Η Microsoft συγχρηματοδοτεί έργο απομάκρυνσης άνθρακα με δενδροφύτευση στον Παναμά

Η Microsoft συγχρηματοδοτεί έργο απομάκρυνσης άνθρακα με δενδροφύτευση στον Παναμά

Η Microsoft Corp έχει συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,6 εκατομμυρίων πιστωτικών μονάδων για την απομάκρυνση άνθρακα σε ένα από τα μεγαλύτερα πλήρως χρηματοδοτούμενα έργα στην Κεντρική Αμερική. Το έργο έκτασης 10.000 εκταρίων στον Παναμά στοχεύει στην απομάκρυνση 3,2 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από την ατμόσφαιρα, με τη φύτευση πάνω από 6 εκατομμυρίων δέντρων σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί από την κτηνοτροφία.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί παγκοσμίως δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που δεσμεύουν ή αποφεύγουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας. Ωστόσο, οι εθελοντικές αγορές άνθρακα, οι οποίες επιτρέπουν στις εταιρείες να αγοράζουν πιστωτικές μονάδες για την αντιστάθμιση των εκπομπών τους, δέχονται πυρά λόγω ανησυχιών ότι πολλά από τα έργα δεν αποδίδουν τα περιβαλλοντικά οφέλη ή τα οφέλη δέσμευσης που ισχυρίζονται.

Αυτό που διαφοροποιεί αυτό το έργο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Ponterra, είναι το γεγονός ότι επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της γης που έχει υποβαθμιστεί από την κτηνοτροφία με τη φύτευση 6 εκατομμυρίων δέντρων (αναδάσωση) αντί να προστατεύει τα υπάρχοντα δάση από την αποψίλωση. Αυτό σημαίνει ότι το έργο μπορεί να πουλήσει μονάδες άνθρακα με βάση τους επιπλέον τόνους που απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα και όχι με βάση τις αποφευχθείσες εκπομπές.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της ίδιας της Microsoft έχουν αυξηθεί κατά 30% από το 2020, κυρίως λόγω της κατασκευής κέντρων δεδομένων, ανέφερε ο τεχνολογικός γίγαντας στην έκθεση βιωσιμότητας 2024.  Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε άνθρακα και απόβλητα έως το 2030, αλλά θα χρειαστεί να αγοράσει μονάδες άνθρακα για να το πετύχει, αγοράζοντας 5,015 εκατομμύρια μετρικούς τόνους απομάκρυνσης άνθρακα το 2023 για να το υποστηρίξει.

Το έργο αναπτύσσεται από την Ponterra, με την Rubicon Carbon και την Carbon Streaming, οι οποίες μαζί με τη Microsoft παρείχαν τη χρηματοδότηση. Οι χρηματοδότες δεν αποκάλυψαν το μέγεθος της συμφωνίας ή την τιμή ανά τόνο που κατέβαλε η Microsoft.

Image on Freepik 

Αφιέρωμα - Ημέρα ΠΕριβάλλοντος 2024
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER