Γαλάζια οικονομία: 8 τρισ. δολάρια βρίσκονται σε κίνδυνο παγκοσμίως

Γαλάζια οικονομία: 8 τρισ. δολάρια βρίσκονται σε κίνδυνο παγκοσμίως

Περισσότερα από 8 τρισ. δολάρια θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο παγκοσμίως εάν συνεχιστεί η παρούσα προσέγγιση για την αειφορία των ωκεανών, ενώ το 66% των εισηγμένων εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα είναι εκτεθειμένες σε αυτόν τον κίνδυνο λόγω της εξάρτησης τους από τους ωκεανούς, σύμφωνα με μελέτη της WWF.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Η παλίρροια, ωστόσο, αλλάζει και εμφανίζονται ευκαιρίες για μετάβαση στη βιωσιμότητα. Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει να αρχίσει να εξετάζει τη χρηματοδότηση της μετάβασης στη βιωσιμότητα όσον αφορά τους ωκεανούς, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται μαζί της και τη διαχείριση υλικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση», τονίζει ο Ολλανδός σύμβουλος βιωσιμότητας Klaas de Vos.

Ειδικός στη διαχείριση των ωκεανών και τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας, ο de Vos θα είναι ένας από τους κύριους συμμετέχοντες στο προσεχές ετήσιο συνέδριο του οργανισμού FinanceMalta για να τονίσει τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη γαλάζια οικονομία και τη χρηματοδότηση της.

Από την ιστορική ομιλία του Arvid Pardo στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1967, όταν ο Μαλτέζος διπλωμάτης είχε προτείνει ο βυθός και ο πυθμένας του ωκεανού να ανακηρυχθούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η σημασία της θάλασσας για την οικονομία της Μάλτας έχει αυξηθεί κατά πολύ. «Το όραμα του Pardo έχει διαμορφώσει τις παγκόσμιες θαλάσσιες πολιτικές και σήμερα, η Μάλτα αποτελεί απόδειξη αυτής της προνοητικότητας», προσθέτει ο de Vos.

Ο ναυτιλιακός τομέας της Μάλτας, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει νηολόγηση γιοτ και πλοίων, επισκευή πλοίων και διάφορες ναυτιλιακές υπηρεσίες, αποτελεί αναπόσπαστο τομέα της οικονομίας της χώρας που συνεχίζει να αξιοποιεί τη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο και τη ναυτική της παράδοση.

«Παρόλα αυτά, μερικές φορές παραβλέπονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις αυτών των βιομηχανιών στη θάλασσα και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορούν να δημιουργήσουν. Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απειλές, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις υφιστάμενες και μελλοντικές ζωτικής σημασίας βιομηχανίες, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, και να αναδείξουν την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και ενισχυμένη ευαισθητοποίηση», είπε.

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024

Αξιοσημείωτα επιτεύγματα για την γαλάζια οικονομία

Ο Klaas de Vos αναγνώρισε ότι πέρα ​​από τις ακτές της Μάλτας, η χρηματοδότηση της γαλάζιας οικονομίας, η οποία καλύπτει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας κυρίως την αυξανόμενη δημοτικότητα των γαλάζιων ομολόγων, χρηματοπιστωτικών εργαλείων ειδικά σχεδιασμένων για την υποστήριξη βιώσιμων έργων που σχετίζονται με τους ωκεανούς.

«Αυτά τα χρηματοπιστωτικά μέσα, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο από εταιρικούς όσο και από κρατικούς εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών κρατών, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών όπως η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της βιώσιμης αλιείας και γίνονται πλέον όλο και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αναζητώντας οικονομικές αποδόσεις», λέει ο de Vos.

Οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες για την προώθηση επενδύσεων. «Αυτή η μετάβαση στη βιωσιμότητα υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα σύνολο Χρηματοδοτικών Αρχών για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία που αναπτύχθηκαν από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για να καθοδηγήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των ωκεανών. Αυτές οι Αρχές υποστηρίζονται από ειδικές τομεακές κατευθυντήριες γραμμές για βασικούς κλάδους, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παρέχουν συστάσεις για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων και την αναζήτηση θετικού αντίκτυπου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ιδιωτών επενδυτών και εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων, επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε καινοτόμες τεχνολογίες που προάγουν την υγεία και τη βιωσιμότητα των ωκεανών, η Μάλτα, παρά τον ναυτιλιακό της τομέα που συνεισφέρει του 4,2% του κρατικού ΑΕΠ και το 7% της απασχόλησης, δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί αρκετά ανάλογες ευκαιρίες.

Χρηματοδότηση της γαλάζιας οικονομίας

Η συνδυασμένη χρηματοδότηση έχει γίνει η βασική προσέγγιση στη χρηματοδότηση της γαλάζιας οικονομίας, συνδυάζοντας δημόσιες, φιλανθρωπικές και ιδιωτικές επενδύσεις για τη μείωση του κινδύνου και την προσέλκυση συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Αυτό το μοντέλο χρηματοδοτεί αποτελεσματικά έργα όπως η αποκατάσταση κοραλλιογενών υφάλων, η προστασία θαλάσσιων περιοχών και η βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια.

«Η μικτή χρηματοδότηση συμβάλλει στην κλιμάκωση των επενδύσεων για έργα που σχετίζονται με τους ωκεανούς, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδύσεις σε λύσεις για τη γαλάζια οικονομία που προάγουν τη βιωσιμότητα των ωκεανών, παρέχοντας παράλληλα μια υγιή επενδυτική απόδοση. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την ικανότητα χρηματοδότησης, αλλά ευθυγραμμίζει επίσης τις χρηματοοικονομικές στρατηγικές με τους στόχους βιωσιμότητας», προσθέτει ο de Vos.

Ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες για την προώθηση επενδύσεων με γνώμονα τον αντίκτυπο στη ναυτιλιακή οικονομία και επιμένει ότι η Μάλτα έχει πολλές δυνατότητες για καινοτομία, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων προσαρμοσμένων στη γαλάζια οικονομία που θα αξιοποιούν τα δυνατά σημεία της Μάλτας.

«Ως ένα νησί με περισσότερη θάλασσα παρά στεριά, η Μάλτα έχει μια μοναδική θέση ώστε να αξιοποιήσει βιώσιμα τα θαλάσσια περιουσιακά της στοιχεία και η χρηματοδότηση της γαλάζιας οικονομίας θα μπορούσε να γίνει ένας νέος κλάδος στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι διαχειριστές επενδύσεων και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να διερευνήσουν αυτές τις νέες ευκαιρίες, όπως τα παραμετρικά ασφαλιστήρια συμβόλαια για την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο της Μάλτας στην τεχνητή νοημοσύνη και τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ο de Vos πιστεύει ότι και αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη γαλάζια οικονομία.

«Οι καινοτόμες χρηματοοικονομικές δομές, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων στους ωκεανοούς. Για παράδειγμα, η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό της προέλευσης των αλιευτικών προϊόντων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για τα δεδομένα των ωκεανών με στόχο την καλύτερη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων», πρόσθεσε.

Η δέσμευση της Μάλτας για την προώθηση βιώσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων επαναλήφθηκε από την Dr. Bernice Buttigieg, Chief Strategy Officer του οργανισμού FinanceMalta, η οποία τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών.

«Στο Διαχειριστικό Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μάλτας (MFSAC), δεσμευόμαστε να προωθήσουμε βιώσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που όχι μόνο παρέχουν κίνητρα για υπεύθυνες επενδύσεις αλλά και ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της Μάλτας».

«Με την προώθηση αυτών των προσπαθειών, στοχεύουμε να καταστήσουμε τη Μάλτα ηγέτη στη βιώσιμη χρηματοδότηση στο ναυτιλιακό και άλλους τομείς, διασφαλίζοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα είναι ανθεκτικά και έτοιμα για το μέλλον», δήλωσε η Dr. Buttigieg.

Με πληροφορίες από timesofmalta.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER