Ο Δήμος Χαλανδρίου κέρδισε διεθνές βραβείο αστικής καινοτομίας

Ο Δήμος Χαλανδρίου κέρδισε διεθνές βραβείο αστικής καινοτομίας

Στην κορυφή της αστικής καινοτομίας διεθνώς βρέθηκε ο Δήμος Χαλανδρίου και η πρωτοβουλία του να ενεργοποιήσει το Αδριάνειο Υδραγωγείο μετά από τόσους αιώνες, στο πλαίσιο αναζήτησης και διαχείρισης των αστικών και φυσικών πόρων. Το έργο αναδείχθηκε ως το κορυφαίο έργο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας, στην Καντόνα της Κίνας. Αρχικά, είχε επιλεχθεί στους 15 φιναλίστ, μεταξύ 274 υποψηφιοτήτων από 193 δήμους σε 54 χώρες.

Η επιλογή έγινε με βάση κριτήρια, όπως η καινοτομία, η αποτελεσματικότητα, το πλαίσιο και οι συνθήκες, η αναπαραγωγιμότητα και συνάφεια με την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και της Νέας Ατζέντας για τις Πόλεις (NUA) των Ηνωμένων Εθνών. Συνυποψήφιοι, με το Χαλάνδρι ήταν οι δήμοι: Αττάλεια (Τουρκία), Μπογκοτά (Κολομβία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική), Κουανγκγιού (Ν. Κορέα), Ιζταπαλάπα (Μεξικό), Τζακάρτα (Ινδονησία), Καμπάλα (Ουγκάντα), Καζάν (Ρωσία), Μανχάϊμ (Γερμανία), Πίμπρι Τσιντσουάντ (Ινδία), Ραμάλα (Παλαιστίνη), Σάο Πάολο (Βραζιλία), Τεχεράνη (Ιράν) και Τσιανίνγκ (Κίνα).

Ο διεθνής διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το μητροπολιτικό δήμο της Γκουανγκζού, μιας πόλης περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη συνεργασία της United Cities and Local Governments (UCLG), που έχει έδρα τη Βαρκελώνη. Μέσα από τα έργα που έγιναν και την οργάνωση του συστήματος για τη διανομή, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον κάτοικο του Χαλανδρίου το επιθυμεί, να παίρνει αρδευτικό νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Η συμμετοχικότητα του προγράμματος ανοίγει νέους δρόμους για μια πιο βιώσιμη πόλη, με επίκεντρο την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία, μέσω της συλλογικής αξιοποίησης γηγενών πόρων, γνώσεων και δεξιοτήτων.

Είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2023, που το πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural HIDRANT του δήμου Χαλανδρίου επιλέγεται στη βραχεία λίστα διεθνών διαγωνισμών. Προηγήθηκε το Creative Bureaucracy Festival στο Βερολίνο και το Innovation in Politics Awards στη Βαρσοβία. Αυτή η διεθνής διάκριση του προγράμματος Cultural HIDRANT για το Αδριάνειο Υδραγωγείο έρχεται να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται διεθνώς στην αιχμή της αναζήτησης νέων πολιτικών διαχείρισης των αστικών και φυσικών πόρων, με βάση τις διεθνείς ατζέντες (των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.) για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος. 

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER