Η ποσότητα της άμμου που συλλέγεται από τον πυθμένα της θάλασσας κάθε χρόνο είναι ανησυχητική. Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, κατά μέσο όρο 6 δισεκατομμύρια τόνοι άμμου συλλέγονται από θαλάσσια περιβάλλοντα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα δεδομένων που έχει αναπτυχθεί από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο φορτηγά άμμου που συλλέγονται κάθε ημέρα για την παραγωγή σκυροδέματος και γυαλιού, την κατασκευή νέων τεχνητών παραλιών ή την αναπλήρωση των διαβρωμένων ακτών. Ο ρυθμός απόληψης γίνεται όλο και πιο μη βιώσιμος, ασκώντας αυξανόμενη πίεση στη θαλάσσια ζωή και στις παράκτιες κοινότητες.
«Αυτό που βλέπουμε παγκοσμίως με τη αφαίρεση άμμου, δεν είναι βιώσιμο. Η ποσότητα άμμου που αποσύρουμε από το περιβάλλον είναι σημαντική και έχει μεγάλες επιπτώσεις», δήλωσε ο Pascal Peduzzi, διευθυντής ενός κέντρου ανάλυσης του UNEP που ονομάζεται GRID-Geneva σε μία συνέντευξη τύπου. Ο Peduzzi συνέκρινε το πρόβλημα με την αποψίλωση των δασών ή την υπεραλίευση, περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν έναν φυσικό πόρο πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να αναπληρωθεί.
Το σκυρόδεμα είναι το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό στον κόσμο μετά το νερό, και η άμμος είναι κύριο συστατικό του πανταχού παρόντος οικοδομικού υλικού. Τα ηλεκτρονικά μικροκυκλώματα χρησιμοποιούν επίσης πυριτική άμμο. Υπάρχουν επίσης πολλές τεχνητές ακτές σε όλο τον κόσμο, όπως νεόκτιστα νησιά ή πρώην υγρότοποι που έχουν επιχωθεί με άμμο για να επεκτείνουν το αποτύπωμα συγκεκριμένων πόλεων.
Η φαινομενικά ακόρεστη ζήτηση για άμμο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον. Καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συρρικνώνει τις ακτές, ορισμένες κοινότητες βασίζονται στην άμμο που συλλέγουν από το βυθό σε μικρά βάθη για να διατηρήσουν τις παραλίες πάνω από τη στάθμη του νερού. Στο μέλλον, θα μπορούσε να υπάρχει λιγότερη άμμος διαθέσιμη για την άμυνα των ακτών, προειδοποιεί το UNEP. Και όταν η άμμος συλλέγεται από ποτάμια, λιγότερα ιζήματα ρέουν στις ακτές που τα χρειάζονται.
Η απόληψη άμμου από το βυθό της θάλασσας επηρεάζει και τη θαλάσσια ζωή. Και αν εξαχθεί πάρα πολλή άμμος, «η ζωή μπορεί να μην ανακάμψει», είπε ο Peduzzi στη συνέντευξη Τύπου. Υπάρχει το θέμα της ηχορύπανσης από τον εξοπλισμό απόληψης άμμου, καθώς και αλλαγές στη διαύγεια των υδάτων, παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή.
Για την παρακολούθηση της απόληψης άμμου σε όλο τον κόσμο, το UNEP ανέπτυξε την πλατφόρμα δεδομένων με την ονομασία Marine Sand Watch. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ένα σύστημα παρακολούθησης πλοίων που ονομάζεται Automatic Identification System για τον εντοπισμό σκαφών βυθοκόρησης και τη χαρτογράφηση της απόληψης άμμου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το UNEP ενέκρινε μια ανάλυση πέρυσι, η οποία διεκπεραιώθηκε από το κέντρο GRID-Geneva, έτσι ώστε να ενισχυθεί η κατανόηση για την απόληψη άμμου σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να υποστηριχθεί μία σχετική παγκόσμια πολιτική.
Μερικές από τις πιο έντονες απολήψεις άμμου έχουν πραγματοποιηθεί κατά μήκος της ακτογραμμής της Κίνας και της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα κινδύνους για τις φιλοδοξίες των χωρών αυτών σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μιας και η μετατόπιση των αμμοθινών μπορεί να επηρεάσει τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Με πληροφορίες από theverge.com