3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

3 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!

Κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου, ο ΟΗΕ γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής, δρ Leszek Sibilski, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις πόλεις καθώς η εκτροπή των μετακινήσεων προς το ποδήλατο αποτελεί βασικό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης. Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε υποδομές για να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου είναι ελάχιστες.

Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, António Manuel de Oliveira Guterres, σε μήνυμα του αναφέρει: «Το ποδήλατο μας οδηγεί προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το ποδήλατο είναι ελευθερία, είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, κάνει καλό στον ένα και μοναδικό πλανήτη μας. Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου υπογραμμίζουμε τη σημασία των μεταφορών χωρίς μηχανή για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύρια ποδήλατα σε όλο τον κόσμο, περίπου όσα και τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όταν μάθεις ποδήλατο, ποτέ δεν το ξεχνάς. Ακόμα και πριν την πανδημία COVID-19, το ποδήλατο ήταν ένα σημαντικό μέσο μετακίνησης, ενώ τα προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων αυξανόταν, προσφέροντας δωρεάν ή οικονομική πρόσβαση στο ποδήλατο για σύντομα ταξίδια.

Η κρίση έχει αλλάξει τις ανάγκες και τη συμπεριφορά της μετακίνησης και ωθεί πολλές πόλεις να ξανασκεφτούν τα συστήματα μεταφορών, με τα ποδήλατα να παίζουν έναν ζωτικό ρόλο ως μία οικονομική εναλλακτική που δε ρυπαίνει. H υιοθέτηση του ποδηλάτου πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στο σχεδιασμό των βιώσιμων μεταφορών. Οι επενδύσεις στις υποδομές των πόλεων, πρέπει να συνοδεύονται από αυξανόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων λωρίδων και άλλων μέτρων για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ηγεμονίας του αυτοκινήτου. Ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Παγκόσμιες Βιώσιμες Μεταφορές τον Οκτώβριο 2023 στο Πεκίνο, ας δεσμευτούμε να υποστηρίξουμε το ποδήλατο και να κάνουμε την καλύτερη ποδηλασία μία πραγματικότητα. Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, λέω σε όλους τους ποδηλάτες του κόσμο: Συνεχίστε να κάνετε πετάλι.»

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER