Η συνεχής μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ επιβεβαιώνει την επίτευξη του στόχου για το 2020

Η συνεχής μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ επιβεβαιώνει την επίτευξη του στόχου για το 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να καταγράφει σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2020, καταγράφοντας μείωση 11% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μια πτωτική τάση 30 ετών που οδήγησε την ΕΕ στην επίτευξη του στόχου της για το 2020 για μείωση των εκπομπών κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Συνολικά, η μείωση το 2020 ήταν η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 1990 και οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ που υπέβαλε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η συνολική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2020 ήταν 34% σε σύγκριση με το έτος βάσης 1990, ή 1,94 δισ. τόνους CO2e (ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα).

Η ΕΕ είχε ήδη μειώσει τις εκπομπές της κατά 26% το 2019 και είχε επιτύχει τον στόχο της για to 20% προτού αρχίσουν τα lockdowns της πανδημίας να επηρεάζουν τα επίπεδα εκπομπών. Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε μειώσεις εκπομπών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περιλαμβάνουν την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη χρήση ορυκτών καυσίμων με μικρότερη ένταση άνθρακα παράλληλα με βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, καθώς και χαμηλότερη ζήτηση για θέρμανση λόγω των θερμότερων χειμώνων στην Ευρώπη. Η επίδραση της οικονομικής ύφεσης λόγω της COVID-19 και των lockdown που επέφερε, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών το 2020.

Όλοι οι τομείς της οικονομίας μείωσαν τις εκπομπές τους, εκτός από τις μεταφορές, την ψύξη και τον κλιματισμό (αν και οι τελευταίοι τομείς έχουν πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια). Οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες για τις μεταποιητικές βιομηχανίες και τις κατασκευές, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα (συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια) και την οικιακή καύση.

Αρκετές πολιτικές (τόσο της ΕΕ όσο και κάθε κράτους-μέλους) συνέβαλαν στη συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών γεωργικών και περιβαλλοντικών πολιτικών τη δεκαετία του 1990 και των πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια τα τελευταία 15 χρόνια, από το 2005. Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μείωσαν τις εκπομπές σε σύγκριση με το 1990 και συνέβαλαν στη συνολική θετική επίδοση της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 47% των συνολικών καθαρών μειώσεων τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο στόχος της ΕΕ για το 2020 για μείωση των εκπομπών κατά 20% εξαιρεί τις καθαρές εκπομπές από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοκομία (LULUCF). Ο στόχος περιλαμβάνει τη διεθνή αεροπορία και καλύπτει τα 27 μέλη της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου 2020. Οι βασικές διατάξεις του κανονισμού της ΕΕ υπ. αριθ. 525/2013 (Μηχανισμός Παρακολούθησης του Κλίματος), δεσμεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τα εκπεμπόμενα αέρια του θερμοκηπίου για τα έτη 2019 και 2020, με σκοπό τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η μείωση κατά 11% από το 2019 έως το 2020 θα ανερχόταν σε 8,5% εάν εξαιρούνταν οι εκπομπές λόγω των διεθνών αεροπορικών πτήσεων. Οι εκπομπές από τις διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν κατά 59% μεταξύ 2019 και 2020.

Με πληροφορίες από eea.europa.eu

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER