσεις στους μεγάλους πιθήκους είναι μόνιμες.

«Οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να επικεντρωθούν στην αποφυγή των επιπτώσεων των έργων τους στους μεγάλους πιθήκους όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιούν την αντιστάθμιση ως έσχατη λύση, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος παράδειγμα επιτυχούς αντιστάθμισης για τα είδη των μεγάλων πιθήκων», δήλωσε η Δρ Genevieve Campbell από την International Union for Conservation of Nature.

Με πληροφορίες από theguardian.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER