Η Neste θα χρησιμοποιεί καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα σε δύο δεξαμενόπλοια

Η Neste θα χρησιμοποιεί καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα σε δύο δεξαμενόπλοια

Η φινλανδική εταιρεία Neste θα χρησιμοποιήσει το συνεπεξεργασμένο (co-processed) ναυτιλιακό καύσιμο Neste Marine 0.1 στα δεξαμενόπλοια Suula και Kiisla. Τα δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων, θα χρησιμοποιούν το καύσιμο Neste το οποίο θα παράγεται στο διυλιστήριο της Neste στο Porvoo της Φινλανδίας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Από τον Μάιο του 2023 και μετά, τα δύο δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το ανανεώσιμο ντίζελ της Neste από τη Φινλανδία στη Σουηδία, θα τροφοδοτούνται με ναυτιλιακό καύσιμο χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα.

Στο διυλιστήριο της Neste, οι ανανεώσιμες πρώτες ύλες επεξεργάζονται μαζί με τις ορυκτές πρώτες ύλες κατά τη συμβατική διαδικασία διύλισης. Η συνεπεξεργασία πρώτων υλών επιτρέπει τον έλεγχο της ποιότητας σε όλη τη διαδικασία και καταλήγει σε ένα προϊόν με σύνθεση και απόδοση παρόμοια με τα συμβατικά καύσιμα πλοίων.

Η χρήση αυτού του είδους καυσίμου θα μπορούσε να επιτρέψει έως και 80% χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του καυσίμου σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες στη μετάβαση τους προς την ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Πριν από ένα χρόνο παρουσιάσαμε στην αγορά το συνεπεξεργασμένο ναυτιλιακό καύσιμο Neste Marine 0.1. Το καύσιμο είναι πλέον διαθέσιμο σε εμπορική κλίμακα στη Φινλανδία και στη Δανία. Ως μέρος του στόχου της Neste να μειώσει τις εκπομπές σε όλη την αλυσίδα αξίας, ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε το ανανεώσιμο ντίζελ μας στη Σουηδία με δύο δεξαμενόπλοια που λειτουργούν με ναυτιλιακό καύσιμο χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα», αναφέρει η Sveta Ukkonen, Επικεφαλής Ναυτιλιακών Καυσίμων & Υπηρεσιών στη Neste.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, καθιστώντας τις θαλάσσιες μεταφορές απαραίτητες για την παγκόσμια οικονομία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας έχει θέσει φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Neste εργάζεται ενεργά για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Το Μάρτιο του 2023, η Neste ανακοίνωσε συμφωνία ναύλωσης δύο νέων δεξαμενόπλοιων χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα από την Terntank για τη μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων. Τα πλοία, το καθένα ικανό να μεταφέρει συνολικά 15.000 τόνους χημικών, παραγγέλθηκαν από την Terntank, σχεδιάστηκαν από την Kongsberg και θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία CMHI Jinling Shipyard στο Yangzhou της Κίνας. Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και τις αρχές του 2026.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας. Η τροφοδοσία δύο δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν το ανανεώσιμο ντίζελ μας με θαλάσσιο καύσιμο μειωμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας», υποστηρίζει ο Markku Korvenranta, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την επιχειρηματική μονάδα προϊόντων πετρελαίου στη Neste.

Με πληροφορίες από offshore-energy.biz

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER