Πεταμένα διαβατήρια, πλυντήρια ρούχων, λάστιχα αυτοκινήτων, βαλίτσες και διαφημιστικές συσκευασίες από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 1994! Αυτά είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα που έχουν συλλέξει οι ομάδες του «Cyclone Project» οι οποίες «σαρώνουν» σημαντικά τοπόσημα, απορρυπαίνοντας περιοχές με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική αξία, εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Το Cyclone Project, μια ακόμη πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης μετά το Fishing for litter, κατάφερε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να απορρυπάνει 51 αρχαιολογικούς χώρους, 27 ρέματα, 20 επαρχιακές οδούς, 8 ποτάμια και 2 λίμνες, με τη συμμετοχή 920 εθελοντών από τοπικούς συλλόγους, σχολεία και τις ένοπλες δυνάμεις. Στα μέσα Μαϊου 2025, το «Cyclone Project» επιχείρησε στην Πελοπόννησο, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τον καθαρισμό του ‘Αργους και της Πύλου.
Όσοι συμμετείχαν στις δράσεις ανέφεραν ότι η ποσότητα των απορριμμάτων που εντόπισαν και συνέλεξαν ήταν αδιανόητα μεγάλη, ακόμη και σε περιοχές σημαντικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών. Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι οι νομοί Λακωνίας και Ηλείας.
Ειδικότερα, η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, Πέγκυ Ξηροταγάρου, ανέφερε: «Με τους χερσαίους καθαρισμούς διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι η επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη στη γη, από ό,τι στις παραλίες. Μέσα σε 290 ημέρες δράσης και 83.256 ώρες καθαρισμού, οι πολυάριθμες ομάδες του προγράμματος έχουν απομακρύνει πάνω από 1.068 τόνους απορριμμάτων, συνολικού όγκου 8.525 κυβικών μέτρων, και 1.614.002 τεμάχια σκουπιδιών. Η καινοτόμα δράση του «Κυκλώνα», διαφοροποιείται σημαντικά καθώς συνδέει την περιβαλλοντική προστασία με την πολιτιστική κληρονομιά, απορρυπαίνοντας χώρους με ιστορική και οικολογική σημασία».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ομάδες του «Cyclone Project» πραγματοποιούν καθημερινά, για οκτώ ώρες περίπου, καθαρισμούς μεγάλης κλίμακας και καταγράφουν ανά είδος και με λεπτομέρεια οτιδήποτε συλλέγεται. Στα πιο συχνά απορρίμματα περιλαμβάνονται πλαστικά μίας χρήσης, οικοδομικά υλικά, παλέτες, αλλά και πιο ογκώδη αντικείμενα, όπως καναπέδες, στρώματα, χαλιά, ηλεκτρικές συσκευές, πίνακες και εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Το «Cyclone Project» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 ως απάντηση σε ένα κρίσιμο συμπέρασμα: στις πολυετείς δράσεις του Ιδρύματος στις ακτές με το πλοίο «Τυφώνας» μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που εντοπίζονταν στη θάλασσα προερχόταν από την ενδοχώρα, πιθανότατα μέσω των ποταμιών και των ρεμάτων. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για ένα πρόγραμμα που να στοχεύει κατευθείαν στη πηγή του προβλήματος.
Συνεπώς η επιλογή της στεριάς ως νέου πεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως, έρχεται να απαντήσει σε μια ευρύτερη περιβαλλοντική κρίση, που εκφράζεται με τη ρύπανση φυσικών και πολιτισμικών τοπίων.
Σύμφωνα με την κα Πέγκυ Ξηροταγάρου: «Η ρύπανση της στεριάς, με τα αστικά απορρίμματα να απορρίπτονται μαζικά και αλόγιστα, μετατρέπει κάθε φυσικό τοπίο σε μικρές χωματερές. Έτσι, απορρίμματα κάθε λογής «κοσμούν» τα τοπία, αντί της φυσικής ομορφιάς τους. Στην αρχαιότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η σωστή σχέση του ανθρώπου με αυτό ήταν θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού. Στη μυθολογία, η προστασία του περιβάλλοντος ταυτιζόταν με τη ιερότητα της φύσης και στη σκέψη των αρχαίων φιλοσόφων η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση ήταν υπόδειγμα μέτρου για την ανθρώπινη κοινωνία. Σήμερα, αυτή η σχέση μοιάζει να έχει διαρραγεί. Η περιβαλλοντική δράση δεν είναι απλώς πρακτική αναγκαιότητα, αλλά τρόπος να ανακτήσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια, οι ομάδες πεδίου του Ιδρύματος - 70 άτομα κάθε μέρα - βρίσκονται αδιάκοπα στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και δίνοντας νόημα στην περιβαλλοντική ευθύνη μέσα από τη δράση. Στόχος μας δεν είναι μόνο να καθαρίσουμε τις σημαντικές αυτές περιοχές, αλλά να συμβάλουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας».
Με πληροφορίες από ΤΕΕ Newsletter