«Η δέσμευση άνθρακα δεν είναι λύση για την ενεργειακή μετάβαση και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να παράσχουν πραγματικές δεσμεύσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων», δήλωσε ο Andrew Forrest, εκτελεστικός πρόεδρος της Fortescue Metals, στο περιθώριο διεθνούς Συνόδου στο Παρίσι για την 50η επέτειο ίδρυσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
Ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος υποστήριξε ότι η επενδυτική κοινότητα χρειάζεται ίσους όρους ανταγωνισμού και ειλικρινείς απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις. «Υπάρχει μια απλή ερώτηση από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων: Πότε θα σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα; Αν θέλετε να προσελκύσετε τα απαραίτητα κεφάλαια, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρα και προφανή αντικίνητρα για ό,τι κάνει κακό και ξεκάθαρα κίνητρα για ό,τι κάνει καλό», τόνισε ο Forrest στη Σύνοδο στο Παρίσι.
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει σε δημόσιες επιδοτήσεις για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture and Storage, CCS) ως μέρος των κινήτρων τους για την προώθηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.
Οι τεχνολογίες CCS δεσμεύουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποτρέπουν την απελευθέρωση τους στην ατμόσφαιρα. Το δεσμευμένο CO2 μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί μόνιμα στο έδαφος ή να επαναχρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν CO2. Ο Forrest υποστηρίζει ότι αυτή η δέσμευση άνθρακα δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.
«Θα συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και με κάποιο μαγικό τρόπο θα απαλλαγούμε από τον άνθρακα αποθηκεύοντας τον στο έδαφος, όπου δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα παραμείνει εκεί, αλλά αντιθέτως σωρεία αποδείξεων ότι αυτό δε θα συμβεί», είπε ο Forrest στη διάσκεψη.
«Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να πάψουν να υποστηρίζουν το ψέμα της δέσμευσης άνθρακα. Η τεχνολογία αποτυγχάνει τα τελευταία 75 χρόνια. Είναι μία πλήρης αποτυχία».
Η Fortescue με έδρα την Αυστραλία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα και ανακοίνωσε ένα νέο έργο πέρυσι για την παραγωγή πράσινου χάλυβα σε εμπορική κλίμακα. Η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα της βαριάς βιομηχανίας και το εμπόριο τους έχει γίνει πηγή διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, μιας και δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει μία εμπορική συμφωνία για τον πράσινο χάλυβα.
Με πληροφορίες από reuters.com