Νέος Κόκκινος Κατάλογος των απειλούμενων ειδών φυτών, ζώων και μυκήτων της Ελλάδας

Νέος Κόκκινος Κατάλογος των απειλούμενων ειδών φυτών, ζώων και μυκήτων της Ελλάδας

Ο Κόκκινος Κατάλογος των απειλούμενων ειδών φυτών, ζώων και μυκήτων προβλέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της βιοποικιλότητας. Ο Κατάλογος συνιστά τη βάση για τη σύνταξη του εθνικού καταλόγου σημαντικών ειδών χλωρίδας, πανίδας καθώς του εθνικού καταλόγου ενδημικών ειδών.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, θα πρέπει να επικαιροποείται ανά πενταετία και να συντάσσεται σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η πρωτοβουλία του Κόκκινου Καταλόγου, χρηματοδοτούμενη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», επιτρέπει τον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων διατήρησης και πολιτικών προστασίας. Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, το οποίο προστατεύει περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και απειλούμενα είδη. 

Ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων ειδών της Ελλάδας είναι ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και διαχείριση της ελληνικής φύσης. Μέσω του έργου αυτού ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιούργησε ένα δίκτυο από 140 Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι με τη συνεργασία και την υποστήριξη της IUCN, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (ΕΖΕ) και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ) αξιολόγησαν πάνω από 11.000 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων και τα κατέταξαν σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης.

Τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς με βάση αυτά θα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις διατήρησης και πολιτικές προστασίας για τη διαφύλαξη της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων. Το σύνολο των ειδών του Κόκκινου Καταλόγου Ελλάδας αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN, ενώ όλα τα ενδημικά είδη της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έργου θα αποτελέσουν σταδιακά μέρος του παγκόσμιου κόκκινου καταλόγου απειλούμενων ειδών της IUCN.

Ο Κόκκινος Κατάλογος Ελλάδας, σε αντιστοιχία με τον Διεθνή Κόκκινο Κατάλογο (IUCN Red List), αποτελεί πλέον μια ανοιχτή σε όλους βάση δεδομένων, του διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση για τα είδη χλωρίδας και πανίδας σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, στις 21 Μαΐου 2024, και στην προσπάθεια ενίσχυσης της προστασίας της φύσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας είναι πλέον διαθέσιμος, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς καθώς και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Από τα περισσότερα από 11.000 είδη που αξιολογήθηκαν, το 21,5% χαρακτηρίστηκαν απειλούμενα. Συγκεκριμένα, 1.213 είδη είναι Τρωτά (VU), 775 Κινδυνεύοντα (EN) και 453 Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR). Μεταξύ αυτών, 3.000 ενδημικά είδη της Ελλάδας θα ενταχθούν στον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο της IUCN.

Με πληροφορίες από redlist.necca.gov.gr

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER