Γαλλία: Ασαφείς οι νέοι ενεργειακοί στόχοι της χώρας μέχρι το 2030

Γαλλία: Ασαφείς οι νέοι ενεργειακοί στόχοι της χώρας μέχρι το 2030

«Το έγγραφο που καθορίζει τους ενεργειακούς στόχους της Γαλλίας για το 2030 και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δεν έχει επαρκή στοιχεία για να κριθούν οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί από τις δημόσιες αρχές», υποστηρίζει το Climate Action Network France. Φιλόδοξο για κάποιους, ασαφές για άλλους, το κείμενο αποκαλύπτει μόνο τους ενεργειακούς στόχους της Γαλλίας, παρόλο που παρουσιάζεται ως η ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της χώρας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κείμενο θα περιλαμβάνονται στο νόμο για την παραγωγή ενέργειας και στο διάταγμα για τον πολυετή ενεργειακό προγραμματισμό, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2024 και αποτελούν μέρος της «γαλλικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα», η οποία επικαιροποιείται κάθε πέντε χρόνια. «Βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό», δήλωσε το γραφείο της υπουργού Ενέργειας, Agnès Pannier-Runacher, στις 21 Νοεμβρίου 2023, πριν από την παρουσίαση του εγγράφου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους στόχους της γαλλικής ενεργειακής πολιτικής έως το 2030.

Όπως προκύπτει από το εν λόγω έγγραφο, η Γαλλία σκοπεύει να μειώσει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στο 42% έως το 2030, παράγοντας 360 έως 400 TWh πυρηνικής ενέργειας, 546 TWh ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση της από 1.610 TWh το 2021 σε 1.200 TWh το 2030. «Είναι λίγο αστείο να μιλάμε για μια γαλλική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα, όταν υπάρχει μόνο το ενεργειακό κομμάτι και όχι οι χρήσεις και όλα τα αέρια του θερμοκηπίου», δήλωσε η Anne Bringault, διευθύντρια προγραμμάτων στο Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (RAC), στο X.

«Οι στόχοι για το κλίμα είναι ακόμη προς συζήτηση», εξήγησε το γραφείο της Pannier-Runacher. «Ακόμη και στο μέτωπο της ενέργειας, οι στόχοι που τέθηκαν σε διαβούλευση είναι ανεπαρκείς και δεν κάνουν καμία αναφορά στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό μείγμα κατανάλωσης της Γαλλίας, όπως προβλέπεται στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED3)», πρόσθεσε η Bringault. Τον Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε έναν συνολικό στόχο 42,5% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ και ζήτησαν ενδεικτικούς εθνικούς στόχους.

Ο στόχος της Γαλλίας που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί είναι πιθανότατα υψηλότερος από το 42,5%, δεδομένης της υψηλότερης του μέσου όρου ικανότητας ανάπτυξης της χώρας στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που υπέβαλε η Γαλλία με καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει καμία αναφορά στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο γαλλικό μείγμα μέχρι το 2030. Αντ’ αυτού, το κείμενο καθορίζει τις προοπτικές της για την απεξαρτημένη από τον άνθρακα ενέργεια (58% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας), μπλέκοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. «Εάν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι σαφές, είναι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να το δείξει», δήλωσε η Bringault στο γαλλικό Euractiv.

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER