Η Χίος υποβάλλει υποψηφιότητα για ένταξη στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCΟ

Η Χίος υποβάλλει υποψηφιότητα για ένταξη στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCΟ

Στηριζόμενη στην πλούσια γεωλογική κληρονομιά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, η Χίος στοχεύει στη λειτουργία στο σύνολο της ως γεωπάρκο. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO και πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η Χίος διαθέτει σημαντικές διεθνώς απολιθωματοφόρες θέσεις, σημαντικά σπήλαια και άλλα ηφαιστειακά προϊόντα, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, η Χίος διαθέτει απολιθωματοφόρες θέσεις στην περιοχή του Κορακάρη με τα απολιθώματα των αμμωνιτών, όπως επίσης πετρώματα και πτυχωσιγενείς δομές στη βόρεια Χίο, ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών.

Επιπλέον, η Χίος διαθέτει σημαντικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση των πετρωμάτων με τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά του Κάμπου και των Μαστιχοχωρίων της Χίου και βέβαια την καλλιέργεια της μαστίχας που έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Όπως τονίζει ο κ. Ζούρος: «Η γεωλογική ιστορία της περιοχής έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και στην πολιτιστική διαδρομή του ανθρώπου στον χώρο αυτό. Στοιχεία που συμβάλλουν στην ανακήρυξη ενός τόπου ως παγκόσμιο γεωπάρκο της UNESCO».

Η δυνατότητα δημιουργίας γεωπάρκου στη Χίο και η υποβολή υποψηφιότητας για την ένταξη του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουρνιά και τη συμμετοχή εκπροσώπων του δήμου Χίου, της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΕΤΑΧ, του Φορέα Τουρισμού, της Ένωσης Ξενοδόχων, και ευαισθητοποιημένων πολιτών για την ανάδειξη και διάσωση των γεωλογικών μνημείων της Χίου. 

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκε διεξοδικά η διαδικασία και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια περιοχή για τη δημιουργία και τη λειτουργίας ενός Γεωπάρκου (θέσεις γεωλογικής κληρονομιάς διεθνούς σημασίας, φορέας διαχείρισης, σχέδιο δράσεων για την προστασία ανάδειξη και διαχείριση, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δράσεις ανάδειξης τοπικών προϊόντων) και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO.

Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς προκειμένου η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας να είναι επιτυχής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «τα 195 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με οικολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, προσθέτοντας ότι η προβολή και η ανάδειξη αυτών των περιοχών οδηγεί στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, δίνοντας στις περιοχές ένα ξεχωριστό δυναμισμό».

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER